Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Borgen 7

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Borgen 7 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Jöran Ström (?) 
 Byggdatumkommentar  Huset är troligen det som nämns i 1785 års husklassifikation. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Hotell 
 Exteriör stilepok  Senempire 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus, Resvirke 
 Grund / Sockel  Mot gatan en ca 60 hög kalkstenssockel 
 Fasadmaterial  Sprutad spritputs med fin struktur. 
 Övriga fasaddetaljer  Alla snickerier är brunsvarta. Vindskivor i svart plåt. Skylt samt flagga på fasaden mot Adelsgatan. Parabolantenn mot väster. Profilerad gesims löpande strax under takfoten även längs frontepisen. Markiser över den östra fasadens fönster i bottenvåningen. Balkong från 1972 i den västra fasadens norra del. Ny altan från 1982 i våning 1 tr. på västra fasadens södra del. 
 Fönster  I bottenvåningen mot öster sitter 2 stora skyltfönster insatta på 1910-talet. I frontespisen samt i norra gaveln sitter insticksfönster av med T-karm och inåtgående dubbelkopplade bågar med blyspröjsat glas (1990-tal). I frontespisen sitter 1 runt litet fönster. I utbyggnaden mot gården sitter fönster med 3 bågar med svag spetsbågig kröning. I den övre våningen är de spröjsader i 3 rutor var med blyspröjs i de övre rutorna. I bottenvåningen likdana men med korsspröjs i de övre rutorna. Den östra fasadens källargluggar är igensatta. Inåtgående bågar i den östra fasadens moderna takkupa från 1970. 
 Fönsteromfattning  På den östra samt norra fasaden är fönstren indragna i fasadliv. Den västra fasadens fönster i utbyggnaden sitter i fasadliv med trälistomfattning. Det runda fönstret i den östra fasadens frontespis omges av ett i fasadlivet slätputsat fält av 2 trekanter. 
 Dörrar  Djupt indragen, centralt placerad i fasaden, sitter 1 utåtgående pardörr med spegelfyllningar av sent 1800-talssnitt med 3 speglar i varje dörrblad, glasade delar täckta av järngaller i den övre spegelramen. Bräddörr i nedre delen av trapphuset mot väster. 
 Dörromfattning  Den östra entrén sitter djupt indragen i fasadlivet med en kalkstenstrappa framför med 4 trappsteg. Dörren till trapphuset är något indragen från fasadliv. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Mot öster finns en ursprunglig frontespis med 2 fönster. Mot väster har taket höjts längs hela husbredden. 1 modernt takfönster mot öster samt mot väster.1 modern takkupa från 1972 i den södra delen av det östra takfallet. 
 Skorsten  En putsad skorsten, En plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden i en våning med inredd vind är sannolikt ett skiftesverkshus som reveterats. Det uppfördes troligen under 1700-talets mitt eller andra hälft och förmodas vara det trähus som tas upp i 1785 års husklassifikation. Byggnaden fungerar idag som en del av ett hotell, med matsal i bottenvåningen ut mot gatan. Fasaden har en ljus spritputs och alla snickerier är målade i en brunsvart kulör. Det tegeltäckta sadeltaket bryts upp av ett modernt takfönster i vardera takfall samt en takkupa i öster. De båda stora skyltfönstren ut mot gatan sattes in på 1910-talet, i övrigt är fönstren av varierande karaktär. Fasadernas kvarvarande detaljer i senempire består endast av de enkelt profilerade gesimser som löper utefter takfoten och i gavelsprånget på frontespisen. In mot gården, invid byggnadens nordvästra sida, finns ett tillbyggt femkantigt trapphus, och söder om detta en glasveranda i två plan. Byggnaden har under åren genomgått flera genomgripande renoveringar för anpassning till såväl affärsverksamhet som hotell. Ett fotografi från 1870-talet visar huset med en typisk 1700-talskaraktär som en låg byggnad i en våning med brant takfall. Den första större dokumenterade förändringen skedde 1896 då huset byggdes på med en bostadsvåning vilket tillförde frontespisen ut mot Adelsgatan. Ritningar från 1800-talets slut visar byggnaden i en klassicerande senempirestil med frontespis. En ritning från 1909 visar planerandet av upptagande av två skyltfönster samt fasadändringar i form av utbytta omfattningar kring dörrar och fönster. Ett fotografi från 1910 visar byggnadens östra fasad i en artikulerad senempirestil med pilasterliknande omfattningar och profilerade, raka kornischer kring dörrar och fönster. Bottenvåningen hade då fyra fönster mot gatan, relativt högt upp i fasaden, med kvadratiska friser under. Sadeltaket var plåttäckt. Ett fotografi från 1915 visar samma fasad fortfarande relativt artikulerad med gesimser och omfattningar men med de då tillkomna skyltfönstren. Tillbyggnader har senare gjorts in mot gården med det femkantiga trapphuset och en balkong. Balkongen har senare byggts på och in, för att numera ha formen av en glasveranda i två plan. Byggnadens exteriör mot Adelsgatan är trots hårda renoveringar kulturhistoriskt viktig som representant för den äldre, dock senare förändrade bebyggelsen utefter Adelsgatan. Ett kulturhistoriskt värde finns även i byggnadens sannolika skiftesverksstomme från 1700-talet. 
 Interiör   
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1896    Interiör förändring med påbyggnad av andra våningen tillkomst av frontespis.   
1896    Påbyggnad samt förändring av Lilias hus.   
1909  Johan Fardelin  Ändring av byggnaden. Andra omfattningar kring fönster och dörrar, enklare utformade skorstenar. Tillkomst av skyltfönster.   
1914  A. Serboni  Tillbyggnad med rum och kök.   
1930  L. Å. Bergström  V/A   
1970  Värmetekniska byrån, Visby.  Förslag till nytt WC, sanitetsteknisk anläggning.   
1972  Husb.byrån K. Havossar AB  Ombyggnad av bostadshus. Badrum, fönster till badrum, takfönster mot sydost och nordväst. Balkong i den västra fasadens norra del.   
1982    Ombyggnad av bostadshus/hotell. Installation av WC/dusch. Ny altan i våning 1 tr. på västra fasadens södra del.   
1983    Uppsättande av skylt "Villa Borgen"   
1983  Värmetekniska byrån  Sanitet och ventilation.   
1984  Värmetekn. Byrån  Ändrad användning av butik till servering.   
1984    Nybyggnad av mur samt skyltanordning.   
1988    Parabol.   
1988  Alvar Hallgren Bygg AB  Tillbyggnad av recepion på den västra fasaden.   
1989  Husbyggnads byrån  Företagsnamnet målat på fasaden.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996