Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Bägaren 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Bägaren 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1790 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Olof Löfqvist (?) 
 Byggdatumkommentar  Uppskattning 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning 
 Plantyp  Parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: Kalksten mot öster, grå slätputs mot väster 
 Fasadmaterial  PUTS, vit, sprit 
 Övriga fasaddetaljer  Svarta häng- och stuprör samt vindskivor. Bakom plåtvindskivorna syns gröna snickarglädjeskivor. Cementtrappa och litet korrugerat plåttak vid dörren på gårdssidan. Synliga ändar på långsides- och gavelband. Kalkstenstrappa mot gatan. 
 Fönster  Brunmålade fyrrutiga med mittpost 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Mot gården en brun fiskbensmönstrad paneldörr. Mot gatan en parspegeldörr 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKFÖNSTER 
 Skorsten  En slätputsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus som ursprungligen uppfördes som enkelstuga omkring 1790. Äldre delar från det trähus som noterades på fastigheten kring 1600-talets slut kan eventuellt ingå i byggnaden. Bostadshuset har en skiftesverksstomme i en våning med inredd vind under ett tegeltäckt sadeltak. Sannolikt försågs det södra takfallet med två takfönster i samband med att vinden inreddes på 1970-talet. Fasaden är idag spritputsad, avfärgad vit och försedd med spröjsade tvluftsfönster. Huvudentrén mot gatan är centralt placerad och har en pardörr med speglar. Fasaden mot gården är försedd med en fiskbensmönstrad paneldörr, vilken skyddas av ett litet pulpettak. På 1883 års karta har byggnaden i stort sett samma utbredning som idag, vilket innebär att bakbygget vid byggnadens norra fasad har tillkommit någon gång under 1800-talet. Byggnaden har från denna tid kvar sin volym och sina proportioner, men har under 1900-talet fått ny fasadbeklädnad och utbytta fönster och dörrar. Från början av 1920-talet finns fotografier som visar att byggnaden då var klädd med en stående träpanel och att taket var belagt med plåt eller papp. Den dekorativt utsågade listen på husets gavlar hör ihop med denna fasadbeklädnad. Byggnaden moderniserades och byggdes om invändigt i slutet av 1960-talet och samtidigt byggdes bakbygget till ungefär en meter åt öster, med ett utökat kök och en gårdsfarstu. Byggnadens ursprungliga stomme är bevarad åtminstone sedan 1700-talet och tillbyggnaden är från 1800-talet och har därmed ett kulturhistoriskt värde. Huset präglas exteriört av de mindre fasadförändringarna under 1900-talet, men är i volym, proportioner och stomme en välbevarad representant för 1700-talets småskaliga träbebyggelsen på norra Klinten. Byggnaden har också ett kontinuitetsvärde genom de tydliga och för denna typ av bebyggelse, typiska förändringsfaserna. 
 Interiör  1960-tal; parkett, öppen spis, släta dörrar och listverk, plastgolv, träfiberskivor i tak, några spegeldörrar bevarade. Gamla skorstensstocken och planlösning bevarad. Vinden inredd ca 1978, ej ståhöjd. Handbilade takstolar. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1929  Wilhelm Dahlqvist  Installation VA i kök   
1968  Mats Olsén  Installation nytt VA i nytt kök & badrum  Erik Nilsson & son 
1968  Erik Boström  Interiören ngt ändrad, farstu & kök utbyggt  Enar Pettersson 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996