All information...

Fastighet: Briggen 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Det triangelformade kvarteret Briggen ligger i norra utkanten av den medeltida stadskärnan. Kvarteret avgränsas av S:t Hansgatan i öster, Specksrum i nordväst och Valvgränd i söder.

Kvarteret Briggen har medeltida ursprung. På samtliga fastigheter i kvarteret har medeltida murverk påträffats. Fram till 1867 låg det ett medeltida stenhus i mitten av kvarteret. Byggnaden fungerade som bränneri och var byggt i minst tre våningar, av vilket markplanet bestod av två kryssvalv. Ett medeltida valvhus i kvarterets sydöstra hörn binder samman Briggen med intilliggande kvarter Trossen. Under medeltiden var Trossen delat av en gränd och den norra halvan var mer sammanbunden med Briggen än det övriga nuvarande Trossen. Fram till 1800-talets första hälft såg kvartersbilden ut som under medeltiden. Då omlades gränden genom Trossen till tomtmark och kvarteret fick sin nuvarande form, således även Briggen, då kvartersgränsen kom att utgöras av nuvarande Valvgränd.

Vid jämförelse av den medeltida tomtindelningen med dagens, har stora förändringar skett. På 1600-talets slut var kvarteret uppdelat i tre tomter, nummer 128-130, bebyggda med sten- och trähus, stall och ladugård. Under andra hälften av 1700-talet och fram till 1932 var antalet tomter fem, S:t Hansroten I:22-26, men enligt de då aktuella kartorna utan markerade fastighetsgränser. Rotebeteckningarna försvann 1932 och tomterna kom då att heta Briggen 1. Den senaste förändringen var 1980 då kvarteret från att ha varit en fastighet delades upp och kom att bestå av fyra, Briggen 2-5.

Samtliga fastigheter i kvarteret utgörs helt av respektive fastighets byggnader. Den obebyggda marken, som är mitten och nordvästra delen av kvarteret, är för fastigheterna Briggen 2, 3, 4 och 5 gemensam genom samfällighet. Kvarterets fastigheter har mycket gemensamt, dels på grund av att en ägare vid flera tidpunkter har ägt hela kvarteret och dels på grund av byggnadernas historia på flera ställen är gemensam då tomtgränserna genom åren har förändrats.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten utgör det triangelformade kvarterets nordöstra spets, med Specksrum i väster och S:t Hansgatan i öster. Nuvarande utformning fick fastigheten först år 1980, men den går tillbaka på tomtindelningen från 1600-talet. På 1697 års karta har fastigheten i stort sett samma form som idag. Tomten hade då nummer 130. Under 1700-talet ändrades tomtbeteckningarna i kvarteret och tomten kom då att ingå i den stora enhet som täckte hela nuvarande kvarter och benämndes S:t Hansroten I:22-26. Denna stora enhet kom efter fastighetsregleringen år 1932 att betecknas Briggen 1. År 1980 genomfördes avstyckningar och Briggen 2 bildades.

Medeltida stenbebyggelse har tidigare funnits på tomten. Under 1800-talets första hälft fanns fortfarande betydande rester av denna synlig ovan mark. Murresterna revs dock i samband med nybyggnad innan 1800-talets mitt. Inför en ombyggnad 1969 företogs en arkeologisk undersökning. Man fann då medeltida murar och rester efter en trappa. Under 1600-talet var tomten bebyggd med ett trähus och tillhörande kålgård. I en bouppteckning från mitten av 1700-talet nämns att det finns sju hus i kvarteret, varav ett var av sten och resten av trä. Husens läge i kvarteret framgår dock inte. Trähuset på Briggen 2 stod kvar åtminstone fram till år 1818. Detta revs då och ett nytt uppfördes någon gång mellan 1818 och 1850.

Fastigheten, som den ser ut idag, ligger i en miljö och har ett utseende som gör att den har kvar mycket ursprunglig karaktär. Som en del av kvarterets mycket välbevarade byggnader, vilka alla är från ungefär samma tid och utgör en fin helhet, är Briggen 2 av högt kulturhistoriskt och miljöskapande värde, en god representant för en samlad 1800-tals stadsbebyggelse.


Tillbaka...