Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kaplanen 7

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kaplanen 7 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggår osäkert, medeltida byggnad 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Köpmannabostad, Magasin 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, affär 
 Exteriör stilepok  Historicerande blandstil, Medeltid, Traditionell 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Medeltida plan 
 Stomme  Medeltida murverk, Kalksten, Korsvirke 
 Grund / Sockel  Sockel: Puts 
 Fasadmaterial  PUTS, KALKSTEN, KORSVIRKE 
 Övriga fasaddetaljer  Mot söder en balkong i trä längs hela våning 2. Övre gavelspetsen mot öster är utförd i korsvirke. Norra långsidan är oputsad, med avtryck efter ett sadeltak till en försvunnen byggnas i vinkel norrut. 
 Fönster  Kopplade, utåtgående med mittpost, två lufter med tre rutor i vardera bågen, från 1800-talet med beslag från 1700-talet. Modernare fönster i takkuporna, i jugendstil med smårutor i övre delen. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  Tidigare fanns mot söder en rundvälvd port, vilken idag utgör fönster. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  2 TAKKUPOR mot söder och 1 mot norr, 1 TAKFÖNSTER mot norr 
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden ligger sydost om fastighetens byggnader 1 och 2 i det av tre huskroppar sammanbyggda medeltida komplexet. Liksom de övriga husen har denna byggnad med största sannolikhet varit ett trappgavelhus med gaveln mot öster, vinkelställd mot de andra två och alltså inte ut mot nuvarande S:t Drottensgatan. Byggnaden är uppförd i två våningar med inredd vind och täcks av ett tegelbelagt sadeltak. Medeltida murar är bevarade i två våningar. Ovan dessa finns en senare tillkommen korsvirkesgavel. Konstruktionerna i husets nedre våning tyder på att även detta, liksom byggnad 1, är ett så kallat högkällarhus. Byggnaden är indragen ett stycke från gatulinjen, möjligtvis för att det området under medeltiden utgjorde gårdsutrymme då byggnadskomplexet upptog hela tomtutrymmet mot norr. I detta det östligaste byggnadspartiet är ursprungliga anordningar i mindre utsträckning bevarat än i det västra. Modernisering i senare tid har resulterat i en del förändringar, såsom till exempel takkupor och takfönster. Förändringarna är dock varsamt utförda med tanke på husets speciella, ålderdomliga karaktär. Värdefulla indikationer på bebyggelsekontinuitet utgör bland annat den övre gavelspetsen mot öster som är en korsvirkeskonstruktion och som i senare tid ersatt den medeltida trappgaveln. Byggnaden är omistlig i sin omgivning och utgör ett viktigt inslag i den av medeltida byggnader dominerande stadsbilden och gatumiljön mellan Stora Torget och kvarteret Priorn. Den väl bevarade medeltida stommen samt dess tydliga senare konstruktioner ger såväl ett byggnads- och kulturhistoriskt värde som ett kontinuitetsvärde. 
 Interiör  Våning 1 har ett rum med två medeltida kryssvalv, nisch i väggen, vissa värdefulla, från 1800-talet, partier av kalkputsen som återstår bland annat i form av en gråmålad bröstning och en rosafärgad puts med schablonmönster samt ett i väggen inmurat kassaskåp. I våning 2 finns synliga takbjälkar och i väggen ett antikt skåp inmurat i en ursprunglig nisch. 
 Källare  Under hela huset, Kryssvalv 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1994    renovering och restaurering  byggnadshyttan 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996