Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kannan 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kannan 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1650 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggstarten är ett antagande. Kontinuitet från 1700-tal är belagd. Kan eventuellt vara äldre för ett liknande hus finns omnämnt på Schilders karta från 1696 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå slätputsad sten 
 Fasadmaterial  REVETERING på snedställd läkt med brandgul slätputs 
 Övriga fasaddetaljer  Huset har synliga riändar mot Kanngjutaregränd. Röda häng- och stuprännor av plåt. 
 Fönster  Fönstren är små och kvadratiska och har okopplade inner- och ytterfönster i en båge. Varje båge har en horisontell spröjs i mitten. I bottenvåningen har det norra hörnbeslag av 1800-tals karaktär och det södra med näbbeslag från 1700-talet. Samtliga fönster har stormhakar som kan dateras till 1700-tal och är målade i en grön oljefärg. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Huvudingången från Kanngjutaregränd är indragen ca 10 cm i fasaden och har en ytterdörr med liggande panel och hög tröskel, målad i grön oljefärg, av enkel karaktär med på insidan rundade plattgångjärn från 1700-talet. Ner till gatunivå finns en trappa av kalksten i tre steg. Ut mot trädgården finns en enkeldörr med två speglar som man gjort en dubbeldörr av. Denna har gångjärn av bandtyp och låset är ett tillhållarlås av 1600-talskaraktär. Spår efter de ursprungliga fästerna och lås finns kvar. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Åt Kanngjutaregränd, till höger (från gatan sett) på takfallet finns en äldre takkupa inklädd med röd plåt. 
 Skorsten  En vit, slätputsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett reveterat skiftesverkshus som uppfördes som en parstuga, troligen kring 1700-talets mitt. Byggnadsdetaljer, så som dörrar och smidesdetaljer, med äldre ursprung tyder på att byggnaden kan vara äldre. Eventuellt innehåller den rester efter det hus som finns omnämnt vid 1600-talets slut. Byggnaden har en våning med inredd vind under ett lertegeltäckt sadeltak. I takfallet mot Kanngjutaregränd finns en plåtinklädd takkupa. Fasaden är slätputsad och avfärgad gul. På den östra fasaden är bjälklagsändarna oputsade. Huvudentrén är placerad centralt på fasaden ut mot gränden och är försedd med en trädörr med liggande grönmålad panel och hög tröskel. Entrén flankeras av kvadratiska spröjsade tvåluftsfönster. På den västra sidan finns en tudelad dörr med speglar. Interiört förändrades byggnadens ursprungliga parstugeplan redan omkring mitten av 1800-talet, då huset delades in i två mindre lägenheter. Under andra hälften av 1800-talet sammanbyggdes huset med fastighetens huvudbyggnad. Den södra delen av huset byggdes om under 1920-talet, då takbjälklaget höjdes för att få högre rumshöjd. 1924 drogs vatten och avlopp in i samband med att en ombyggnad genomfördes och ett trapphus uppfördes i vinkeln i nordost mellan fastighetens två bostadshus. Under tidigt 1900-tal genomfördes en ombyggnad och huset blev åter ett enfamiljshus. Interiören har ett flertal byggnadsdetaljer bevarade från 1700- och1800-talet. Byggnaden har en välbevarad stomme och volym från 1700-talet samt har många ursprungliga detaljer bevarade. Byggnaden är en god representant för den småskaliga trähusbebyggelsen som uppfördes i området vid slutet av 1600- och början av 1700-talet. Den har såväl ett byggnadshistoriskt värde som ett miljöskapande värde. 
 Interiör  Ursprungligen har huset varit en parstuga som senare har förändrats eftersom båda rummen har delats. Interiört finns dörrar med bandformigt gångjärn från 1600-talet, en dörr med oval spegel med S-formade gångjärn av 1700-tals typ samt en dörr med foder från 1800-talet. I den norra delen av huset, varav en del utnyttjas till kök, finns en spiskåpa och en järnspis. Arbetsbänk av fasspont. De flesta golv i huset är täckta av plastmattor eller heltäckningsmatta. I det nordvästra rummet är trägolvet synligt, men målat. Väggarna är klädda i pappspänd tapet och i vissa rum målad papp. Taken har synliga bjälkar i alla rum utom de två rummen åt söder där rumshöjden är högre och taken är pappspända och vitmålade. 
 Källare   
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1924  F Bergman  installation av vatten och avlopp   
1928    installation av WC   
1992  Birger Andersson  om- och tillbyggnad av affärs/flerbostadshus till enfamiljshus   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996