Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Krämaren 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Krämaren 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1700 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Sockel: Vit slätputs, hög 
 Fasadmaterial  åt väst är huset reverterat i gul sprit kcputs. På gavlarna och åt gården är själva "ramen" tjärad svart medan de liggande bulorna är täckta av stående, handbilade breda plankor i falurött. 
 Övriga fasaddetaljer  Svarta häng- och stuprännor i svart plåt. Gavelnocken klädd i svartplåt. I fasaden åt väst finns sex profilerade riändar som är tjärade. 
 Fönster  I fasaden åt väst finns tre fönster varav det åt vänster (från vattnet sett) är ursprungligt (liksom de två på framsidan) och de två andra åt höger är utbytta vid ombyggnaden 1971. Fönstren har allihop gröna snickerier och mittpost samt är utåtgående. Varje båge är med en spröjs indelad i två rutor. Fönstren har överhäng i trä (profilerat) samt fönsterbleck i svart plåt undertill. De ursprungliga fönstren har kraftigare snickerier samt tjärade vinkeljärn från 1700-talet. 
 Fönsteromfattning  Runt fönstren mot gården finns ca 10 cm breda omfattningar i grönmålat trä. 
 Dörrar  Ingångsdörren sitter centrerat i fasaden åt gården och består av en pardörr i trä med tre spegelfyllningar. De är allihop fyllda med trä förutom den översta där det i varje dörr finns ett runt fönster. Dörren, som är brunbetsad, är från ombyggnaden 1971 men i äldre stil. Utanför finns en trappa i tre trappsteg i kalksten samt ett enkelt, svartmålat räcke i järn. Strax till vänster (från gården sett) om dörren finns en nedgång till källare som består av en liggande, brunmålad bräddörr som öppnas på mitten. Innanför denna finns trappa ner till källaren i kalksten. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Rött, tvåkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  2 stycken åt väster, upptagna vid ombyggnaden 1972. De har pulpettak med tegel, har en ofärgat häng- och stupränna i plåt och är intäckt i brun träpanel 
 Skorsten  En skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus vilket sannolikt uppfördes under 1700-talets första hälft. Den har en skiftesverksstomme i en våning med inredd vind under ett sadeltak. Mot väster finns två takkupor med pulpettak. Taket och kuporna är täckta med tegel. Fasaden mot väster är reveterad med en gul spritputs och synliga riändar. Övriga sidor är klädda med stående, handbilade plankor. Stommen är svarttjärad och plankorna är faluröda. Entrédörren vetter mot öster och utgörs av en pardörr med tre speglar i dörrbladen, i den övre spegeln har båda dörrblad ett runt fönster. Entrén nås via en trappa i tre steg av kalksten, försedd med ett enkelt smidesräcke. Söder om entrén finns en liggande bräddörr ner till källaren. De grönmålade fönstren har två spröjsade lufter. Tre av fönstren är sannolikt ursprungliga. Fönstren mot gården har gröna omfattningar och överliggande vattenkappa. Huset renoverades i början av 1970-talet efter att en tid ha stått obebott. Vid renoveringen byttes det äldre faltaket ut mot ett i tegel. Takkuporna togs upp och entrédörren samt några av fönstren byttes ut. Interiört är byggnaden präglad av den omfattande renoveringen. En ny utvändig trappa anordnades till den nyinredda vinden. Samtidigt togs en äldre kakelugn ner och köket flyttades. En del äldre detaljer såsom synliga takbjälkar, golv och dörrar från 1700-talet samt källarens inredning har bevarats. Huset har, trots den omfattande renoveringen, en tydlig karaktär av den småskaliga 1700-talsbebyggelsen av trä, som fanns i området innan de större, omgivande 1800-talshusen uppfördes. Byggnaden har därför ett stort kulturhistoriskt värde och ett betydande miljöskapande värde i stadsdelen. 
 Interiör  Ganska kraftigt förändrad vid ombyggnaden 1971-72 eftersom huset då stått obebott i ca 5 år. Man tog upp takkupor på vinden och inredde densamma till sovrum samt satte dit en permanent trappa upp istället för den stege man förut haft från köket och upp. Taket på första våningen är ursprungligt och består av breda kärnvirksplank, antagligen handbilade. Det finns även en äldre mellanvägg med ursprunglig låg dörr kvar. Man rev dock ur kakelugn samt tog bort stänkmålningen med bröstning som fanns i vardagsrummet. i köket och i källaren finns de gamla bakugnarna kvar samt att det nere i källaren, i anslutning till den sistnämnda, finns en fd inbyggd järngryta som förut användes för att värma vatten i samtidigt som man eldade i spisen bredvid. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1926    ritning för vattenkastare   
1926    Ritning för vattenkastare   
1933  A Serboni  karta över tomten   
1933  A Serboni  Karta och uppmätning av tomten   
1946  E Andersson  ritning för vatten och avlopp   
1946  E Andersson  Ritning för vatten och avlopp   
1953  Helge E Hägg  ritning för uthus (genomfört)   
1953  Helge E Hägg  Ritning för uthus   
1972    ritning för ombyggnad av bostadshus, upptagande av vindskupor samt VA installationer   
1972    Ritning för ombyggnad av bostadshus, va installationer samt upptagande av vindskupor   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996