Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kasernen 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kasernen 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1876 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Byggmästaren J. Pettersson 
 Byggmästare   
 Byggherre  Patrik Graham, Alexander Graham 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Mekanisk verkstad, Gjuteri, Smedja 
 Senare funktion  Artillerikasern 
 Nuvarande funktion  Kontor 
 Exteriör stilepok  Historicerande blandstil 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten, Sockel: Huggen kalksten. Yttertrappa: Tre kalkstenssteg 
 Fasadmaterial  Puts, spritputs, gul 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerad, slätputsad, vit takgesims och gördelgesims samt gesims längst med gavelkanterna. Centralt placerad trappgavel från 1890-talet med torn, urverk och balkong omgiven av lisener i huggen kalksten. 
 Fönster  Fyrluftsfönster med korsformig post. Fönsterna har segmentformade överdelar. (Ursprungligen var fönsterna smårutiga med en mittpost) 
 Fönsteromfattning  Slätputsade, vita omfattningar. Solhällar av huggen kalksten under fönsterna. 
 Dörrar  Centrerad entré med parport inskjuten i fasaden med segmentformad överdel, stående panel, målad i engelskt rött och svarta stora beslag. 
 Dörromfattning  Segmentformad portomfattning av huggen kalksten. 
 Takform  Sadeltak, Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Skivtäckning, ståndfals, röd 
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Trappgavel och takkupor 
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes 1876 som Wisby Mekaniska verkstad, men byggdes 1887 om till artillerikasern. I dag inrymmer den kontorslokaler. Byggnaden är uppförd i vinkel, med fyra sammanbyggda delar, och har en exteriör prägel av historicerande blandstil. Huvudkroppen har en kalkstensstomme i två våningar, med ett litet källarutrymme under en del av huset och inredd vind under ett plåttäckt sadeltak. Båda takfall bryts upp av flera takkupor. Framför den mellersta takkupan ut mot hamnen finns en balkong med smidesräcke. Under takfot och i gavelrösten löper vitputsade och profilerade gesimser. Den gulavfärgade, spritputsade fasaden är avdelad med en vitputsad, profilerad gördelgesims. Ut mot Hamnplan, finns ett markerat, trappgavelformat entréparti, försett med ett torn, ett urverk och en balkong. Partiet är avdelat med lisener av huggen kalksten och dekorerat med en tandsnittsfris. Entrén inramas av en stickbågeformad omfattning av huggen kalksten och har en parport, indragen i fasaden, försedd med stora smidesbeslag. I gårdsfasaden finns en panelad dörr. Byggnadens fönster är i varierade utföranden, men domineras av fyraluftsfönster med korsformad post, försedda med stickbågeformade överstycken. Dessa fönster omges av vitavfärgade, slätputsade omfattningar och har solbänkar av huggen kalksten. Samtliga snickerier är målade i engelskt rött. Flygelbyggnaden står under ett plåttäckt mansardtak, vilket även det bryts upp av flera takkupor. I innervinkeln mellan flygeln och huvudkroppen finns ytterligare två tillbyggnader. Den östra har två våningar med inredd vind under ett plåttäckt sadeltak, medan den västra är i en våning och står under ett pulpettak. Fasader och snickerier på samtliga byggnadsdelar är i huvudsak utformade likt huvudkroppen. På 1890-talet byggdes huset om till artillerikasern och i samband med detta tillkom entrépartiet, trappgaveln och takkuporna. På 1970-talet inreddes byggnaden till kontorslokaler. Med den välbevarade exteriören och volymen, från 1890-talet, har byggnaden ett stort arkitektoniskt och kulturhistoriskt värde. Den har som en av flera bevarade 1800-talsbyggnader ett stort sammanhållet, miljöskapande värde i området. 
 Interiör  Moderna kontorslokaler. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1889  Rudolf Eneroth  Ombyggnad till Kasernetablissement (planer, sektion, gårdsfasad)   
1976  Curt Hjulström  Ombyggnad av kontor för skolkontoret