Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Krämaren 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Krämaren 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1946 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Karl Schollin Karl Schollin 
 Byggmästare   
 Byggherre  Handelsaktiebolaget Realisation 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad, Affär 
 Senare funktion  Bostad, Affär 
 Nuvarande funktion  Bostad, Affär 
 Exteriör stilepok  Modernism 
 Våningar  Två våningar, tre våningar, inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme   
 Grund / Sockel  KALKSTENSPLATTOR i fasaden åt gatan. Åt gården 30 cm hög putad sockel med svart droppnäsa. 
 Fasadmaterial  rosa SPRITPUTS i KC-variant 
 Övriga fasaddetaljer  Profilerat gesims under taket i vit plåt, mindre profilerat åt gården. Vita stup- och hängrännor i plåt. Hela nedervåningen i restaurangdelen åt nordväst är indragen ca 1,5 meter. Våning 2 vilar i den här delen på 7 st vitmålade, rektangulära betongpelare. Under överhänget finns sommartid en uteservering med trägolv. Den avskiljs mot gatan med hjälp av ett ca 1 meter högt staket av vitmålade brädor. På fasaden ovanför uteserveringen finns 6 vita lampor. På byggnadskroppen närmast Wallérs plats, längst åt vänster (från gatan sett) på 3:dje våningen finns en fransk balkong med ett räcke i vitmålad metall. Ingången in till bostadsdelen är indragen i fasaden ca 5 meter. Porten är omgiven av ett större fönster till höger om sig och ovanför finns två fönsterrutor.Golvet är här, närmast gatan, belagt med gatsten, sedan kalkstensplattor vilka leder till en trappa med 4 stag upp till dörren. Väggarna är här slätputsade och avfärgade i laxrosa. längst ned finns en ca 0,5 meter hög slätputsad, svartavfärgad sockel. I mitten av gårdsfasaden finns en ursprunglig balkong av gjuten betong. På taket finns takstegar. 
 Fönster  I fasaden åt Hästgatan och åt gården är fönstren på andra våningen samt i takkuporna finns ursprungliga, utåtgående fönster med mittpost och två bågar. Allihop har vita snickerier och vita fönsterbleck i plåt. Åt gården finns det liknande fönster men utan mittpost eller rektangulära fönster med endast enkel spröjs.På gatuplan, utmed Hästgatan, finns det i hela fasaden stora skyltfönster. Mellan fönstren finns smala lister i trä, målade i duvblått. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Längst upp i Hästgatan finns en dubbelport i vit, stående träpanel som öppnas inåt. I den vänstra portdelen finns en vanlig dörr utsågad. Resten av dörrarna (en intill leksaksaffären, 2 in till restaurangen, en till boendedelen) och en från öster (på gaveln inne i gången till gården) i fasaden är även de ursprungliga. De är i trä med en stor glasruta som tar upp det mesta utav dörren och typiskt 1940-talshandtag i metall och trä. Dörrarna är klädda med plåtskoning längst ned förutom den som ligger närmast Wallérs plats som är kannellerad i smal träpanel längst ned. Alla är målade i duvblått. Åt gården finns längst åt vänster (från gården sett) en utåtgående, ursprunglig dörr i vitmålad träpanel. Balkongdörrarna på tredje våningen är modernare av betsad träpanel och en glasruta i den övre delen. 
 Dörromfattning  Dörrarna som leder in till affärsverksamheter är indragna i fasaden ca 1 meter och har utvinklade skyltfönster på båda sidor. Ovanför varje dörr finns en liggande glasruta. Ovanför och till höger om balkongdörrarna på baksidan finns en omfattning i samma betsade träpanel. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Rött, enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Ursprungliga takkupor (10st åt Hästgatan, 1 åt gården) med pulpettak indragna en bit i takkonstruktionen. Alla klädda i plåt, har lertegel på taket samt takränna i plåt. Åt gården finns två, antagligen nyare, balkonger även de indragna i taket. 
