Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Börsen 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Börsen 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Olle Karth (1945) 
 Byggmästare   
 Byggherre  Föreningen Gotlands Fornvänner (1945) 
 Byggdatumkommentar  Packhus uppfört någon gång under 1200-talet, med tillbyggnad vars nedre vån kan vara från 1200-talet och övre från 1600-talet. Inre stomme från 1945. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Handelsmagasin, Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Telegrafstation, Affär, Hotell 
 Nuvarande funktion  Kontor, Arkiv 
 Exteriör stilepok  Medeltid, Gotik 
 Våningar  Fyra våningar, två våningar 
 Plantyp  Dubbelrad 
 Stomme  Kalksten, Tegel, Betong 
 Grund / Sockel  Kalksten, saknas åt väster, kalkstenstrappor. 
 Fasadmaterial  Slätputs från 1945 
 Övriga fasaddetaljer  Synliga hörnkedjor, smidda X-formade ankarslut, del av medeltida dörromfattning av ornamenterad kalksten i den norra fasaden, rekonstruerad hissbom, snidade taktassar. 
 Fönster  Kopplade tvåluftsfönster med 16 rutor; norra fasaden: 2 gjutjärns infattade fönster, ej öppningsbara; 2 fönster av glashålblock; västra fasaden: (samtliga öppningar i denna fasaden är medeltida med fönster från 1945), 2 fd källarnedgångar med vinkelbrutna valv, med blyspröjsade fönster; 1 i väggens plan snett placerat fönster försett med gjutjärnsgaller; 4 högsmala spetsbågiga blyspröjsade fönster placerade två och två i spetsbågiga tegelomfattningar; 3 fd rundbågiga magasinsöppningar placerade i vertikal axel med djupt placerade tvåluftsfönster med 6 rutor och öppningsbara luckor; 7 mindre ljusgluggar med djupt sittande enluftsfönster med 4 rutor. 
 Fönsteromfattning  De fd källarnedgångarna har kalkstensomfattningar, spetsbågiga tegelomfattningar i vån. 1 tr åt V. 
 Dörrar  Modern smårutad pardörr till huvudentrén åt väst på tillbyggnaden, djupt sittande rundbågig pardörr, rekonstruerad enligt medeltida utseende av grova bräder med smidda spik och smidd stjärnformad nyckelskylt som omfattar båda dörrbladen åt väst på packhuset, djupt sittande modern bräddörr med överljus och smidesgrind åt norr. 
 Dörromfattning  Kalkstensomfattning runt den medeltida dörröppning på packhusets gavel åt väst. 
 Takform  Sadeltak, Brutet tak, Pulpettak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Saknas 
 Skorsten  En hög, putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett packhus från 1200-talet som är bevarat i sex plan med källare. På norra sidan av packhuset finns en sammanlänkande byggnadskropp, som även detta har medeltida ursprung. Byggnaden har en stomme av kalksten med bärande väggar av tegel och bjälklag av betong från 1945. Packhuset har sadeltak, medan den norra delen är försett med ett pulpettak som är valmat mot väster. Båda taken är täckta med lertegel. Fasaden har ofärgad slätputs från 1945. Under det trappgavelförsedda krönet finns fyra framtagna lastportar i mittaxeln med rektangulära ljusgluggar på ömse sidor. Under dessa på tredje våningen finns två fönsternischer med spetsbågiga tegelomfattningar samt med två lancettformade fönsteröppningar i varje nisch. Centralt placerad i markplan mot Strandgatan finns en diskret, rundad portöppning i romansk stil. Huset är känt som det Langska huset då det från slutet av 1600-talet fram till 1847 befann sig i släkten Langes ägo. I en beskrivning gjord av P A Säve på 1850-talet framgår att interiören då var dekorerad med målningar från 1600-talet av Johan Bartsch den äldre samt att det på vinden fanns en skeppsristning. Huset byggdes om grundligt 1757, men bevarade många medeltida detaljer fram till 1800-talets början. Någon gång mellan 1824-47 revs högkällarens valv och ersattes med ett träbjälklag. Likaså revs en medeltida kalkstenstrappa framför den dåvarande entrén. År 1875 togs bland annat större fönster upp i den nedre våning då en affärslokal inrättades där. Byggnaden är även känd som ’Wisby börs’ vilket var namnet på det hotell som fanns i byggnaden under perioden 1880-1936. 1936 eldhärjades byggnaden, liksom resterande delar av kvarteret, så kraftigt att enbart ytterväggarnas murverk kvarstod. Det dröjde fram till 1945 innan byggnaden återuppfördes. De spår av byggnadens medeltida fasad som framträdde vid branden återskapades. Efter återuppbyggnaden fick fasaden åt norr och söder ett mera slutet intryck än innan branden. Mellan 1945 och 1969 användes huset som vandrarhem och efter ytterligare en restaurering 1972 huserar Länsmuseet på Gotland i lokalerna. Visby Börs är i sitt restaurerade skick, trots förlusten av sin interiör, en av de bästa exponenterna för de medeltida lagerhusen kring Strandgatan, vilket ger huset omistliga arkitektur- och kulturhistoriska värden. Husets exteriör är i det närmaste en kompromiss mellan totalrestaureringen 1945 och den senare restaureringen 1972, vilket på ett intressant sätt speglar sin tids restaureringsideologi. 
 Interiör  Samtliga innerväggar och bjälklag av trä förstördes vid en brand 1936. En ny innre stomme av betong uppfördes först 1945 då byggnaden inreddes till vandrarhem. Inredningen är modern men har dock i vissa avseende anpassat till det gamla huset med putsade väggar, innertak av trä och spegeldörrar. Inuti packhusets norra mur finns i våningen 1 tr. en ursprunglig trappa. 
 Källare  Under hela huset, Suterräng 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1898    Planlösningen i vån 1 tr ändras till hotellrum   
1898    Tillbyggnad av trapphus, några brandväggar, och rökgångar   
1898    Uppförande av nya rökgångar och brandvägg   
1904    Ett fönster ändras till dörr i numera riven del mot Strandgatan.   
1925  okänd, årtal antaget (Wilhelm Dahlquist?)  "Hotel Wisby Börs" plan- och sektionsritningar, ev installation av WC   
1934  L Å Bergström  Ändring av kök samt inredning av soprum och diskrum i källaren   
1935  L Å Bergström  Ny dörr mot Novgorodgränd   
1936  E Boesé  Återställande av brandskadad byggnad   
1938  Blomgren & C:o  Ny takstol och vindsbjläklag efter brand   
1945  Gilbert Hansson  VVS-installation   
1945  Olle Karth  Tillbyggnad åt NV, div ändringar i planlösningen, nya fönstermed mindre rutor, fönsterparti med glashål sten, hörnkejorna plockas fram, fasaden mot Strandgatan rekonstrueras,   
1970  Per Erik Nilsson  Ombyggnad till arkeologisk institiution   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996