All information...

Fastighet: Backen 5

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret är i det närmaste rektangulärt till formen och sträcker sig i nord-sydlig riktning i stadens södra del. Det sluttar från Slottsbacken i öster och ner mot Visborgsgatan i väster, och även från Artilleribacken i söder ner mot Kommendantsbacken i norr. Mellan kvarterets fastigheter och Visborgsgatan i väster, finns en gräsbevuxen slänt som inte ingår i kvarteret. Kvarteret Backen benämndes tidigare Klinteroten I, med tomtnummer 50 och 51.

På medeltiden var området sannolikt obebyggt och 1696-97 års karta visar detsamma. Vid arkeologiska utgrävningar i kvarteret har iakttagelser gjorts i form av äldre kulturlager. Sannolikt var det först vid 1700-talets mitt som kvarteret planlades och tomter infästes och bebyggdes. I husklassifikationen från år 1785 omnämns två tomter som båda var bebyggda. Förutom bostadshus på båda tomterna, fanns ett brygghus och stall på den ena, och en verkstad på den andra. Kvarteret har utgjorts av dessa två tomter fram till 1970-talet, då den södra tomten delades upp i fyra fastigheter.

Kvarteret utgörs idag av sammanlagt fem fastigheter, som alla är bebyggda. Längs Slottsbacken återfinns bostadshusen till fyra av dessa fastigheter, i form av tre stora flerbostadshus från 1800-talets slut. Endast en småskalig huvudbyggnad finns idag i kvarteret. Det är bostadshuset i skiftesverk från 1700-talet på nuvarande Backen 3. Denna byggnad blev troligen ditflyttad från en annan del av staden vid 1800-talets slut.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Backen 5 är belägen i kvarterets östra del och gränsar till Slottsbacken i öster. På fastigheten har arkeologiska iakttagelser gjorts i form av äldre kulturlager. Sedan 1700-talet ingick fastigheten i en större tomt tillsammans med nuvarande Backen 3, 4 och 6, samt den samfällda marken i söder. Den tomten infästes år 1766 och betecknades Klinteroten I:51. Enligt husklassifikationen från år 1785 var tomten bebyggd med ett trähus med tegeltak, samt verkstad och fähus med brädtak. Enligt uppgift flyttades 1874 ett stort magasinshus från Närshamn till denna tomt i Visby, för att år 1878 byggas om på fastigheten. Sannolikt ersatte denna magasinsbyggnad det trähus från 1700-talet som nämns i husklassifikationen. På kartan från år 1883 finns tre byggnader utmärkta, den stora byggnaden i öster som idag ligger på Backen 4, 5 och 6, samt två avlånga sammanbyggda byggnader längs tomtens västra gräns. Sannolikt revs komplementsbyggnaderna i väster i början på 1970-talet i samband med avstyckning av fastigheten. Den voluminösa träbyggnaden hade uppförts som hyreshus med nya proportioner och placerats längs Slottsbacken. Efter att ha renoverats grundligt både exteriört och interiört år 1972, delades byggnaden upp i tre fastigheter. Backen 5 är den mellersta, och bildades 1973. Till varje enskild fastighet hör små uteplatser på västsidan, medan ett inhägnat gräsområde används gemensamt. Det finns även ett servitut på en bilparkering i södra delen av kvarteret. I och med uppdelningen i flera olika fastigheter kan Backen 5 idag beskrivas som en radhusfastighet från 1970-talet, där byggnaden har en 1850-talsstomme. Uteplatsen är upphöjd från gården i övrigt, genom en terrassering i kalksten. Den allmänna gården är belagd med gräs, asfalt och betongplattor. Den avgränsas i öster, söder och väster av en hög, trappad mur i gråputsad betonghålsten. Muren är avtäckt med tegelpannor. Mot grannfastigheten Backen 1 i norr, finns en hög mur av betongelement. Den gemensamma gräsmattan avgränsas av ett lågt och glest spjälstaket, vilket även fungerar som skydd runt soptunnorna. På den enskilda fastigheten finns kaprifol och blomsterrabatter, och på den gemensamma gården växer ask och syrener.

Fastigheten kan inte behandlas skilt från de övriga, Backen 4 och 6, då de alla ingår som delar av en och samma byggnad. Denna miljö har en 1970-talsutformning på gårdssidan i väster, medan gatufasaden präglas av 1800-tal. Denna sida harmonierar väl med övrig bebyggelse i kvarteret och fastigheten utgör därmed ett viktigt inslag i miljön kring Södertorg.


Tillbaka...