Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Backen 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Backen 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Sannolikt vid 1700-talets mitt 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Parstuga 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  PUTSAD stensockel, yttertrappa av kalksten på betongstomme 
 Fasadmaterial  ÖVRIGT: Rödtjärat virke 
 Övriga fasaddetaljer  Utskjutande, ej profilerade riändar på långsidan. Nytillverkade beslag i gårdsporten samt ett smällelås. Blomformigt dragjärn ovanför entrén. Hängrännor i koppar från 1973. 
 Fönster  De nära hörnen placerade utåtgående gatufönstren är försedda med mittpost och två kvadratiska rutor i varje båge. Beslagen av 1700-talstyp i det södra, från 1800-talets förra hälft i det norra. Gårdssidans fönster av samma utformning; mindre, kvadratiska spröjsade med 4 rutor i farstun. Höga gavelfönster i vindsvåningen med mittpost och 3 rutor i varje båge. Alla utåtgående. Små spröjsade källarfönster med fyra rutor i gatufasadens norra del. 
 Fönsteromfattning  Fönsterluckor på gatsidan i diagonalt ställd panel. Det södra fönstret i gatufasaden är försett med utkragat överstycke. På gavlarna och gårdssidan enkla, svagt profilerade, grönmålade brädor 
 Dörrar  Entré från gatan något t. h. om mitten: rombiskt ställd pärlspontad panel, grönmålad, sekundär. Dito gårdsingång.Tidigare entrédörr var dubbel halvdörr, s.k. svaipdörr. 
 Dörromfattning  Enkla, svagt profilerade brädor, grönmålade 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKFÖNSTER, takkupa 
 Skorsten  En putsad skorsten med utkragande krön 
 Byggnadsbeskrivning  Bostadshuset är uppfört i skiftesverksteknik, sannolikt vid 1700-talets mitt. Byggnaden är i en våning med inredd vind och källare under del av huset. Den synliga skiftesverksstommen är rödtjärad och står under ett tegeltäckt sadeltak, lätt pagodsvängt. Taket bryts upp av ett takfönster ut mot gatan och en liten takkupa in mot gården. Fönstren är kvadratiska och i två lufter, där varje luft är spröjsad till två rutor. Det södra fönstret ut mot gatan har beslag av 1700-talstyp och beslagen på det norra är från 1800-talet. Fönstren uppe i gavelröstena är högre än fönstren i övrigt, och är i två spröjsade lufter. De små källarfönstren i gatufasadens norra del är också spröjsade. Fönstren ut mot gatan har fönsterluckor i diagonalt ställd panel. Det södra fönstret har även ett utkragat överstycke. Övriga fönster har omfattningar av enkla, svagt profilerade brädor. Huvudentrén vid gatan utgörs av en enkeldörr klädd med rombiskt ställd pärlspontad panel. Upp för grässluttningen, till dörren, leder en kalkstenstrappa i flera steg med ett enkelt träräcke. Gårdsentrén har samma utformning som huvudentrén. Samtliga snickerier är målade i en ljust grågrön kulör. Huset stod troligen i relativt orört skick fram till en omfattande ombyggnad år 1973, då den ursprungliga inredningen revs ur. Vid ombyggnaden revs golv, innerväggar, kakelugnar och äldre snickerier. Två nya öppna spisar murades upp mot den norra murstocken i källaren och bottenvåningen, medan den södra murstocken revs. Interiören är idag helt moderniserad. Vid samma tillfälle ändrades även utformningen av farstun och takkupan på gårdssidan. Huvudentréns tidigare dörr var en dubbel halvdörr, d v s en dubbel svaipdörr. Exteriören är för övrigt välbevarad. Byggnadens välbevarade 1700-talsexteriör betingar även ett högt kulturhistoriskt värde som god representant för skiftesverksbyggnader i staden från 1700-talets mitt. I sitt synliga läge uppe på grässluttningen och som den enda i kvarteret Backen med fasaden ut mot Visborgsgatan, betingar byggnaden ett högt miljöskapande värde. 
 Interiör  Helt moderniserad. Vid ombyggnaden 1973 revs den södra murstocken, golv, innerväggar, kakelugnar och äldre snickerier. Två nya öppna spisar murades upp mot den norra murstocken i källaren och bottenvåningen, medan den södra revs. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el, två öppen spis 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1936  Joh.Fardelin  Installation av vatten och avlopp, WC  A Nilsson 
1941  Joh. Fardelin  Utökat v-a   
1973  B A Bengtsson  Yttre och inre ombyggnad och renovering samt modernisering.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996