Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kaplanen 7

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kaplanen 7 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1200 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande, byggnadens äldsta delar är medeltida 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion   
 Senare funktion  Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Korsvirke 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten 
 Fasadmaterial  Äldre puts, Korsvirke i gavelspetsarna 
 Övriga fasaddetaljer  Svängd och profilerad sammansatt gesims av bräder, en typ som är mycket sällsynt i Visby. Norra långsidan har en äldre, värdefull spritputs från 1800-talet. Östra gavelspetsen är utförd i korsvirke med en tegelfyllning som ursprungligen (1600-1700-tal) var putsad och rödfärgad. 
 Fönster  Kopplade, utåtgående med mittpost, två lufter med tre rutor i vardera bågen. Insticksfönster på våning 1 och källaren, spröjsade med tre rutor i vardera bågen respektive ospröjsade. Utåtgående, kopplade med mittpost, två lufter med en stor ruta och sex smårutor i vardera bågen i enkel jugendstil från 1900-talets början. Ett mindre kvadratiskt ljusinsläpp, ställt på hörn i östra gavelspetsen. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  Entrén utgörs av en 1700- eller 1800-tals pardörr, utåtgående och indragen från fasaden. Källarnedgången är rundvälvd och har en trädörr. 
 Dörromfattning  saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKFÖNSTER 
 Skorsten  En murad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Murar efter två medeltida byggnader utgör stora delar av den idag befintliga byggnaden. Den är uppförd i nordöstra delen av fastigheten, med gaveln mot Södra Kyrkogatan, i en våning med inredd vind och källare. Fasaden är putsad och byggnadens sadeltak är täckt med enkupigt lertegel. Husets höga källare och nedre våning har medeltida kalkstensstomme och övre delen är sedan 1600-talets slut eller 1700-talets början tillbyggd med en korsvirkesgavel. Det är denna gestaltning huset har bevarat fram till idag, men med några modernare inslag såsom fönstersnickerier och takfönster samt en välbevarad, värdefull spritputs från 1800-talet på den norra långsidan. På 1600-talet var tomtindelningen annorlunda än dagens. Byggnaden tillhörde då sannolikt tomt nummer 60, som upptog hela norra hälften av kvarteret, och alltså inte samma tomt som övriga byggnader på nuvarande Kaplanen 7 tillhörde. Byggnadens värdefulla detaljer såsom trägesimser, äldre puts och medeltida murverk visar på en värdefull kontinuitet och ger den ett byggnadshistoriskt värde. Det kulturhistoriska värdet förstärks i och med byggnadens läge, som ligger dels på en fastighet med nästan uteslutande äldre och ursprunglig bebyggelse och dels i ett kvarter som till stor del består av medeltida delar. 
 Interiör  I källaren medeltida murar, bostadsytan är modern och inrymmer fyra enrumslägenheter. Det finns rester efter en spiraltrappa från 1700-talet. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1980    omändring av planlösning från butik till bostadrum   
1994    restaurering och framknackning av korsvirkesgaveln  byggnadshyttan 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996