All information...

Fastighet: Briggen 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Det triangelformade kvarteret Briggen ligger i norra utkanten av den medeltida stadskärnan. Kvarteret avgränsas av S:t Hansgatan i öster, Specksrum i nordväst och Valvgränd i söder.

Kvarteret Briggen har medeltida ursprung. På samtliga fastigheter i kvarteret har medeltida murverk påträffats. Fram till 1867 låg det ett medeltida stenhus i mitten av kvarteret. Byggnaden fungerade som bränneri och var byggt i minst tre våningar, av vilket markplanet bestod av två kryssvalv. Ett medeltida valvhus i kvarterets sydöstra hörn binder samman Briggen med intilliggande kvarter Trossen. Under medeltiden var Trossen delat av en gränd och den norra halvan var mer sammanbunden med Briggen än det övriga nuvarande Trossen. Fram till 1800-talets första hälft såg kvartersbilden ut som under medeltiden. Då omlades gränden genom Trossen till tomtmark och kvarteret fick sin nuvarande form, således även Briggen, då kvartersgränsen kom att utgöras av nuvarande Valvgränd.

Vid jämförelse av den medeltida tomtindelningen med dagens, har stora förändringar skett. På 1600-talets slut var kvarteret uppdelat i tre tomter, nummer 128-130, bebyggda med sten- och trähus, stall och ladugård. Under andra hälften av 1700-talet och fram till 1932 var antalet tomter fem, S:t Hansroten I:22-26, men enligt de då aktuella kartorna utan markerade fastighetsgränser. Rotebeteckningarna försvann 1932 och tomterna kom då att heta Briggen 1. Den senaste förändringen var 1980 då kvarteret från att ha varit en fastighet delades upp och kom att bestå av fyra, Briggen 2-5.

Samtliga fastigheter i kvarteret utgörs helt av respektive fastighets byggnader. Den obebyggda marken, som är mitten och nordvästra delen av kvarteret, är för fastigheterna Briggen 2, 3, 4 och 5 gemensam genom samfällighet. Kvarterets fastigheter har mycket gemensamt, dels på grund av att en ägare vid flera tidpunkter har ägt hela kvarteret och dels på grund av byggnadernas historia på flera ställen är gemensam då tomtgränserna genom åren har förändrats.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten är den sydligaste av de i kvarteret Briggen med Valvgränd gränsande i söder. Nuvarande utformning fick fastigheten först år 1980. På en av de tidigaste kartorna, från 1697, ingick nuvarande fastighet tillsammans med Briggen 5 och delar av Briggen 3 i en större tomt, som hade nummer 129. Under 1700-talet ändrades tomtbeteckningarna i kvarteret och tomten kom då att ingå i den stora enhet som täckte hela nuvarande kvarter och benämndes S:t Hansroten I:22-26. Denna stora enhet kom efter fastighetsregleringen år 1932 att betecknas Briggen 1. År 1980 genomfördes avstyckningar och Briggen 4 bildades.

De medeltida murverk som ingår i dagens bebyggelse indikerar att det på platsen för bostadshuset på Briggen 4 fanns medeltida bebyggelse. Efter medeltiden, på 1600-talet uppfördes ett skiftesverkshus på fastigheten. 1697 nämns detta trähus, likaså i husklassifikationen 1785. I en bouppteckning från mitten av 1700-talet nämns att det finns sju hus i kvarteret, varav ett var av sten och resten av trä. Husens läge i kvarteret framgår dock inte. Enligt teckningar från mitten av 1800-talet låg ett hus i skiftesverk med långsidan mot Valvgränd och i brandförsäkringshandlingarna från 1850 omnämns detta hus som en flygelbyggnad. Denna var i en våning och bestod egentligen av två sammanbyggda huskroppar, en del av trä, delvis reveterad och en del av sten. Den östra delen av byggnaden, den av trä, låg på nuvarande Briggen 4 och den västra på Briggen 5. Strax därefter, 1855, uppfördes det hus som står på fastigheten idag. Då byggnaden utgör hela fastigheten bildar den automatiskt gränsen mot gatan. Gården norr och nordväst om fastigheten delas av samtliga fastigheter inom kvarteret.

Tillsammans med övriga fastigheter i kvarteret bildar Briggen 4 en väl bevarad bebyggelseenhet, med ursprung i medeltid. Ett visst kontinuitetsvärde kan läggas på byggnaden då den har spår av flera olika byggnadsskeden.


Tillbaka...