Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Apoteket 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Apoteket 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer  1A 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Per Erik Nilsson (1972) 
 Byggmästare   
 Byggherre  B: GotlandsHem AB (1972) 
 Byggdatumkommentar  Medeltida raserat stenhus i nedre våningen. Påbyggt under 1700-talets första hälft med ett äldre skiftesverkshus. B-delen ersatte en 1700-talsbyggnad. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Medeltid, Traditionell 
 Våningar  A: Två våningar med vind, B: Två våningar 
 Plantyp  Enkelstuga, Hyreshusplan 
 Stomme  A: Kalksten, Skiftesverk, Bulhus B: Lättbetong 
 Grund / Sockel  Sockel: B: Sockelmarkering, Yttertrappa: Kalksten med bislag klädda med grovhuggen kalksten 
 Fasadmaterial  Tjärstruken, kvastad puts, Gul slätputs 
 Övriga fasaddetaljer  Välvd kalkstensomfattad nisch efter medeltida dörröppning åt S, framtagen 1972, mycket kraftiga eksyllar, profilerade riändar. Dropplist av plåt mellan våningarna i del B, inklädd takfot. 
 Fönster  Kopplande utåtgående tvåluftsfönster med 12 rutor, från 1972. I del B: kopplade utåtgående tvåluftsfönster med sex rutor från 1972. 
 Fönsteromfattning  Träomfattningar med profilerade överstycken i den nedre våningen. 
 Dörrar  Återanvänd utåtgående gustaviansk pardörr, med refflade speglar och ovala fönsterrutor, flyttad från byggnad 1 i Apoteket 4 1972. Panelklädd källardörr från 1972. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak med pagodform, B: Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden ligger i fastighetens östra del och utgör hörnet mellan Lybska gränd och Mellangatan. Den fungerar som flerbostadshus och utgör tillsammans med byggnaden på Apoteket 4 ett av allmännyttans hyreshus i innerstaden. Byggnaden består av två delar, varav den ena har en stomme av kalksten och skiftesverk och den andra är av betong. Huset är putsat och trädelen tjärad. Byggnadens sadeltak är delvis brutet och tegeltäckt. Byggnadens östra del, A, är det hus vars nedre våning utgör den enda ovan mark kvarvarande delen av en medeltida stenhuslänga, vilken ursprungligen sträckte sig över hela tomten. Denna del har en övre våning som är ett påbyggt skiftesverkshus från 1700-talets första hälft. Trähuset är längre än stenhuset och kragar ut ca 1 meter åt söder. Byggnaden med sin välbevarade exteriör är i turistsammanhang sedan 1900-talets första hälft känd som "Mahognyvillan" och utgör ett viktigt miljöskapande inslag i gatubilden. Byggnaden har tidigare varit tillbyggd åt väster, med största sannolikhet sedan 1700-talet. Denna byggnad revs 1972 och ersattes med den då nyuppförda byggnadskroppen, del B, som dock har vissa drag återgående på föregående 1700-talsbyggnad samt andra hus i staden, men som är byggd i lättbetong. Delen sträcker sig utefter Lybska gränd i två våningars höjd med ett lågt brutet sadeltak. Mot söder har B-delen en gustaviansk pardörr omgiven av murade sidostycken till ingången, vilket är nyuppfört i samband med nybyggnaden. Det verkar ha funnits en liknande ingång på samma plats kring år 1870. I samband med nybyggnaden av del B, år 1972, renoverades också A-delen. Bland annat togs en välvd kalkstensomfattning till en medeltida port i fasaden mot söder fram, markerad i form av en nisch. Interiören renoverades likaså. Endast ett fåtal detaljer från det medeltida byggnadsskedet finns kvar. Ett väggskåp och takbjälkar från 1700-talet finns kvar. I Visby finner man endast ett fåtal liknande exempel på medeltida stenhus påbyggda vid sent 1600-tal eller tidigt 1700-tal med en trävåning. För denna sällsynta konstruktion är byggnaden en god representant och har ett högt såväl byggnads- som kulturhistoriskt värde. Byggnaden är också ett gott exempel på hur moderna nybyggnader kan anpassas till en äldre befintlig bebyggelse och är därigenom miljömässigt värdefull i kvarteret och stadsdelen. 
 Interiör  Ovarsamt renoverad bostadsinteriör från 1970-talet. Tillsammans med byggnadsdel B indelad i två lägenheter i nedre våningen och en i den övre. Den övre lägenheten nås via ett trapphus på Apoteket 4. Källaren är sammanlänkad med källaren under byggnad 1 i Apoteket 4. I den norra stenväggen i nedre våningen finns ett väggskåp som kan vara medeltida med hyllfoder och lucka från 1700-talet. 
 Källare  Under hela huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Fjärrvärme, vattenburen centralvärme 
 Övrigt  Ytterbelysning över entrén, modern stallyktemodell i koppar. 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1927  LÅ Bergström  Indragning av VA-ledning.   
1927  LÅ Bergström  Upptagande av fönster i äldre väggskåp åt S.   
1935  LÅ Bergström  Rivning av bakugn och ändring av fönstren från tre till sex rutor i vardera luft.   
1936  Dahlquist  VVS-installationer utökas.   
1938  LÅ Bergström  Inredning av WC.   
1966  Grupp Johansson och Fristedt  Uppmätningsritningar.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996