Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Borgen 21

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Borgen 21 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1892 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  P.A. Wassberg 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Verkstad 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Affär, Kontor, Förråd 
 Exteriör stilepok  Senempire 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Resvirke 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå, KC-putsad, ca 30 cm hög 
 Fasadmaterial  Brunröd slätputs, Kalkputs 
 Övriga fasaddetaljer  En krönande vitputsad profilerad gesims löper längs takfoten med omvikningar vid gavelhörnen. Den södra fasaden har även en profilerad vitputsad gördelgesims mellan bottenvåningen och den övre våningen. Markiser över alla fönster i bottenvåningen och andra våningsplanet vid den östra fasaden. Norra gaveln består av en plåtklädd brandmur. Mot väster finns ett trapphus. 
 Fönster  Bottenvåningen har endast fönster mot Adelsgatan. Det är fasta skyltfönster ca 2 m höga. I andra våningsplanet sitter fönster i 2 lufter med bågar som delats av en bred spröjs för att efterlikna T-karm (1970-tal). V. fasad; Våning 1 har fönster med 2 utåtgående bågar spröjsade i vardera 2 rutor. Frontespisen har fönster i 3 lufter med bågar för 3 rutor (sannolikt 1920-tal). Trapphusets har mot väster 1 fönster med 1 båge spröjsat i 6 rutor. I trapphusets södra fasad finns 1 modernt fönster med 2 inåtgående bågar. S.gavel; Våning 1 har moderna fönster med 2 utåtgående bågar spröjsade i 4 rutor med T-formad karm. I gavelns övre del till vindsvåningen finns 2 mindre rektangulära fönster samt 1 stort fönster (1920-tal) med 3 utåtgående bågar spröjsat i 9 rutor. Alla fönstersnickerier är vita. 
 Fönsteromfattning  Fönstren är något indragna från fasadlivet och saknar omfattningar. Skyltfönstren är ca 10 cm indragna i fasaden och har solbänkar i aluminium. 
 Dörrar  Ö. fasad; I entréerna till butikerna sitter asymmetriska pardörrar i fernissad ek med stor glasruta (1940-tal). V. fasad; Entrén till trapphusets södra del utgörs av en vitmålad pardörr med 3 speglar i vardera dörrblad. 
 Dörromfattning  Butiksentréerna är indragna ca 60 cm i fasaden. De har tillhörande sidofönster och rektangulära överljusfönster i 2 rutor. Den södra entréns överljusfönster är dock täckt. Framför dörrarna finns trappor med 3 plansteg i kalksten av vilket 1 skjuter ut i gatan. Den västra fasadens entré är indragen från fasadlivet. Den har rektangulärt överljusfönster spröjsat i 3 rutor. Framför entrén 4 trappsteg. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Svart 
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad  Frontespiser åt öster och väster 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar, En vit skorsten, En äldre svart skorsten med profilerat krön 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett affärs- och bostadshus uppfört 1892. Den har en resvirkesstomme i två våningar med inredd vind och källare under norra delen av huset. Det plåttäckta sadeltaket bryts upp av en bred frontespis med två fönster i öster och av en något mindre frontespis i väster. Den brunröda, slätputsade fasaden har en vit kraftig takfotsgesims med omvikningar kring hörnen, smalare gesimser längs frontespiserna och vid gårdssidans södra takfall, samt en gördelgesims på södra gaveln. De vitmålade fönstren är spröjsade och av varierande ålder. I bottenplanet finns endast fönster ut mot gatan. Dessa skyltfönster är fasta och ca två meter höga. Entrédörrarna till butikerna är pardörrar från 1940-talet, utförda i fernissad ek med stor glasad överdel. Entrén till trapphuset inne på gården utgörs av en vitmålad pardörr med speglar. Enligt den ursprungliga ritningen från 1892 var byggnadens östra fasad då fem fönsteraxlar bred med klassicistiska detaljer och en centrerad port ut mot Adelsgatan. Byggnaden pryddes av en profilerad gördelgesims och en kransgesims löpte längs hela takfoten. Bottenvåningen utgjordes av några rum samt en verkstadsdel mot väster, medan den övre våningen var bostad. 1901 skedde en ombyggnad då husets volym ökade med en vinkelutbyggnad som förlängde huset mot nordväst. I bottenvåningen på den nybyggda delen fanns butik, kontor samt förstuga med trapphus och i övervåningen fanns bostadsrum. Vid ombyggnaden inreddes även vindsvåningen till bostad och frontespiserna tillkom. Gatufasaden fick två entréer. Kring fönster och dörröppningar artikulerades fasaden med profilerade omfattningar. In mot gården uppfördes även trapphusutbyggnaden i tre plan. Under 1900-talets första hälft har byggnaden genomgått ett flertal olika om- och tillbyggnader såväl interiört som exteriört. Under senare delen av 1900-talet har byggnaden omfärgats samt renoverats i butikslokalernas utrymmen. Byggnaden utgör ett karaktäristiskt inslag i gaturummet, med affärer i bottenvåningen mot gatan, lagerutrymme mot gården och bostäder ovanpå. Dess 1890-tals utformning är starkt förändrad och byggnaden präglas av det tidiga 1900-talets utformning och volym. Byggnadens tidigare klassicistiska fasader är nu mer modernistiskt avskalade, men byggnaden har trots detta en relativt väl bevarad karaktär. Den utgör därmed en kulturhistoriskt viktig representant för det tidiga 1900-talets bebyggelse längs affärsstråket. 
 Interiör  Affärslokal sammanbyggd till en öppen plan mot nordväst med byggnad 4. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, oljepanna 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1892    Ritning till uppförande av boningshus.   
1901    Tillbyggnad mot norr med 2 fönster.   
1916  N. Pettersson  Tillbyggnad mot söder.   
1928  E. Hejdenberg  Ombyggnad tillkomst av 2 skyltfönster i norra delen av öster fasad.   
1935  E. Hejdenberg  Förslag till vattenklosetter m.m.   
1937  Johan Fardelin  Komplettering av vattenledning.   
1942  Wessman & Pettersson / Hilding Hammarström  Förslag till inredning.   
1951  L. Å. Bergström  Utökning av V/A, omändringsarbeten.   
1962    Renovering, utvidgning av bokhandel. Rivning av yttervägg.   
1963  Värmetekniska Byrån, Visby  Förändring och utökning av sanitetsteknisk anläggning.   
1968    Skylt "Pianon och Orglar"   
1983    Omfärgning av fasad.   
1983    Ljusskylt   
1985    Rivning av uthus.   
1991  Wahlings  Ombyggnad av butikslokal. Värme och sanitet.   
1994    Skylt "Frans och Fina"   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996