All information...

Fastighet: Kapellet 5

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Kapellet är centralt beläget i Visby innerstad. Det är rektangulärt till formen och avgränsas i väster av S:t Hansgatan, i norr av Bremergränd, i öster av Stettinergränd och i söder av Hamburgergränd. Innan kvarteret fick sitt namn Kapellet tillhörde det S:t Hansrotens andra kvarter.

Kvarteret kan eventuellt vara bildat av sammanslagna mindre kvarter. Inga medeltida igenlagda gränder är kända, men två sådana kan dock ha funnits, dels mellan Kapellet 1 och 5 och dels mellan de båda husen på Kapellet 5. Kvarteret var bebyggt med stenhus under medeltiden, sannolikt tätare i den västra delen, mot S:t Hansgatan, än i den östra. I kvarteret finns idag rester efter åtta medeltida hus, antingen som hela hus eller endast som murverk. Kvarterets gränser har inte ändrats nämnvärt sedan mitten av 1600-talet då den första kartan ritades. Det är bara en bit av den nordöstra delen av kvarteret som saknas på kartan. På 1697 års karta har kvarteret samma utsträckning som idag. Tomtindelningen har däremot förändrats en del sedan dess. I slutet av 1600-talet var tomtindelningen sådan att kvarterets nordvästra hörn, ungefär motsvarande dagens Kapellet 1, utgjorde en tomt, nummer 70, och resten av kvarteret den andra tomten, nummer 69. Bebyggelsen utgjordes då av två stenhus, det ena med en övervåning av trä, två stall och en lada. Under 1700-talet fick fastigheterna beteckningarna S:t Hansroten II:27 och 28. Indelningen var densamma som 1600-talets. I slutet av 1700-talet bestod kvarterets bebyggelse av tre stenhus med därtill hörande stall och lada, fähus och vagnsskjul. Fastighetsindelningen ändrades på 1800-talet och har sedan dess varit densamma.

Idag består kvarteret av fem fastigheter varav fyra är bebyggda. Bebyggelsen utgörs av såväl medeltida stenhus som hus uppförda under 1700-, 1800- och 1900-talen. Samtliga byggnader fungerar idag som bostadshus. I bottenvåningen, mot S:t Hansgatan, finns butiker.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten, som är belägen i kvarterets sydvästra del, avgränsas av S:t Hansgatan i väster och av Hamburgergränd i söder. Bebyggelsen, som är placerad längs S:t Hansgatan, utgörs av två flerfamiljsbostadshus, med en gemensam trappuppgång.

Kapellet 5 omfattades av stadens expansion under 1200-talet, men i vilken grad den då bebyggdes är inte med säkerhet fastställt. Vid arkeologiska undersökningar, utförda under 1900-talet, har konstaterats att ett medeltida hus kvarstår idag i full höjd och att det dessutom finns ytterligare två medeltida hus på fastigheten, av vilka endast murverk återstår idag. Enligt 1646 års karta framgår det att kvarterets hela västra tredjedel var bebyggd med stenhus, med största sannolikhet alla från medeltiden. Byggnad 1 har en trapphusgavel vänd mot S:t Hansgatan och är det välbevarade medeltida handelsmagasinet av sten. I den västra muren i byggnad 2 har de medeltida murverken registrerats.

Vid slutet av 1600-talet ingick fastigheten i en större tomt som omfattade nästan hela kvarteret, förutom nuvarande Kapellet 1. Denna tomt hade då beteckningen nummer 69. En tomtuppmätning från 1727 visar att den södra delen nyttjades som fägård med lada och stall medan den norra upptogs av en stor fruktträdgård. I mitten av 1700-talet bytte fastigheten namn och kom då att ingå i S:t Hansrotens andra kvarter, tomt nummer 28. Under 1880-talet gjordes avstyckningar. Nuvarande fastighet benämndes fortfarande, tillsammans med den västra delen av Kapellet 4, S:t Hansroten II:28. Dagens utsträckning erhölls vid en avstyckning 1936. Vinkelbyggnaden i det sydvästra hörnet är uppförd i minst tre etapper. Dess länga mot S:t Hansgatan är äldst och innehåller som redan nämnts medeltida murverk i okänd omfattning, medan längan mot Hamburgergränd tillkom omkring 1850. Gården öster om byggnaderna upptas i huvudsak av en sentida trädgård. Gårdsutrymmet närmast byggnaderna i öster är belagt med klinker och har samma nivå som S:t Hansgatan.

De välbevarade byggnadsdelarna från medeltid som ingår i fastigheten är omistliga och dess senare tillkomna bebyggelse har ett miljömässigt värde för stadsbilden.


Tillbaka...