All information...

Fastighet: Apoteket 5

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Apoteket ligger mycket centralt i Visbys medeltida stadskärna. I väster gränsar det mot Strandgatan, i öster ligger Mellangatan. Kvarteret begränsas i norr av Rigagränd samt i söder av Lybska gränd.

Vid den äldsta stadsbildningen på 900-talet bebyggdes troligen detta område med trähus. Under medeltiden byggdes stenhus; magasin och bostadshus, i kvarteret. En gränd skar mitt genom kvarteret i öst-västlig riktning och de två kvarteren bör då ha varit fullbyggda med stenhus. Området runt kvarteret Apoteket utgör den norra delen av Visbys äldsta bebyggelsekärna. Strandgatan väster om kvarteret var medeltidens huvudgata, eller långsträckta torg, omedelbart innanför den dåtida hamnen. Mellangatan i öster är en av stadens medeltida långgator, vilken bara låg några meter ovanför den dåtida strandlinjen. Den äldre bebyggelsen bekräftas genom att medeltida stenhus fortfarande finns bevarade i full höjd samt att ytterligare murverk har påträffats på flera ställen i kvarteret.

Gränden som tidigare delade kvarteret benämndes på 1700-talet som Martins gränd. Nuvarande Rigagränd hette Lindz gränd och nuvarande Lybska gränd kallades Erdmans gränd. Martins gränd försvann och gjordes till tomtmark någon gång under 1700-talets andra hälft. Sedan dess har kvarteret haft samma struktur.

Tomtindelningen har dock förändrats. Från att under 1600-talets slut ha bestått av 14 tomter består det idag av endast sju. Ett fåtal av tomterna har dock behållit sin utsträckning åtminstone från 1600-talet och framåt. De tidigaste tomterna hade nummer 196-197, 199-208, 210 samt 212. Under 1700-talet, sannolikt samtidigt som Martins gränd försvann, kom de då elva tomterna att ingå i Norderrotens första kvarter, med tomtnummer 22-24 samt 28-35. Efter roteindelningarnas avskaffning i början av 1900-talet har kvarteret i stort sett haft oförändrad fastighetsindelning.

I 1700-talets husklassifikation nämns ett flertal stenhus i kvarteret samt även en del sannolikt nybyggda trähus med tillhörande stall, lador och verkstäder. De som då bebodde dessa hus var främst hantverkare, men en och annan borgare och handelsman omnämns också. Dagens bebyggelse utgörs av såväl medeltida packhus och 1700-talsträhus som senare tillkomna hus från 1900-talet.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten utgör kvarterets sydöstra hörn. Den är långsmal till formen, ligger längs Lybska gränd i söder och avgränsas i öster av Mellangatan. På fastigheten uppfördes under 1200-talet en stenhuslänga, vilken upptog hela den långsmala tomtytan. Vid slutet av 1600-talet kvarstod endast den östligaste delen av denna stenhuslänga. Det är sannolikt att de övriga husen då stod obrukade och förfallna i ruiner. Då, på 1697 års karta, var tomten uppdelad i tre mindre delar, vilka hade tomtnumren 196, 201 samt den del av 200 som inte utgjorde nuvarande Apoteket 4.

Dagens tomt erhöll sin nuvarande utsträckning år 1772. Den fick då beteckningen Norderroten I:22. I husklassifikationen 1785 omnämns på tomten ett stenhus med överbyggning av trä samt ett stall och en bod, båda av trä med brädtak. Det medeltida stenhuset hade alltså någon gång under 1700-talets första hälft blivit tillbyggt på höjden. Det byggdes också till, sannolikt under samma århundrade, i väster med ytterligare ett stenhus.

Stenhuset med äldre delar utgör idag fastighetens huvudbyggnad, vilken är sammanbyggd med en nyare del samt bostadshuset på Apoteket 4. Utöver huvudbyggnaden finns på fastigheten ytterligare en byggnad. Den ligger i tomtens västra del och fungerar också som bostadshus. Fastigheten har sedan 1970-talet haft gemensam trädgård med Apoteket 4. Med sitt exteriört välbevarade påbyggda medeltida hus mot Mellangatan och det höga planket mot Lybska gränd har fastigheten en tydlig äldre prägel. Tomtens långsmala utsträckning ger också samma känsla av originalitet.

Fastigheten har ett ålderdomligt utseende och bebyggelse, vilket gör den kulturhistoriskt värdefull. Dess olika delar från olika tidpunkter ger ett visst kontinuitetsvärde, där bebyggelseutvecklingen kan följas.


Tillbaka...