All information...

Fastighet: Batteriet 9

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Batteriet är avlångt till formen och beläget i den norra delen av hamnområdet. Det gränsar till Strandvägen i nordväst och i övrigt till Almedalen. Före den nu rådande fastighetsindelningen ingick kvarteret, som utgörs av två fastigheter, i Strandrotens första kvarter med varierande numrering. Under en tid dessförinnan hade området, där kvarteret ingår, även gått under benämningen Väster om staden.

Efter det att Visborgs slott började byggas, i början på 1400-talet, flyttades hamnverksamheten från den allt grundare, medeltida hamnen i Almedalen, till den nuvarande Inre hamnen. Redan vid slutet av 1600-talet låg marken för det nuvarande kvarteret över vattennivån och kallades för "Norder Fiskarholme". Denna del av den gamla hamnen delades redan då in i kålgårdar och trädgårdstomter. På 1860-talet dikades hamnen ut och kvarteret började bebyggas. Vid 1900-talets början var marken för nuvarande Almedalen indelad i tre skilda områden, avgränsade av genomkorsade vägar. Enligt 1936 års karta har områdesindelningen förändrats något och hela den västra delen av Almedalen kom då att utgöra kvarteret Batteriet. Den skiljdes år från den östra delen, nuvarande kvarteret Blekdammen, av en genomkorsande väg, Blekdammsvägen. Under 1950-talet omdanades Almedalen till park och det var sannolikt vid den här tiden som kvarteret fick sin nuvarande utformning.

Kvarteret är idag framförallt bebyggt med bostadshus från 1800-talets andra hälft. På den norra fastigheten, Batteriet 9, har bostadshuset kombinerats med hotell- och restaurangverksamhet.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Batteriet 9 är kvadratiskt till formen, gränsar till Strandvägen i nordväst och i övrigt till Almedalen. Den bildades på 1860-talet efter det att den gamla hamnen utdikats. Enligt 1883 års karta är marken var fastigheten något större än idag och benämndes Stenströms tomt. Bebyggelsen på kartan utgörs av den nuvarande huvudbyggnaden, uppförd i soutterain på 1860-talet, med långsidan ut mot Strandvägen och en vinkelställd tillbyggnad längs den sydvästra fastighetsgränsen. 1893 ersattes delar av tillbyggnaden av en ny köksflygel. På den nämnda kartan finns även den nuvarande förrådsbyggnaden från 1800-talets mitt, i fastighetens östra del. I dag är denna byggnad placerad utanför fastighetsgränsen. En del av 1800-talstillbyggnaden revs 1935, och ersattes med den befintliga förrådsbyggnaden, sydost om tillbyggnaden från 1893. Under 1900-talets mitt exproprierades fastighetens östra del till Almedalen och fastigheten har sedan dess haft samma utbredning.

Fastighetens gårdsrum avskärmas av kalkstensmurar i varierande utförande. Ut mot Almedalen bryts muren upp av enkla smidesgrindar. Norr om huvudbyggnaden finns en asfalterad nedfart till den grusbelagda innergården. Gården är avdelad med låga kalkstensmurar och buxbomhäckar. I anslutning till huvudbyggnadens gårdssida finns sedan 1989 en inglasad veranda och uteservering.

Fastigheten har, med de relativt välbevarade byggnaderna från 1800-talets andra hälft och 1900-talets första hälft, ett stort kulturhistoriskt värde och ett miljöskapande värde för området.


Tillbaka...