All information...

Fastighet: Kalvskinnet 2

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Kalvskinnet är kilformat och placerat i den västra delen av Visby innerstad, angränsande till Strandgatan i öster, Birgers gränd i väster samt till Packhusplan i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Kalvskinnet Norderrotens första kvarter med tomterna 3-5.

Under medeltiden låg kvarteret på området för Rolandstorget, med närhet till det dåtida hamnområdet. Vid torget fanns det dåtida rådhuset, vilket omfattade så gott som hela nuvarande Kalvskinnet 3. Rådhuset kallades under medeltiden för Kalvskinnshuset och senare för Vinhuset. Byggnaden hade de imponerande måtten 42 x 21,5 meter. Källarvåningen bestod av en stor sal med 14 pelare och huset var minst fyra våningar högt. Rådhuset förföll och revs etappvis från 1500-talet och fram till uppbyggnaden av huvudbyggnaden på Kalvskinnet 3 år 1846. Murrester från rådhuset ingår i den nuvarande huvudbyggnaden samt i denna fastighets trädgård. I övrigt har medeltida arkeologiska lämningar framkommit i kvarteret i form av bland annat en kavelbro och en torgbeläggning med brunn.

På kartorna från 1600-talet delas det nuvarande kvarteret av en gränd som löpte som en fortsättning av Kompanigränd tvärs genom kvarteret från Strandgatan till Birgers gränd. På den södra sidan av gränden låg under 1600-talet ruinerna från rådhuset. Vid slutet av 1600-talet fanns det på den norra delen ett trähus med tillhörande kålgård och trädgård. Trähuset, eller ett senare som uppförts under 1700-talet, finns kvar som en del i det sena 1800-talets byggnad på nuvarande Kalvskinnet 2.

1846 lades gränden igen och hela kvarteret köptes upp av stadsläkaren Carl Appeltofft. På fastigheten uppfördes, förutom huvudbyggnaden på dagens Kalvskinnet 3, ett bryggeri med långsidan i liv med Strandgatan. 1885 tillkom en magasinsbyggnad längs fastighetens västra gräns. Ett mindre bostadshus av okänd ålder låg med gaveln mot Strandgatan på tomtens sydöstra hörn fram till 1952, då det brann ned. När bryggeribyggnaderna och magasinsbyggnaden revs är oklart. 1983 avstyckades kvarteret och bildade åter tre fastigheter. Vid denna tid uppfördes ett nytt bostadshus på den då obebyggda tomten Kalvskinnet 4. Idag rymmer de två fastigheterna i norr bostäder, medan den större fastigheten i söder präglas av den säsongsöppna restaurangen.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Kalvskinnet 2 är triangelformad och belägen längst norrut i kvarteret. Därmed gränsar fastigheten till Strandgatan i öster och Birgers gränd i väster. Under medeltiden utgjordes tomten av ett torg, vilka medfört att inga medeltida byggnadsrester finns registrerade på fastigheten. Vid mitten av 1600-talet delades kvarteret i två delar av en gränd, i en nordlig och en sydlig del. Den norra delen var vid denna tid ännu obebyggd. Enligt kartan från 1697 var den norra delen avstyckad i två tomter. Kalvskinnet 2 var större än idag och bebyggd med ett trähus med tillhörande kålgård och trädgård. Även enligt 1785 års husklassifikation fanns på motsvarande tomtmark ett hus med brädtak. 1846 lades gränden igen och hela kvarteret köptes upp av stadsläkaren Carl Appeltofft, som lät uppföra det Bayerska bryggeriet. Kalvskinnet 2 bildades 1983 genom avstyckning.

Dagens huvudbyggnad fick sitt nuvarande utseende under slutet av 1800-talet. Huset är beläget i fastighetens norra spets, med långsidan i liv med Strandgatan i öster. Som en del i byggnaden finns ett skiftesverkshus som troligen motsvarar den byggnad som fanns på tomten under 1700-talet, eventuellt redan under 1600-talets slut. På byggnadens södra sida finns en mindre trädgård med bland annat ett äldre mullbärsträd. Tomten är avgränsad åt Strandgatan med ett högt trästaket och åt väster mot Birgers gränd av höga murar.

Fastigheten har i och med huvudbyggnaden, som utgör ett viktigt blickfång i gatumiljön invid Strandgatan, både ett kulturhistoriskt och miljöskapande värde för kvarter och stadsdel.


Tillbaka...