Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kaplanen 6

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kaplanen 6 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggår osäkert, medeltida 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Magasin, Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell, 1700-tal, Medeltid 
 Våningar  A: Två våningar, B: En våning med inredd vind 
 Plantyp  Medeltida plan 
 Stomme  Medeltida murverk, Kalksten 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  PUTS, KALKSTEN 
 Övriga fasaddetaljer  På östra fasaden av byggnad A syns spår av medeltida portaler, delar av två tegelbågar vilka kan indikera den medeltida bostadsvåningen samt ytterligare en rundbågig öppning, på sydfasaden en rundbågig öppning som vid restaureringen utformades som en nisch i fasaden bredvid entrén. På B-delen är hängrännor och vindskivor av trä och istället för stuprör en, enligt gammal tradition, vattenavledningsstör från hängrännan till marken. 
 Fönster  Hus A, våning 1: utåtgående, kopplade med mitt- och tvärpost, fyra lufter med fyra rutor i vardera bågen, från 1700-talet, gamla beslag. Våning 2: modernare, utåtgående, kopplade med mittpost, två lufter med två rutor i vardera bågen. Snickerierna gulockra. Källaren: ljusgluggar med järngaller. Hus B, våning 1: utåtgående, kopplade med mitt- och tvärpost, fyra lufter med fyra rutor i vardera bågen, från 1700-talet med ursprungliga beslag, snickerierna gulockra. Vinden: modernare, utåtgående, kopplade med mittpost, två lufter med två rutor i vardera bågen. Källaren: ljusglugg med järngaller. 
 Fönsteromfattning  källarfönstren i södra fasaden har spetsformad omfattning i huggen sten, annars saknas omfattningar 
 Dörrar  Entrén, belägen på byggnadskroppen A:s södra fasad, utgörs av en pardörr med rombisk ställpanel och överljusfönster i sex rutor, dörren är indragen från fasaden och utåtgående. Källardörren är valvformad och av trä, från 1700-talet med gamla beslag och handtag. Källardörren till byggnadskropp B är en valvformad trädörr från 1700-talet med gamla beslag och handtag/lås. 
 Dörromfattning  saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad   
 Skorsten  En murad skorsten, En putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus, bestående av två delar. Dess östra del (A) ligger med gaveln mot Södra Kyrkogatan och har två våningar med dubbla vindsplan, varav det ena är inrett. Mot den östra delens sydvästra hörn är den andra byggnadsdelen (B) placerad. Del B har en våning med inredd vind. Byggnaden är uppförd under medeltiden och kvarstår idag till stora delar i full höjd. Huset är uppfört i kalksten med slätputsad fasad. De båda byggnadskropparna täcks av ett tegelbelagt sadeltak. Mest sannolikt är att de båda huskropparna redan från början var sammanbyggda, såsom de är idag, men utan den nuvarande invändiga sammankopplingen. Under 1600- och 1700-talet gjordes en del genomgripande förändringar av byggnaden. Den gestaltning huset då fick försökte man bibehålla vid den restaurering som påbörjades på 1950-talet. Denna 1700-talsprägel kan tydligt ses idag. Dock är byggnaden ändå av medeltida ursprung, vilket utseendemässigt också tydligt syns bland annat i dess proportioner och stomme. Vid den senare restaureringen togs medeltida detaljer fram. Ada Blocks hus, uppkallat efter fastighetens ägarinna i mitten av 1900-talet, utgör med sin till stora delar mycket välbevarade ålderdomliga karaktär en av dagens bäst bevarade medeltida byggnader i Visby. Byggnaden är en av de bästa representanterna för bevarad medeltida bebyggelse i staden och präglar kraftigt denna del av innerstaden. Den har i och med sitt ursprung och autenticitet ett betydande kulturhistoriskt värde, vilket förhöjs av att man i byggnaden kan se en byggnadshistorisk kontinuitet då den till viss del även präglas av 1700-talets stil och ideal. De förändringar byggnaden genomgått under dessa århundraden speglar även stadens förändring och utveckling. Såväl mot gatan som mot gården utgör byggnaden ett omistligt och miljöskapande inslag. 
 Interiör  I byggnadens del A har källaren medeltida konsoler, stentrappa samt nedgång till latrinkällare, vilken sträcker sig ut under trädgården i söder. Grön kakelugn från 1700-talets första hälft, öppen spis av gotländsk sandsten från 1600-talet. Innerdörrar med ramverk och stor hel fyllning samt ursprungliga dekorativabeslag, från 1700-talet. Delvis gamla (1600-1700-tal) tak och golv och delvis modernare ytor som täcker de äldre. I B-delen utgörs källaren av två kryssvalv, nischer i väggarna, fungerande färskvattenbrunn under golvet av kalkstensflis. På våning 1 en stor bakugn och ett väggskåp från 1600-1700-tal. På vindsvåningen modernt kök. Trägolv under kalkstensgolvet. 
 Källare  Under hela huset, Kryssvalv 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1929  Hejdenberg  indragning av vatten- och avlopp   
1953  K-G. Hultman  sanitetsteknisk anläggning  Värmetekniska byrån i Visby 
1962  K-G. Hultman  utökning av sanitetsteknisk anläggning i samband med ombyggnad   
1962  Olle Karth  ombyggnad  Carl Gardell 
1963  Jan Möller  uppmätningsritning   
1970  Gilbert Hansson  ändring och utvidgning av vatten och avlopp   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

2021
    
2021
    
1996
    
1996
    
1996