All information...

Fastighet: Banken 1

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Banken ligger väster om S:t Hansplan, gränsande till Hästgatan i norr, S:t Hansgatan i öster, Volters gränd i söder och Mellangatan i väster. Under medeltiden löpte eventuellt en gränd genom kvarteret i öst-västlig riktning, som en förlängning på den gränd som fram till 1800-talet delade kvarteret Hypoteket väster om Banken i två delar.

Redan på 1646 års karta uppvisar kvarteret sin nuvarande avgränsning med en enda fastighet som upptar hela kvarteret. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Strandrotens tredje kvarter och fastigheten hade nummer 20.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Banken 1 utgör hela kvarterets yta. Under medeltiden fanns här två, eventuellt tre stenhus, varav två är inbyggda i den nu stående byggnaden. Den ena ligger i norra delen av fastigheten med långsidan mot Hästgatan. Denna byggnad har fungerat som packhus med högkällare och är bevarad upp till full höjd i tre våningar. Den andra byggnaden är placerad söder om packhuset och är bevarad i minst två plan. På södra sidan av det lägre huset finns en bevarad latrinkällare, som indikerar ytterligare bebyggelse. Öster om det norra huset har gravar registrerats från tidig medeltid och i det sydöstra hörnet av den nuvarande fastigheten finns en medeltida brunn.

Enligt 1697 års karta fanns på tomten ett stenhus vid ’Schmittens platz’, nuvarande S:t Hansplan. Sannolikt hade stenbyggnaderna redan vid denna tid byggts samman för att utgöra en större enhet. Söder om denna större byggnadsenhet fanns ett gårdsrum som omslöts av plank med port. Inne på gården låg ett brygghus, två kammare utan fönster, ett slakteri samt ett hönshus. Vid S:t Hans ruin på andra sidan gatan hade ägaren två lador och en kryddträdgård.

Handelsmannen Johan Lythberg köpte fastigheten år 1751. Han lät bygga om stenbyggnaden under 1760-talet och gav den i och med detta ett enhetligt stiluttryck. Enligt 1785 års husklassifikation fanns vid den här tiden ett stenhus i tre våningar med tegeltak, en bod av sten med tak av järnplåt, en länga av sten med bodar och fähus, en lada av sten och en av trä samt ett packhus av sten. Eventuellt kan några av dessa många hus ha varit belägna vid S:t Hans ruin, liksom under 1600-talet. Uthusen har förmodligen rivits innan sekelskiftet 1900.

Byggnadens östra sida bildar en iögonfallande fond mot S:t Hansgatan, med kraftigt markerad huvudentré med hög kalkstenstrappa. Söder om trappan finns på platsen idag en bil- och cykelparkering belagd med gatsten. Marken norr om trappan är belägen i nivå med Hästgatan och stenbelagd.

Fastighetens medeltida bebyggelse är väl bevarad samtidigt som tomtens gränsdragning sträcker sig tillbaka till åtminstone mitten av 1600-talet. Detta tillsammans med fastighetens intressanta byggnads- och socialhistoriska utveckling ger Banken 1 mycket höga kulturhistoriska och miljöskapande värden.


Tillbaka...