All information...

Fastighet: Atterdag 3

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Atterdag har en avlång trekantsform och är placerat i den sydöstra delen av Visby innerstad. Det gränsar i väster mot Södertorg och Adelsgatans anlöp, i nordväst till Södra Murgatan. Mot sydöst är kvarteret avgränsat av ringmuren. Det sträcker sig längs Östermur från Kajsarporten i nordost till Söderport i sydväst. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens tredje kvarter med tomtnummer 94-99.

I kvarterets mellersta, östra del, på nuvarande Atterdag 6, finns en av stadens äldsta byggnader, Huset med målningarna. Byggnaden ingår i ringmuren och uppfördes till största delen omkring 1200-talets mitt, det vill säga före murens tillkomst. Enligt en sägen skall huset från början ha använts som logi för gäster till Solbergaklostret. Innerstadens sydöstra delar är i övrigt bland de senaste att bebyggas. Vid 1300-talets slut började det förekomma en del trähus i området, där samhällets mindre bemedlade bodde. Kvarteret Atterdag finns inritat som bebyggt på en karta från 1646, men har på grund av sin närhet till muren och den sedan länge viktiga infartsporten Söderport, antagligen haft en del bebyggelse redan före detta. I slutet av 1600-talet sträckte sig kvarteret fram till nuvarande kvarteret Tjärkoket i nordost. 1661 togs Kajsarporten upp och omkring hundra år senare delades de båda kvarteren åt. Sedan dess har kvarteret bevarat sin utbredning.

Från 1600-talet och fram till 1800-talet beboddes fastigheterna främsta av hantverkare och handelsmän. Från 1800-talets senare del till idag har handeln varit den dominerande näringen i kvarteret. I kvarterets mellersta del finns nuvarande Atterdag 6, vilken åtminstone sedan 1600-talet varit en av de största och mest betydande handelsgårdarna i staden. Detta faktum präglar ännu fastighetens bebyggelsestruktur. Under 1800-talets mitt inrymdes Gotlands Lantmäterikontor i huvudbyggnaden på kvarterets nordligaste fastighet, nuvarande Atterdag 5.

Omedelbart innanför Söderport finns en stadsägd tomt som tidigare hört till kvarteret. Fram till 1947 rymde stadsägan det södra tullhuset, byggt på 1750-talet samt ett mindre uthus. Tullhuset var av sten i två våningar och användes efter lanttullens upphörande till arrestlokal för artilleriets officerare och senare som bostadshus. Från byggnaden och fram till muren i söder fanns ett träplank med port. När gångportar skulle göras vid Söderport, 1947, revs tullhuset, som invändigt bland annat hade bevarade väggmålningar och kakelugnar, samt uthuset. Idag är en del av ytan stensatt trottoar, vilken skiljs från gräsytan med ett träplank.

När järnvägen etablerades, under 1870-talet, fick handeln runt Södertorg och Adelsgatan ett uppsving eftersom de resande kom in i staden från stationen som fanns strax utanför porten. Detta präglar än idag byggnaderna längs handelsstråket från Södertorg och längs Adelsgatan.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Atterdag 3 är placerad i kvarterets södra del, gränsande till Södertorg i väster. Sannolikt har tomten varit bebyggd redan under medeltiden, med tanke på det strategiska läget intill ringmuren vid Söderport och den befintliga medeltida bebyggelsen på intilliggande Atterdag 6. Tomten har haft ungefär samma utsträckning sedan 1600-talets slut. På Schilders karta från 1696-97 skiljer den sig från idag med att en mindre del i nordost tillförts fastigheten. Vid denna tid var fastigheten nummer 380 i staden och ägdes av Erick Larsson. Den var bebyggd med ett trähus med tillhörande gårdsrum och kålgård. Före den nu rådande fastighetsindelningen benämndes tomten Klinteroten III: 95. Enligt uppgifterna i husklassifikationslängden från 1785 framstår det som om tomten var obebyggd. Den var dock omgiven av byggnader på de intilliggande fastigheterna. Året innan hade svarvaren Johan Christian Jungnickel blivit ägare till tomten som utgjorde frijord, kallad ”Lendschaus hus” efter en tidigare innehavare.

Sannolikt uppförde denne Jungnickel ett mindre stenhus som utgör en del av fastighetens enda idag befintliga byggnad. Det är ett tvåvåningshus med inredd vind som uppfördes som bostadshus i nyrenässansstil till dagens omfattning 1896. Byggnaden är placerad med långsidan, tillika huvudfasaden, mot Södertorg i väster och inrymmer idag en tobaksaffär, frisersalong och bostäder. Fram till 1968 fanns ett större uthus på fastigheten, placerat längs muren i öster. Uthuset hade då funnits där sedan 1800-talet.

Söder om byggnaden, mot Södertorg, löper och längs den södra tomtgränsen löper ett högt plank. Mot Södertorg bryts det upp av en inåtgående port. Mot norr och nordost avgränsas tomten med en delvis putsad kalkstensmur. I muren finns två inmurade nischer samt spår av äldre puts och inmurat trä. Mot sydost avgränsas tomten av ringmuren. Växtligheten består av gräs och diverse småbuskar.

Fastigheten är en av få bevarade tvåvåningsbyggnader från 1800-talets slut, med affärsutrymmen i de nedre regionerna och bostäder där ovan. Den utgör därmed ett kulturhistoriskt värdefullt och miljöskapande inslag i området kring Söderport och Södertorg.


Tillbaka...