Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Borgen 27

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Borgen 27 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1800 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Hans Christoffer Hemph 
 Byggdatumkommentar  Sannolikt, enl inventerarens bedömning. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Magasin 
 Senare funktion  Magasin, Bank 
 Nuvarande funktion  Affär, Optiker, Kontor 
 Exteriör stilepok  Traditionell, 1700-tal 
 Våningar  En våning med vind 
 Plantyp  Öppen planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Brun med slät KC-puts, ca 30 cm hög 
 Fasadmaterial  Kalkputs, KC-puts, Spritputs, Alkydoljefärg, Vit kalkfärg 
 Övriga fasaddetaljer  Skyltar och markiser över fönster och dörrar längs hela östra fasaden samt södra gaveln. Takfallets nedre del på den östra fasadens mitt har en äldre upphängningsanordning för flagga eller skylt. Det nordvästra hörnet är något avfasat. Den västra fasadens fönster i bottenvåningen är täckta av galler. Källarnedgång vid den västra fasaden via en järnlucka norr om entrén. 
 Fönster  Södra gaveln: 1 skyltfönster samt 1 fönster med 2 bågar. Mot Adelsgatan sitter 4 skyltfönster (ca 2 X 2 m) från 1950-talet. Den norra gaveln har 1 modernt fönster med 2 utåtgående ospröjsade bågar samt 1 kvadratiskt utåtgående fönster. Ett likande fönster är igensatt med ett ventilationsgaller. På gårdsidan mot väster finns, på var sida om dörren, fönster med 2 kopplade utåtgående bågar med 1 ruta var (1950-tal). I östra takfallet sitter 4 mindre takfönster av olika ålder. 
 Fönsteromfattning  Skyltfönstren sitter 15 cm indragna i fasaden. Fönstren har en solbänk av kalksten. Den västra fasadens fönster är endast indragna från fasadlivet. 
 Dörrar  I södra delen av fasaden mot Adelsgatan finns en bred indragen butiksentré med glasad dörr och sidofönster av 1950-talsmodell. En liknande dörr utan sidofönster finns i fasadens norra hälft. I västra fasaden mellan 2 fönster sitter en utåtgående brunmålad slät dörr (1960-tal) med en gjuten trestegstrappa framför. Liggande järndörr för nedgång i källare från gårdssidan. 
 Dörromfattning  Östra fasadens södra entré är indragen från fasadlivet med sidofönster av 1950-talsmodell med stående smal fernissad panel i ädelträ. Överljusdelen är igensatt med en fyllning av trä. Den norra dörren på samma fasad är endast indragen från fasadlivet med ett rektangulärt överljusfönster ovan dörren. Väggytorna vid de indragna dörrarna liksom en omfattning i fasaden utanför dessa är satta med rödbrun klinker. Den västra fasadens dörr är endast indragen från fasadlivet. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Svartmålad förzinkad plåt som är enkelfalsad med i jämnhöjd liggande hakfalsar. 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, röd, enkelfalsad. Lagt med raka falsar. 
 Takutbyggnad  Takfönster: 4 mot ö, 2 mot v. 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Kalkstenstenbyggnaden i en våning med källare och senare inredd vind, uppfördes som magasin sannolikt vid 1800-talets början. 1898 inreddes delar av magasinets bottenvåning till butik ut mot Adelsgatan. Idag är byggnaden kraftigt förändrad och brukas som affärslokal. Det flacka plåtklädda sadeltaket bryts upp av takfönster åt båda håll. Fasaden är vitputsad och gatusidan är till följd av affärsverksamheten uppbruten av stora skyltfönster och butiksdörrar, medan gårdsfasaden fortfarande är relativt sluten. Skyltfönstren från 1950-talet är de enda fönstren i bottenplanet ut mot gatan. På både södra och norra gaveln finns ett ospröjsat fönster i gavelröstet, och in mot gården finns ytterligare två. Fönstersnickerierna är målade i en mörk kulör. Den södra butiksentrén är en bred glasad dörr med sidofönster från 1950-talet. En liknande dörr men utan sidofönster finns i norra delen. Gårdsentrén utgörs av en brunmålad slät trädörr, flankerad av de båda fönstren och. På gårdssidan finns även källardörren, vilken utgörs av en liggande järndörr. Ett fotografi från sent 1800-tal visar byggnadens södra gavel samt dess östra fasad. Byggnaden hade då karaktären av ett magasin med relativt slutna fasader med ett fåtal små lucköppningar. Den gatusidans norra del tycks dock ha rymt affärsverksamhet med två skyltfönster omgivna av på fasaden målad text. Ett fotografi från 1920 visar samma fasader. Byggnaden hade fortfarande magasinskaraktär med en i sydost sluten fasad och en skylt för Gotlands Sparbank på gaveln. Tegeltaket hade ersatts av ett faltak och en skorsten hade tillkommit. 1929 byggdes bottenvåningen om helt från lager till butik, varvid nya och större fönster tillkom ut mot Adelsgatan. Bottenvåningen har därefter renoverats i omgångar och anpassats till olika butiksfunktioner. 1959 öppnades bottenvåningen i söder mot byggnad 1 för en större butiksvolym. Den senaste renoveringen skedde 1992 med en genomgripande ombyggnad av båda våningsplanen. Byggnaden har trots stora hårda renoveringar ett kulturhistoriskt samt miljöskapande värde med avseende på dess ålder, placering samt tidigare funktion som magasin i en större handelsgård. 
 Interiör  Affärsverksamhet med öppen plan i bottenvåningen mot Adelsgatan. I övrigt ej besökt. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1898    Inredande av butik i magasinsbyggnadens bottenvåning mot Adelsgatan.   
1900    Ändring av inredningen i butikslägenhet i magasinsbyggnaden.   
1929  E. Hejdenberg  Ombyggnad av lager till butik. Nya skyltfönster och dörrar mot gatan. Installation av vatten i mittdel av byggnaden.   
1933  E. Hejdenberg  Utvidgning V/A   
1946  Helge Hägg  Fasadändring och ombyggnad till herrekipering i södra delen.   
1951  Helge Hägg  Ombyggnad. 2 entréer i södra delen ersattes av 1 stor. 3 takfönster tillkom mot öster. Större skyltfönster i norra delen.   
1953  Värmetekn. Byrån  Sanitetsutökning.   
1953  Roos Neon  Skylt "Franzéns"   
1957    Installation av WC   
1959  Nils Lindström  Ombyggnad. Upptagning av genomgång till byggnad 1   
1975    Uppsättande av skylt "Interflora"   
1992    Genomgripande invändig renovering i båda planen.   
1994  Värmetekn. Byrån  Ombyggnad VS.   
1994  Bengt-Olof Guteson  Takfönster mot gården.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996