All information...

Fastighet: Annexet 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Annexet är centralt placerat i Visby innerstad, angränsande till Rådhusplans södra och östra sida. Kvarteret avgränsas av Mellangatan i väster, Bremergränd i söder och S:t Hansgatan i öster. Med Rådhusplan inräknat är kvarteret kvadratiskt till formen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Annexet både S:t Hansrotens första och Strandrotens tredje kvarter, med tomterna nummer 7 respektive 4.

Kvarteret Annexet var under medeltiden beläget i stadens kärna och med största sannolikhet tättbebyggt med höga stenhus, varav flera ännu är delvis bevarade. Genom kvarteret löpte två numera igensatta gränder. De medeltida strukturerna har efterhand försvunnit i och med att gränderna lagts igen och ny bebyggelse tillkommit under århundraden. Under 1700-talet präglades kvarteret av den större köpmansgården som var belägen på det som idag är fastigheterna Annexet 1 och 2. Huvudbyggnaden från denna tid ligger utmed S:t Hansgatan och är bevarad efter flera ombyggnader och förändringar i funktion. Även Annexet 3 har varit en större gård med åtskilliga hus, av vilka det större medeltida stenhuset utmed Mellangatan finns bevarat. Här försvann gårdshusen i och med att hela det som idag är Rådhusplan skänktes av dåvarande ägare till staden för inrättandet av en allmän plats.

Idag präglas kvarteret starkt av den kommunala verksamhet som flyttade in på 1970-talet, då byggnaderna i kvarteret sammanlänkades med bebyggelsen på fastigheterna Rådhuset 6 och 7 till ett stort byggnadskomplex. Kraven på utrymme ledde till rivning av äldre hus. På dess plats uppfördes byggnader som var avsedda att vara anpassade till den äldre miljön, men samtidigt tillgodose modern standard. Byggnaderna i kvarteret utgör en del av de storskaliga institutionsbyggnader som från slutet av 1800-talet började uppföras kring Rådhusplan och Läroverksplan.


Fastighetsbeskrivning:

Annexet 2 är en förvaltningsfastighet belägen i det sydvästra hörnet av kvarteret, gränsande mot Mellangatan i väster och Bremergränd i söder samt med en mindre del även gränsande mot Rådhusplan i norr. Under medeltiden var fastigheten bebyggd med tre stenhus och delad av en gränd, som lades igen vid 1700-talets slut. Medeltida murverk finns bevarat i den ena byggnadens källare.

Kartan från 1697 visar att Annexet 2 var uppdelad på två fastigheter, dels en mindre i söder med ett korsvirkeshus med tillhörande gårdsrum och dels en större tillsammans med nuvarande Annexet 1. På den större tomten fanns vid denna tid stenbebyggelse i form av ett hus, ett stall och en lada med tillhörande trädgård och gårdsrum.

De två fastigheterna slogs troligen samman under 1700-talet och kom att bilda en stor köpmansgård. Enligt 1785 års husklassifikation fanns en imponerande mängd hus på denna köpmansgård; det stora köpmanshuset, ett brygg- och packhus, ett vagnshus, ett stall med slakthus, en lada med kohus, ett stall med vagnshus samt ytterligare ett packhus. Övervägande delen av byggnaderna var i sten och försedda med tegeltak. Annexet 1 och 2 bildades då fastigheten delades under 1890-talet.

Den äldre bebyggelsen, som delvis var från 1700-talet, ersattes under början av 1990-talet av två arkitektoniskt anpassade kontorsbyggnader. Den ena är placerad längs fastighetens norra gräns med gaveln ut mot Mellangatan och den andra i fastighetens sydvästra hörn med fasaden i liv längs både Mellangatan och Bremergränd. Båda byggnaderna är uppförda i större skala än tidigare, vilket gjort att fastighetens karaktär ändrats grundligt. Fastigheten har en mindre gårdsplan i det sydöstra hörnet, som är belagd med gat- och kullersten.

Det bevarade medeltida murverket på fastigheten har ett sort kulturhistoriskt värde. Fastigheten har i och med de moderna byggnadernas anpassning till bebyggelsemönstret i kvarter och stadsdel även ett miljöskapande värde.


Tillbaka...