Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kasken 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kasken 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1732 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggstarten är ett antagande och grundar sig på den ursprungliga bulhuskonstruktionen och planläggandet av kvarteret 1732. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär, Restaurang 
 Exteriör stilepok  Senempire 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: Svart, putsad, ca 1 meter hög 
 Fasadmaterial  REVETERING, gul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  Vitt, kraftigt profilerat gesims i puts. Svart fotränna och stupränna. Gaveln åt norr är helt utan fönster och utsmyckningar. Längs hela fasaden åt Adelsgatan löper en markis ovanför skyltfönstren. Runt fönstren i takkuporna löper belysningsslingor. 
 Fönster  Insticksfönster med en mittpost och två bågar, moderna i takkuporna. Ljusblå fönstersnickerier. 2 små, äldre takfönster. På första våningen mot Adelsgatan finns två större skyltfönster med svarta fönstersnickerier och fönsterbleck (både upp- och nertill). 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Längst till vänster (från gatan sett) på fasaden finns en inåtgående pardörr med krysspröjsat överluftsfönster från 1925. Varje dörrblad har tre spegelfyllningar. Till höger är den ursprungliga dörren igensatt 1973, här finns nu en mindre svartmålad, utåtgående plåtdörr. Huvudentrén i huset mot Adelsgatan sitter till höger på fasaden och är indragen ca 1 meter. Den består av ett dörrblad av stående, svart träpanel med en fönsterruta i den övre delen. Dörren är utåtgående, från 1960-70-talet och har ovanför sig ett äldre överluftsfönster med krysspröjs. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  svart, falsad 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, troligen enkelfalsad. Lagt med raka falsar. Troligen delvis ett äldre tak. Ser ej bakbyggets tak vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad  3 TAKKUPOR, helt inklädda i svart plåt, mot Adelsgatan med sadeltak och froton 
 Skorsten  En skorsten av svart plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes ursprungligen som ett bostadshus med parstugeplan omkring 1732. Den har blivit om- och tillbyggd i senare tid. Byggnaden har en ursprunglig skiftesverksstomme i en våning, med källare under del av huset och med en inredd vind. Taket är ett plåttäckt sadeltak. Under takfoten löper en vitputsad profilerad gesims. Det nordvästra takfallet, mot Adelsgatan, bryts upp av tre takkupor och takfönster. Huvudentrén till restaurangen i bottenvåningen är placerad och indragen i den nordvästra fasaden mot Adelsgatan. Dörren är klädd med svartmålad träpanel och försedd med en glasruta i den övre delen. Ovanför dörren finns ett äldre överljusfönster med krysspröjs. Entrén flankeras av två skyltfönster. I den nordvästra fasadens norr del finns en pardörr med speglar från 1925. Även denna är försedd med ett krysspröjsat överljusfönster. Söder om pardörren finns en svartmålad plåtdörr. Ovanför dörrar och fönster i gatufasaden löper en markis. Byggnaden är genomgående försedd med tvåluftsfönster. 1924 försågs den befintliga tillbyggnaden mot gården med ytterligare en våning. I samband med detta togs de nuvarande takkuporna och de två skyltfönstren upp i huvudbyggnaden. Huvudbyggnadens planlösning förändrades också. Innerväggarna togs ner för att göra de tre rummen och köket till två rymliga butikslokaler. 1925 genomfördes en tillbyggnad av huvudbyggnaden mot norr. Detta innebar att gårdsporten i fastighetens nordvästra hörn avlägsnades. Den äldre tillbyggnaden mot gården försågs med en balkong. Under 1980-talets slut genomfördes flera ombyggnader, med anledning av att den nuvarande restaurangverksamheten utökades. 1993 byggdes lägenheten i vindsplanet om och inrymmer numera bar och dansgolv. Byggnaden har, med sin bevarade skiftesverksstomme från omkring 1732, ett kulturhistoriskt värde. Under 1900-talet byggdes huset om och anpassades till den ökade handelsverksamheten kring Adelsgatan. Byggnaden betingar därmed även ett miljöskapande värde för bebyggelsemiljön kring Adelsgatan. 
 Interiör  Kraftigt förändrad planlösning, inga ursprungliga detaljer kvar. Restaurang på nedervåningen, övervåningen omgjord i slutet av 1980-talet från bostad till bar och dansgolv. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1924  L Bergman  Ritning för förslag till vatten- och avloppsledningar   
1924  L Bergman  Ritning för förslag till tillbyggnad av boningsmus, upptagning av takkupor   
1925  E Hejdenberg  Ritning för förslag till inredning av 2:a våningen, ändring av planlösning, balkong   
1925  E Hejdenberg  Ritning för förslag till vattenledning   
1927  E Hejdenberg  Ritning för förslag till vattenledningar och inredning av WC   
1960  Martin Strängborn  Ritning för förslag till vatten- och avloppsledningar   
1971  Gilbert Hansson  Ritning för förslag till ändring och utvidgning av befintligt vatten- och avloppsnät.   
1973    Ritning för förslag till igenmurning av dörren till Adelsgatan 22 och uppsättning av skylt.   
1978    Ritning för förslag till ombyggnad och utökning av WC, badrum, tvättrum, kök, klädvårdsrum och sovrum 1 tr upp.   
1986    Ritning för förslag till ombyggnad av restaurang   
1988    Ritning för förslag till ombyggnad och utökning av verksamhet på övre plan   
1993    Ritning för förslag till ombyggnad av lägenhet på övervåningen till restaurang.  Bo Bergman 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996