Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Borgen 11

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Borgen 11 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1913 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Emanuel Hejdenberg 
 Byggmästare   
 Byggherre  Ernst Selvarenius 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Affär, Servering, Bageri, Vedbod 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Tegel, Lättbetong, Siporex 
 Grund / Sockel  Sockel: Kalksten, ca 50 cm hög, krysshamrad, betonggrund i trapphusdelen från 1943. 
 Fasadmaterial  Tegelröd ädelputs 1950-tal, Grå, sprutad spritputs från 1980-tal mot gården 
 Övriga fasaddetaljer  Markis mot gatan över bottenvåningens butiksentré och fönster. På byggnadens gårdssida finns 2 balkonger i den sydvästra vinkeln samt en i vinkeln mellan den södra och östra delen utskjutande kantig balkong med ett räcke av smidesjärn. Från den södra takkupan mot väster finns en balkong med räcke av smidesjärn. Burspråket på den östra fasaden har två stora förenklade konsoler. 
 Fönster  I våning 2 samt 3 finns inåtgående fönster med 4 el. 6 lufter i jugendstil med kopplade utåtgående bågar och T-formad spröjs. En del är nytillverkade. Det finns även bågar med stor ruta i nedre delen och mindre båge småspröjsad för 4 rutor över horisontell karm (1910-tal). Butiksfönstren i bottenvåningen är äldre med ursprungliga mått. Vinkelbyggnaden på gården har fönster från ett flertal perioder av 1900-talet. I takkuporna mot öster har fönstren 4 utåtgående bågar och tvärpost. I övriga kupor finns fönster med enkla ospröjsade bågar. Svartmålade fönstersnickerier. Källarfönstren är rektangulära och spröjsade i 8 små rutor. 
 Fönsteromfattning  Mot gården vid de västra samt södra och östra fasaderna saknar fönstren omfattning. De äldre skyltfönstren har överljus av 4 kvadratiska fönster med korsspröjs. 
 Dörrar  Den assymetriskt placerade inåtgående butiksdörren, är av 1940-talstyp med ram av förnissad ek och stor ruta. Den stora gårdsporten är i tre delar med gångport i mitten. Dess öveljusfönster har 3 delar med korsspröjs. Jugendinspirerade gångjärnsbeslag och sparkplåtar. Gårdsutbyggnaden med fasad mot öster har en modern vit trädörr i bottenvåningen, samt en garageliknande dubbeldörr med liggande vitmålad träpanel. 
 Dörromfattning  Gårdporten är indragen från fasadlivet med en omfattning av en välvd indragning i fasadlivet. Ovan porten finns 3 fönster vardera korsspröjsat. Butiksdörren är djupt indragen från fasadlivet med en kalkstenstrappa av 3 steg. Den har ett rektangulärt överljusfönster och en grönmålad nisch. 
 Takform  Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupor i orginalutförande i båda takfallen. Mot väster 3 st med sadeltak samt mot öster 3 st.. Balkong på den östra byggnadsdelens västra sida från en av takkuporna. 
 Skorsten  Två svarta, plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett tegelhus i två våningar och inredd vind. Den uppfördes i jugendstil 1913 med en anslutande vinkelbyggnad i norr inne på gården. Byggnaden upptar nästan hela tomtens yta. Tomtens ringa bredd har inneburit att infarten till gården dragits genom byggnadens södra del med port ut mot gatan. Vinkelbyggnaden är kraftigt renoverad i omgångar och på 1940-talet byggdes huset om invändigt och ett trapphus tillkom. Omkring 1990 byggdes trapphuset om och till då byggnaden försågs med hiss samt en utanpåliggande spiraltrappa med stora trappavsatser i öppna metallkonstruktioner. Byggnaden har ett nockvalmat sadeltak klätt med falsat lertegel och med ett flertal sadeltakstäckta takkupor i båda takfallen. Den södra fasaden genombryts dels av spiraltrappan och dels av hissutbyggnaden med hissdörr på varje plan. Från gatan sett har byggnaden synliga brandgavlar i söder och norr. I vinkeln mellan huvudkroppen och gårdsbyggnaden finns en stor balkong i andra våningsplanet. Det finns också en liten balkong till en av takkuporna på gatuhusets västsida. Fasaden mot gatan, med en röd ädelputs, har ett centralt placerat burspråk i andra våningsplanet. Fönstren är i huvudsak av jugendmodell och dess snickerier är vitmålade ut mot gatan, medan de vitputsade gårdsfasaderna har fönster med röd- eller svartmålade snickerier. Butiksfönstren i bottenvåningen är av gammal modell med ursprungliga mått. Butiksentrén är en dörr av 1940-talsmodell, med ram av fernissad ek och stor glasruta. Den stora porten in till gården är tredelad med gångport i mitten. Dörren har jugendinspirerade sparkplåtar och gångjärnsbeslag. Dess överljusfönster är även den i tre delar, med korsspröjs. Dörrarna på gårdssidan är vitmålade. Idag finns en butikslokal i bottenvåningen ut mot Adelsgatan, medan huset i övrigt fungerar som bostäder. Byggnaden med sin relativt välbevarade jugendkaraktär har ett kulturhistoriskt värde och utgör en god representant för en viktig byggnadsepok i Södra Klintens historia. Den välbevarade gatufasaden är byggnadshistoriskt intressant och har ett stort miljöskapande värde i gaturummet. 
 Interiör  Hela bottenplanet upptas av affärsverksamhet, tidigare ett café. Övriga byggnaden är ej interiört besökt. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1913  E. Hejdenberg  Avloppsledning.   
1913  E. Hejdenberg  Nybyggnad av boningshus m.m..   
1914  E. Hejdenberg  Avloppsledning.   
1928  E. Hejdenberg  Utvidgning av avloppsledning.   
1934  E. Hejdenberg  Utvidgning av vatten.   
1936  E. Hejdenberg  Förslag till tillbyggnad m.m. mot väster.   
1937  E. Hejdenberg  Förslag för vattenledning m.m.   
1939  A-B Roos skyltreklam  Skylt "Selvrenius konditori"   
1941  Gardell & (Hilding) Hammarström  Tillbyggnad av bostadsrum över bageriet.   
1943  Gardell & (Hilding) Hammarström  Nytt trapphus och inreddning. Ny balkong ersatte jugendbalkongen i nordvästra hörnet.   
1944  Gardell & (Hilding) Hammarström  Förslag till komplettering av V/A.   
1944    Inbyggd balkong.   
1967  Ing. firman Gilbert Hansson  Utvidgning av befintligt V/A.   
1988  Värmetekn. Byrån  Om- och tillbyggnad av VS-anläggning.   
1988  BJ Konsult AB  Om- och tillbyggnad av bostadshus/affärshus. Nybyggnad mot väster.   
1989  BJ Konsult AB  Om- och tillbyggnad med 4 takkupor mot väster.   
1989  BJ Konsult AB  Om- och tillbyggnad av trapphus och takstol.   
1990    Hiss.   
1990    Installation av braskamin i lägenhet.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996