Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Kilen 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Kilen 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1300 
 Byggnaden färdigställd  1400 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Medeltida 1300-1400-tal. Enligt Svahnströms inventering 1944 är det från slutet av 1400-talet. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Magasin 
 Senare funktion  Bostad, Kyrka 
 Nuvarande funktion  Bostad, affär 
 Exteriör stilepok  Medeltid, Gotik 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten, Tegel 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  PUTS, slät slevdragen vit. 
 Övriga fasaddetaljer  Den norra fasaden har en förtagning vid den övre våningens ingång. Ankarslutare på den norra och södra fasaden. 
 Fönster  S. fasaden; 2 utåtgående bågar med 6 rutor. 1 litet kvadratiskt fönster med 1 utåtgående båge. V. fasaden; 1 rektangulärt fönster med järngaller ovanför den västra fasadens källarnedgång. I den mittersta blinderingen finns 2 fönster. 2 fönster från 1900-talets första hälft i ovanvåningen. N. fasaden; utåtgående fönster med 2 bågar och 6 rutor. Vindsvåningen har 1 smalt fönster med 1 båge och 3 rutor. 
 Fönsteromfattning  Fönstren ligger i liv med fasaden. 
 Dörrar  V. fasaden har 2 ursprungliga portar; källarnedgång med träport och till bottenvåningen en port i trä. S. fasaden har en pardörr i trä med horisontell panel och ovala fönster i övre delen. N. fasaden har en trädörr med rombiskt mönster. 
 Dörromfattning  V. fasadens källarnedgång har ett stickbågigt valv. Entrén mot väster är djupt indragen i fasaden med en hög kalkstenstrappa framför. Porten är omgiven av ett spetsigt valv med 3 stickbågar och en rundbåge. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPA, 1 mot söder, 2 mot norr. TAKFÖNSTER, 2 mot norr 
 Skorsten  En murad skorsten, En putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett medeltida kalkstenshus som troligen uppfördes som magasin under 1300- eller 1400-talet. Huset har felaktigt kallats Kronstallet efter den stallbyggnad som låg på nuvarande Kilen 1, och som revs under 1900-talets början. Idag rymmer det bostadslägenheter samt en affärslokal i bottenvåningen mot Kilgränd. Byggnaden har tre våningar, två höga källarplan och inredd vind under ett brant lertegeltäckt sadeltak. I det södra takfallet finns en takkupa, medan det i det norra finns två stycken samt två takfönster. Fasaden är försedd med en slevdragen vit slätputs. Under 1700- och 1800-talen öppnades större fönsteröppningar upp i murverket. Ombyggnader och anpassningar till moderna bostadskrav har skett under hela 1900-talet. Ursprungligen hade byggnaden en trappgavel mot väster, vilken tagits bort och därmed stympat gavelröstets ornering. Gavelröstet är i tegel med flera blinderingar i gotisk stil. Blinderingarna syns interiört från vinden. I den västra fasadens mellersta blinderingen finns två fönster. I bottenvåningen av den västra gaveln finns en troligen ursprunglig stickbågig portöppning till den nedre källaren och på dess kalkstensomfattning finns två stenhuggarmärken inristade. Intill denna port finns ytterligare en sannolikt ursprunglig portöppning till bottenvåningen med en gotisk valvomfattning och innanför denna tre stickbågiga tegelringar. På den södra fasaden syns en tegelomfattning från en tidigare öppning i murverket. Exteriört är byggnaden relativt välbevarad och unik med den tegelornamenterade gaveln. Fasaden har behållit en sluten medeltida karaktär trots de till bostäderna anpassade stora fönsteröppningarna. Byggnaden har med sitt välbevarade medeltida ursprung ett stort arkitektoniskt, kulturhistoriskt samt miljöskapande värde i kvarter och stadsdel. 
 Interiör  Trapphusets interiör är helt modern. Lägenheterna är ej besökta. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Bergvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1923  Johan Fardelin  Avlopp   
1923  E. Hejdenberg  Ombyggnad   
1927  Wilhelm Dahlqvist  Vattenklosett   
1936  Albert Linden  Ombyggnad, portar.   
1949  Gilbert Hansson och Co.  V/A   
1949  Olle Karth  Förslag för om- och tillbyggnad.   
1994  Visby Arkitektgrupp. Per Hansson  Ombyggnad, fönster dörrar, balkongräcke,   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996