All information...

Fastighet: Kapellet 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Kapellet är centralt beläget i Visby innerstad. Det är rektangulärt till formen och avgränsas i väster av S:t Hansgatan, i norr av Bremergränd, i öster av Stettinergränd och i söder av Hamburgergränd. Innan kvarteret fick sitt namn Kapellet tillhörde det S:t Hansrotens andra kvarter.

Kvarteret kan eventuellt vara bildat av sammanslagna mindre kvarter. Inga medeltida igenlagda gränder är kända, men två sådana kan dock ha funnits, dels mellan Kapellet 1 och 5 och dels mellan de båda husen på Kapellet 5. Kvarteret var bebyggt med stenhus under medeltiden, sannolikt tätare i den västra delen, mot S:t Hansgatan, än i den östra. I kvarteret finns idag rester efter åtta medeltida hus, antingen som hela hus eller endast som murverk. Kvarterets gränser har inte ändrats nämnvärt sedan mitten av 1600-talet då den första kartan ritades. Det är bara en bit av den nordöstra delen av kvarteret som saknas på kartan. På 1697 års karta har kvarteret samma utsträckning som idag. Tomtindelningen har däremot förändrats en del sedan dess. I slutet av 1600-talet var tomtindelningen sådan att kvarterets nordvästra hörn, ungefär motsvarande dagens Kapellet 1, utgjorde en tomt, nummer 70, och resten av kvarteret den andra tomten, nummer 69. Bebyggelsen utgjordes då av två stenhus, det ena med en övervåning av trä, två stall och en lada. Under 1700-talet fick fastigheterna beteckningarna S:t Hansroten II:27 och 28. Indelningen var densamma som 1600-talets. I slutet av 1700-talet bestod kvarterets bebyggelse av tre stenhus med därtill hörande stall och lada, fähus och vagnsskjul. Fastighetsindelningen ändrades på 1800-talet och har sedan dess varit densamma.

Idag består kvarteret av fem fastigheter varav fyra är bebyggda. Bebyggelsen utgörs av såväl medeltida stenhus som hus uppförda under 1700-, 1800- och 1900-talen. Samtliga byggnader fungerar idag som bostadshus. I bottenvåningen, mot S:t Hansgatan, finns butiker.

Fastighetsbeskrivning:

I kvarterets sydöstra del ligger Kapellet 4, en långsmal fastighet, bebyggd med ett flerfamiljsbostadshus. Hamburgergränd avgränsar fastigheten i söder och Stettinergränd i öster. Fastigheten bildades 1936 inför uppförandet av det befintliga bostadshuset, vilket skedde 1938. Dessförinnan hade den sedan 1885 varit delad på mitten, varav den västra delen ingick i S:t Hansroten II:28, nuvarande Kapellet 5, och den östra var en egen fastighet, S:t Hansroten II:28 ¼. Ännu längre tillbaka i tiden ingick den i en större fastighet som omfattade hela kvarteret, förutom nuvarande Kapellet 1. På 1600-talet och halva 1700-talet var denna stora fastighets beteckning nummer 69. Sedan blev den S:t Hansroten II:28. Efter avstyckningen 1885 kom en del att kvarstå som tomt nummer 28, och den andra delen blev 28 ¼.

Det är okänt i vilken grad fastigheten omfattades av stadens expansion under 1200-talet, men ett mindre stenhus i två våningar låg med långsidan mot Hamburgergränd fram till 1938, då det revs. Byggnaden innehöll ett tunnvälvt och ett kryssvälvt rum i den övre våningen. Vid en tomtuppmätning 1727 upptogs tomten av den fägård med lada och stall som ingick i den stora tomten. 1938 revs på fastigheten ytterligare fyra byggnader av uthuskaraktär, bland annat en skiftesverkslada. Den långa bostadslängan från 1938 vilken är belägen längs med Hamburgergränd har en långsmal gräsvuxen gårdsyta på sin norra sidan. Eftersom nivåskillnaderna är stora här, har gården terrasserats i tre nivåer. Tillsammans med Kapellet 3 och bebyggelsen där ger fastigheten ett kompakt och slutet intryck. Det bildas en tydlig gräns av kvarteret mot gatan. Då dessa fastigheters byggnader är uppförda vid samma tidpunkt, bildas ett enhetligt intryck av 1900-talets funktionalistiska bebyggelse.

Fastigheten har från sin uppkomsttid ännu ett ganska välbevarat uttryck och därigenom ett vissa kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...