All information...

Fastighet: Burmeister 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Burmeister är placerat i den västra delen av Visby innerstads stadskärna, med kvarterets fastigheter placerade både innan- och utanför ringmuren. Ringmuren är bevarad i större delen av kvarteret, dock saknas en sträcka av denna på fastigheten Burmeister 4. Kvarteret är avlångt och gränsar med långsidorna mot Strandgatan i öster och Tage Cervins gata i väster, medan kortsidorna gränsar ut mot Packhusplan i norr och Donners plats i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Burmeister Strandrotens första kvarter med tomterna 55-57.

Kvarteret låg under medeltiden omedelbart innanför hamnen på mark som liksom Strandgatan hade skapats genom utfyllnad. Fyllnadsmassor av keramik, benmaterial med mera har påträffats vid arkeologiska undersökningar i kvarteret, däremot inga byggnadsrester. Kvarteret nyttjades troligen som marknadsplats under medeltiden, med ett strategiskt läge mellan Strandgatan och den dåvarande hamnen. Först under 1600-talets andra hälft planlades och bebyggdes kvarteret. Vid denna tid sträckte sig kvarteret längre söderut över den norra delen av Donners plats. Det var fastigheterna invid Strandgatan längst i norr och längst i söder som bebyggdes av stadens borgare, medan övrig mark användes till trädgårdar. Kvarteret har fått sitt namn efter den tyske handelsmannen Hans Burmeister. Han lät uppföra det så kallade Burmeisterska huset, som ligger på fastigheten Burmeister 4 och är ett av de bäst bevarade köpmanshemmen från 1600-talet i Visby. På samma fastighet finns även ett 1500-talshus och en tidig 1700-talslada, som tillsammans utgör det äldsta byggnadsbeståndet i kvarteret. Alla tre byggnader är av trä med blandad konstruktion av skiftesverk, korsvirke och knuttimmer. Liknande bebyggelse har funnits även på åtminstone Burmeister 2, som dock ersatts av ett kalkstenshus under 1800-talets slut.

Idag består kvarteret av fem fastigheter samt en grönyta, som ligger i kvarterets nordvästra hörn. Med undantag av ovan nämnda hus, domineras kvarteret av 1900-talsbebyggelse som ersatt äldre gårdshus. Kvarteret präglas idag av den restaurang- och krogverksamhet som blomstrar upp under sommarsäsongen.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Burmeister 4 utgör kvarterets södra del, gränsande mot Strandgatan i öster, Tage Cervins gata i väster samt mot Donners plats i söder. Under medeltiden nyttjades fastighetens mark troligen som marknadsplats i det strategiska läget mellan Strandgatan och det dåvarande hamnområdet.

Först vid 1600-talets mitt bebyggdes fastigheten. En nyinflyttad tysk handelsman vid namn Hans Burmeister, som sedermera blev en av stadens mest inflytelserika personligheter, lät uppföra ett knuttimrat tvåvåningshus som stod klart 1654. Fastigheten hade vid denna tid en något annorlunda sträckning än idag. Den delades av stadsmuren, som i det här partiet innehöll stora Strandporten, vilken förband gårdens båda delar innan och utanför muren. Troligtvis var stall och lada belägna utanför muren på sjösidan. Någon gång under 1700-talets senare hälft sammanlänkades gårdsdelarna genom att stadsmuren i detta parti revs. Vidare köpte Burmeister upp en mindre tomt i norr varpå fastigheten fick sin nuvarande gräns mot norr. Gränsen åt söder erhöll tomten under 1800-talets senare hälft. Under tiden däremellan var tomten indelad i flera mindre fastigheter.

Av den äldre gårdsbebyggelsen kvarstår den knuttimrade huvudbyggnaden, Burmeisterska huset, från 1654. Byggnaden ligger i fastighetens södra del med långsidan mot Strandgatan. I det sydvästra hörnet av fastigheten finns en del av en skiftesverkslada bevarad från 1700-talets mitt. Ladans västra del revs då Tage Cervins gata anlades i början av 1900-talet. Då turistföreningen övertog fastigheten 1905 lät de riva en skiftesverkslada och ersatte denna med en restaurangbyggnad, den så kallande ’Kneipen’. Vidare lät turistföreningen flytta hit ett rivningshotat korsvirkeshus, ursprungligen uppfört under 1500-talet, från fastigheten Städet 1. Korsvirkeshuset förlades i fastighetens norra del med långsidan mot Strandgatan. Restaurangverksamheten har sedermera fortsatt på fastigheten och 1968 dömdes den äldre restaurangbyggnaden ut och ersattes av en ny byggnad, belägen längs med den västra fastighetsgränsen. Visby stad köpte även in tomten Burmeister 5 i norr med läge ut mot Tage Cervins gata, där en serveringsveranda anlades. Denna försågs 1969 med tak och väggar och byggdes samman med restaurangen på Burmeister 4. Byggnaderna innesluter en vinklad, till viss del terrasserad gård, som idag fungerar som uteservering under sommartid. Gården är belagd med olikformade kalkstenshällar och rustades upp samtidigt som restaurangbyggnaden 1995. Gårdsrummet avgränsas ut mot gatan via ett trästaket. Söder om huvudbyggnaden finns en fristående mindre grönyta med ett praktfullt mandelträd.

Kombinationen av en större restaurangverksamhet tillsammans med några av Visbys bäst bevarade äldre trähus ger en stark känsla av hur staden under de senare åren anpassat sig till den ökande turismen. Fastigheten har dock ett betydande kulturhistoriskt värde i de tre äldre och välbevarade byggnaderna, som tillsammans utgör ett omistligt och miljöskapande inslag i gatubilden vid Donnersplats.


Tillbaka...