 Skorsten  Tre röda plåtklädda skorstenar 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden, som innehåller bostäder, affär och restaurang, uppfördes 1946. Byggnaden följer Hästgatans sträckning och utgörs av tre sammanfogade huskroppar. Stommen är sannolikt gjuten i betong, i två och tre våningar med inredd vind under tegeltäckta sadeltak. Den mellersta huskroppen är något lägre och har dessutom ett något flackare takfall än de två övriga. På taket finns elva ursprungliga plåtinklädda takkupor, tio mot gatan och en mot gården. De har alla tegeltäckta pulpettak. Kuporna är något indragna i taket. Mot gården finns två balkonger, även de något indragna i taket. Fasaden är spritputsad och avfärgad rosa. Längs takfoten löper en vit profilerad gesims av plåt. Restaurangdelen ligger i den mellersta och västra huskroppen, indragen från gatan i en arkad. Våningsplanet över arkaden bärs upp av släta, rektangulära betongpelare. I fasaden mot Hästgatan finns en inåtgående dubbelport av vit, stående träpanel. I den östra portdelen finns en ingångsdörr. Entrédörrarna till leksaksaffären, till restaurangen och till bostadsdelen är ursprungliga, med ramverk av trä kring en stor glasruta och försedda med tidstypiska handtag i metall och trä. Dörrarna har plåtskoning i den nedre delen, förutom den närmast Wallérs plats som har kannelerad träpanel i den nedre delen. Alla dörrarna är målade i duvblått. Längst åt väster, i gårdsfasaden finns en ursprunglig dörr av vitmålad träpanel. Balkongdörrarna i vindsvåningen är modernare, med betsad träpanel samt en glasruta i den övre delen. Dörrarna till affärsdelen är djupt indragna i fasaden och har utåtvinklade skyltfönster på båda sidor. Ovanför varje dörr finns en liggande glasruta. Ovanför och till höger om balkongdörrarna på baksidan finns omfattningar av betsad träpanel, likt dörrarna. Fönstren i fasaden på andra våningen, mot Hästgatan och mot gården samt i takkuporna är ursprungliga, vitmålade tvåluftsfönster. Fönstren på bottenvåningen mot gården är enluftsfönster. I gatuplanet, utmed Hästgatan, finns ett antal stora skyltfönster. Mellan fönstren finns smala lister i trä, målade i duvblått. Huset ersatte vid uppförandet en äldre, reveterad tvåvåningsbyggnad. Byggnaden har kvar sin ursprungliga planlösning och funktion, med affärs och restaurangverksamhet i nedersta våningen och bostäder i de övre våningsplanen. Huset är ett exempel på byggnadsexpansionen efter andra världskrigets slut, då funktionella bostäder och affärer med modernistiskt utseende uppfördes. Byggnader med denna arkitektur är sparsamt representerade i denna del av innerstaden. Detta gör att huset med sin volym och arkitektoniska formspråk särskiljer sig från den omgivande 1700- och 1800-tals bebyggelsen och har därigenom ett arkitekturhistoriskt värde samt dessutom ett socialhistoriskt värde i området. 
 Interiör   
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1946  Karl Schollin  ritning för nybyggnad   
1946  Karl Schollin  Ritning för ändring vatten och avlopp   
1946    Ritning för Vatten och Avlopp   
1947    ritning för vatten och avlopp   
1974    ritning för fasadändring   
1974    fasadändring av affärshus   
1985  Håkan Nilsson  ritning för VVS installationer   
1985    VVS-installation i kontor   
1988    ritning för ombyggnad av lokal till hamburgerrestaurang   
1988    ombyggnad av lokal till hamburgerrestaurang   
1989  Sven Pettersson  brandsyneprotokoll   
1989  Sven Pettersson  brandsyneprotokoll   
1993    nybyggnad av tak över innergården i helfalsad plåt och vit panel och läkt   
1993    Nybyggnad av tak över del av innergården   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996