Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kapellet 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kapellet 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Två sammanbyggda medeltida stenhus, båda troligen från sent 1200-tal. Det i östers båda övre våningar är sekundära, varav den översta från 1600-talet. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Handelsmagasin 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Kontor, Bostad 
 Exteriör stilepok  Medeltid, Traditionell 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp  Celltyp, Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Skiftesverk, Bulhus, Prismahuggna bulor 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå, betong, hög 
 Fasadmaterial  Vit slätputs/skiftesverksdelen är oputsad åt N och Ö. 
 Övriga fasaddetaljer  Snidade vindskivor av trä, skiftesverksvåningen har profilerade bjälklagsändar, balkong av trä åt Ö. 
 Fönster  Kopplade, utåtgående tvåluftsfönster från 1963 med åtta rutor i vardera båge, något indragan i den västra delens bv; två blyspröjsade fönster med 16 rutor från 1600-talet bevarade i den östra gaveln, förmodligen i sekundärt läge; fönsterdörr med rutindelning likt övriga fönster från 1963 i den rundbågiga öppning i vån 1tr åt N, ett mindre fönster i den östra gavelspetsen. 
 Fönsteromfattning  Rundbågig medeltida tegelomfattning runt öppning i vån 1 tr åt N. 
 Dörrar  Pardörr från 1700-talet i rokokostil, åt N, något indragen i fasaden, vars övre speglar har sirad överkant och de nedre fälten är rutade samt utbuktande, med ursp. smideshandtag och låsbricka; trädörr klädd med stående bred panel, åt Ö, nytillverkad efter äldre förebild, med smidesklinka, banggångjärn och modernt lås; skivdörr med spegelfält och spröjsad ruta, åt S, två fönsterdörrar från 1964 med två dörrblad till balkongen åt Ö. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  En plåtklädd takkupa på vardera takfall på det östra taket. Den norra har ett tegeltäckt sadeltak med snidad vattbräda. 
 Skorsten  Två höga putsade skorstenar av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  Huvudbyggnaden på Kapellet 1 är ett av Visbys bäst bevarade medeltida packhus, placerat med gaveln vänd mot S:t Hansgatan vid Bremergränd. Det är tre våningar högt med inredd vind, putsad fasad och tegeltäckt sadeltak. Huset innehåller bostäder samt kontor, bland annat Gotlands Byggmästareförening. Byggnaden består i väster av ett tornliknande så kallat encelligt stenhus bevarat i full höjd och innehåller ett kryssvälvt rum i markplan, som möjligen är en delvis igenfylld högkällare, samt däröver två bjälklagstäckta plan och en tunnvälvd vind. Det spetsbågiga tunnvalvet härleder byggnadens tillkomsttid till sent 1200-tal. En tegelomfattad rundbågig före detta dörröppning finns bevarad en våning upp i den norra fasaden, vilken ursprungligen bör ha stått i förbindelse med marken via en svalgång med trappa. Samtliga magasinsvåningarnas öppningar för lastinförsel finns bevarade i gatugaveln, dock utan sina rundbågiga valv. Byggnadens östra del är bevarad i en våning och dess murverk står i förbindelse med den västra delen. Dess båda övre våningar är sekundärt tillkomna, varav den nedre av sten vid okänd tidpunkt och den övre av skiftesverk någon gång under 1600-talets andra hälft. I den nytillkomna våningen inreddes en festsal med dekorativa tak- och väggmålningar av Johan Bartsch d y. Merparten av dessa finns bevarade och då de återupptäcktes 1963 lät man rummen återfå sin gamla prakt. I våningen finns även två blyinfattade fönster bevarade från ursprungstiden samt två kakelugnar från 1700-talet. Vid renoveringen 1963 erhöll byggnaden som tidigare hade en spritad 1800-talsputs dagens nyskapade utseende, vilket har 1600-talet som förebild. Bland annat har skiftesverksvåningens skådefasader med prismahuggna fasadbrädor frilagts och övriga fasader givits en grövre putsstruktur. Andra typiska 1600-talsdetaljer som byggnaden har försetts med är de smårutiga fönstren samt de rikt snidade vattbrädorna. En invändig restaurering genomfördes under 1991. Byggnadens ålderdomliga och välbevarade kalkstensstomme är kulturhistoriskt mycket värdefull. Skiftesverkshusets takkonstruktion och större delar av byggnadernas stomme är ursprungliga och betingar ett högt byggnadshistoriskt värde. Likaså 1600-talsmålningarna samt kakelugnar och blyinfattade fönster. Autenticitetsvärdet är högt och även det för omgivningen miljöskapande värdet. 
 Interiör  Eftersom byggnaden saknar källare har bottenvåningen under alla tider inrymt källarfunktioner såsom t ex lager och tvättstuga. Det kryssvälvda rummet i dess västra del, som ursprungligen kan ha varit den övre delen av en högkällare har sedan sent 1800-tal varit inrett till butik med ingång via byggnad 3. I byggnadens östra del finns ett trapphusets avdelat sedan 1908. Detta är klätt med baosering i bv. I våningen 1 tr som på 1700-talet innehöll dagligstugan och kök, kvarstår en murad spisel i det östra rummet samt ett äldre brädgolv i det västra rummet. I den tegelomfattade öppningens östra vägg finns en nisch med rak spetsbåge. Våningen 2 tr inreddes troligen vid sin tillkomst sent under 1600-talet till en festvåning och har tak- och väggmålningar av Johan Bartsch d y. Dessa omfattar alla vånings tre rum. Målningarna vilka har varit övertäckta under lång tid togs fram vid restaureringen 1963 och är mycket välbevarade. Alla tre rummen har kakelugnar varav två från 1700-talet och en från början av 1900-talet. Våningens mellersta rum har stått i förbindelse med byggnad 3:s vindsvåning sedan dess tillkomst vid sent 1800-tal och inreddes till en gemensam bostadslägenhet 1963. Våningen 3 tr som ursprungligen har fungerat som en lagervind med lastlucka i den västra gaveln har ett tunnvälvt rum i den västra delen. Den inreddes till en bostadslägenhet någon gång innan 1908 och innehåller en låg kakelung från början av 1900-talet. Alla våningarna omfattades av renoveringen 1991 då de två mellersta våningsplanen inreddes till kontor. 
 Källare   
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
  E Hejdenberg  Uppmätningsritningar   
1936  L Å Bergström  Vatten och avloppsledning installeras   
1963  Värme tekniska byrån  Nya vatten - och avloppsledningar installeras   
1963  Wilhelm Franchell  Större renovering där exteriörn återställs till äldre utseende och vinden inreds till bostad samt ett pannrum i källaren.   
1982  Gilbert Hansson  Inredning av pentry i vån 1 tr   
1991  Per-Erik Nilsson  Invändnig restaurering.   
1992  Värmetekniska byraån  Installationer i samband med ombyggnaden   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996