Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kapellet 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kapellet 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggnaden är uppförd vid okänd tidpunkt på 1200-talet. Byggnadens övre våning hade raserat mot gården men byggdes åter upp 1984/85. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Handelsmagasin 
 Senare funktion  Bostad, Affär, Bryggeri, Skomakeri, Frisör 
 Nuvarande funktion  Bostad, affär 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  Tre våningar med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Lättbetong 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå sockelmarkering, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  Gråvit slätputs, Kalksten 
 Övriga fasaddetaljer  Gaveln mot gatan: Trappgavel atäckt med kalkstenhällar, rekost. hissbom, två utskjutande liggande kalkstenshällar ovan fönstren i andra våningen, hål efter bomlag till lastbrygga; kraftigt utskjutande murparti vid det sydöstra hörnet, i östra fasaden skall en idag igensatt överputsad medeltida rundbågig portöppning finnas, vindskivor i vit plåt åt Ö. 
 Fönster  Kopplade utåtgående tvåluftsfönster med tre rutor i vardera båge, placerade i fasadliv; i den oputsade övre delen av trappgavel: två medeltida rundbågiga lastöppningar centrerade i fasaden med djupt placerade kopplade fönster varav det nedre är från 1938 och har fyra lufter med högt placerad tvärpost och är utåtgående, och det övre även det djupt placerat har två lufter med högt placerad spröjs och är inåtgående; fyra medeltida ljusgluggar flankerrar lastöppningarna med djupt placerade kopplade enluftsfönster; överst i rörstet finns en mindre ljusglugg med ett djup placerat fönster; åt N: spetsbågig järngallersförsedd medeltida öppning med fönsterbåge i bv. 
 Fönsteromfattning  Finhuggna kalkstenomfattningar till de medeltida öppningar i trappgaveln. Ljusgluggen till vinden åt V är tegelomfattad. 
 Dörrar  Djupt placerad butikdörr av trä från 1938 åt V, med hög ruta med sekundär spröjsning, flankerad av sidoljus; djupt placerad skivdörr av trä i den medeltida öppning åt S; skivdörr av trä till källaren åt Ö. 
 Dörromfattning  Oputsad finhuggen kalkstenomfattaning till medeltida rundbågig dörröppning åt S. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Plåtklädd takkupa åt S. 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten med profilerat krön. 
 Byggnadsbeskrivning  Fastighetens byggnad 1uppfördes ursprungligen som ett handelsmagasin på 1200-talet. Den ligger med gaveln mot S:t Hansgatan. Huset är tre våningar högt och har vind i två plan, en inredd och en oinredd. Fasaden är vit, slätputsad, med undantag av den övre halvan av gatufasaden, som är oputsad. Sadeltaket är täckt med tegel och avslutas i väster av trappgaveln. Byggnadens övre våning, förutom trappgaveln, raserades i senare tid. Byggnaden erhöll därefter ett nytt lägre tak. Den nyttjades som magasin långt in på 1800-talet. En teckning från 1846 visar att gatufasadens två nedre våningar var putsade och de övre oputsade, vilket är det utseende gatufasaden har idag, och att de erhållit en ny fönstersättning, vilket kan tyda på en ändrad användning av de båda våningarna. Vid sent 1800-tal inreddes en butikslokal i bottenvåningen, varpå den centrerade butiksdörren togs upp åt väster. Efter att ha upptäckt att trappgaveln var instabil staplades den delvis om i samband med en restaurering 1983-84. Då återfick byggnaden sin ursprungliga form i öster, genom att man byggde på den våning som tidigare rasat, men med en slät gavel. Samtidigt moderniserades byggnadens interiör. Exteriört har byggnaden i stort sätt, bortsett från förhöjning, kvar samma utseende som 1846, med en till hälften putsad medeltida fasad mot gatan. Gårdsfasaderna är putsade med spår av medeltid i form av en rundbågig dörröppning åt söder och en spetsbågig gallerförsedd fönsteröppning åt norr. Byggnaden, med sitt ålderdomliga ursprung i form av välbevarad medeltida kalkstensstomme och fönsteröppningar, har ett högt byggnadshistoriskt värde. Spår av förändringar gjorda i senare tid visar på en kontinuitet, vilken har ett visst kulturhistoriskt värde. Byggnadens ursprungliga gatufasad utgör ett viktigt inslag i gatubilden och har ett miljöskapande värde i kvarteret och området. 
 Interiör  Byggnaden användes länge som magasinsbyggnad men inrymde även vid 1800-talets början ett brygghus med bakstuga. Den inreddes till bostäder vid okänt tillfälle under 1800-talet, möjligen innan 1846. I bottenvåningen inreddes en butik vid sent 1800-tal. 1937 inrymmer bottenvåningen en butik och en bostadslägenhet, vån 1 tr en bostadslägenhet och vind. Samma år ändras planlösning i de båda planen och ett trapphus, gemensamt med byggand 2, byggdes till åt S, samtidigt som vån 2 tr, dåvarande vindsvåningen, inreddes till en bostadslägenhet. 1983/84 då byggnadna förhöjs med en våning moderniserades hela interiören. Planlösningen i de båda nedre planen ändrades något och den nytillkommna våningen inreddes till en bostadslägenhet. Bottenvåningens butikslokal integrerases med dito i byggnad 2 genom ett genombrott i en medeltida mur. Källaren är genom en skiljemur indelas i två rum varav det ena är igenspikat. I källarens sydöstra hörn finns en igensatt medeltida brunn. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, el, bergvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1928  Wilhelm Dahlquist  Vattenledning installeras  Gasverket i Visby 
1931  L Å Bergström  De båda butiksfönstren i bv erhåller skyltfönster.   
1934  Wilhelm Dahlquist  Utökning av vatten- och avloppsledningar  J Bergström 
1935  L Å Bergström  Utökning av vatten- och avloppsledningar  Axel Nilsson 
1937  E Boesé  Va-installationer i samband med ombyggnad  Oskar Andersson 
1937  Karl Norberg  Ombyggnadsförslag med uppmätningsritningar. Ändrad planlösning uppdelning av lgh, inredning av nya kök och badrum, nytt trapphus mot gården, ändrad fasaddekor.   
1938  E Boesé  Ny butiksdörr åt V   
1983    Påbyggnad av en övre våning, fasadrenovering, inredning av bostadslägenhet, renovering samt ändring av interiör.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996