All information...

Fastighet: Borgen 29

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Borgen är beläget i sydöstra delen av innerstaden och är stadsdelens största kvarter. Det är i det närmaste kvadratiskt till sin form och gränsar till Bredgatan i väster, Berggränd i norr, Adelsgatan i väst och Södertorg i söder. Borgen benämndes tidigare Klinteroten II, tomt nummer 1-10, 18, 42, och 51-57.

Adelsgatan har sedan medeltiden varit en viktig infartsled i staden via Söderport, men huruvida kvarteret Borgen var bebyggd under medeltiden är inte klarlagt. Inga medeltida byggnadsrester har återfunnits. Troligt anses vara att området inte hade någon utbredd bebyggelse, utan att marken istället nyttjades som åker- och betesmark. Kvarteret Borgen finns inritat på 1646 års karta, dock med större utsträckning och endast som ett streckat område. Det är oklart om det vid den här tiden var bebyggt eller utgjorde åkermark. På Schilders karta från 1696-1697 är kvarteret tydligt inritat med tre stora tomter i kvarterets södra del samt åtta mindre planlagda tomter längs den östra och västra sidan kring ett stort till synes obebyggt område i mitten. År 1722 förstördes stora delar av kvarteret samt de intilliggande kvarteren Stopet och Ringaren av en större brand. Efter branden företogs vissa tomtregleringar varefter området åter bebyggdes. Kvarteret Borgen verkar dock inte ha påverkats i lika hög grad som de andra två, då den oregelbundna fastighetsbildningen från 1600-talets slut finns kvar även efter tomtregleringen. I husklassifikationen från år 1785 tas alla tomter utom en upp som bebyggda. Förutom bostadshuset var de flesta tomterna även bebyggda med ett stall. På stadskartan från 1856-60 synes tomterna i kvarterets norra del vara av varierande storlek och oregelbundet utformade. Under 1800-talets andra hälft etablerades Adelsgatan som ett större handelsstråk. Den kantades av byggnader med butiker i bottenvåningen och bostäder i de övre våningarna. Kvarteret Borgens tomtindelning enligt kartan från 1883 har då stramats upp något, och större tomter bildats. Denna tomtindelning har sedan dess inte förändrats i någon större utsträckning. Då förändringar ändå skett, har dessa främst gjorts i kvarterets nordvästra del vid 1900-talets början, där telecentralen och teatern finns idag.

Kvarteret utgörs idag av sammanlagt 17 fastigheter som alla är bebyggda. Längs Adelsgatan i öster och Södertorg i söder finns de karaktäristiska byggnaderna med butiker i bottenvåningen och bostäder i planen ovan. Kvarteret domineras i huvudsak av byggnader med olika verksamhetsändamål, institutionsbyggnader. Byggnaderna är övervägande stora till volymen och såväl 1700-talsbebyggelse som 18- och 1900-talsbebyggelse finns representerad. Alla huvudbyggnader är putsade men dess stommar är av varierande material. 1700-talsbebyggelsen dominerar längs Adelsgatan och invid Södertorg. Dessa byggnader blev dock kraftigt ombyggda på 1800-talet då handelsstråket etablerades. Kvarterets västra del samt bakgårdarna domineras av 1900-talsbebyggelse. 1800-talsbebyggelsen finns främst i kvarterets norra del.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Borgen 29 är belägen invid Adelsgatan i kvarterets sydöstra del. Adelsgatan har sedan medeltid varit en viktig infartsled i staden via Söderport. Inom tomtens gränser har rester av senmedeltida kulturlager hittats. Någon bebyggelse finns däremot inte dokumenterad förrän vid 1600-talets slut. Inom gränserna för nuvarande fastighet fanns då en mindre tomt tillhörande en skeppare, med ett trähus samt tillhörande kålgård och gårdsrum. Efter branden 1722 gjordes vissa tomtregleringar i kvarteret och vid 1700-talets slut låg nuvarande fastighet inom gränserna för Klinteroten II:52. Enligt 1785 års husklassifikation utgjorde tomten en för Adelsgatan typisk handelsgård omfattande ett trähus, ett brygghus i trä, en lada och ett stall. I mitten av 1800-talet var tomten delad i Klinteroten II:52 samt 52 ½, för att på Walgréns karta från 1883 vara sammanslagen till en stor tomt igen, något större mot väster än nuvarande fastighet. Vid 1800-talets slut hade fastigheten en mängd funktionsuppdelade byggnader inne på den stora tomten, med bostadshuset placerat invid gatan. Inte förrän 1948 förändrades tomtens avgränsning, då den då kallade Borgen 8 slogs samman med en bit av östra delen av Borgen 14. Sålunda bildades Borgen 20 som 1975 åter avstyckades till nuvarande Borgen 29 och 30. Den sista gårdsbebyggelsen revs år 1995.

Idag omfattar fastigheten två byggnader. Bostadshuset som stod upptaget i 1700-talets husklassifikation är den enda äldre byggnaden som finns kvar idag. Byggnaden är placerad med långsidan invid Adelsgatan och fungerade kring sekelskiftet som järnvägshotell. I tomtens sydöstra del finns ett litet träskjul uppskattningsvis från 1900-talets mitt. Fastigheten avgränsas mot grannfastigheten i söder av ett högt plank av liggande brädor. Den grusbelagda gården används som parkeringsplats.

Fastighetens kulturhistoriska värde utgörs av huvudbyggnadens välbevarade stomme från 1700-talet, dess exteriör och dess anknytning till järnvägsepoken.


Tillbaka...