All information...

Fastighet: Kompaniet 4

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Kompaniet är relativt litet och består av fyra fastigheter. Det angränsar i norr till Lybska gränd, i söder till Kompanigränd, i väster till Strandgatan och i öster till Mellangatan.

Kvarteret ingår i den delen av Visby där en äldre trähusbebyggelse en gång utgjorde den första stadsbildningen på 900-talet. Under medeltiden gick en eller två gränder genom kvarteret. På de tidigaste kartorna från 1600-talet har kvarteret inte kvar sina medeltida gränder, utan ser ut som det gör idag. Kvarteret ligger vid Strandgatan, medeltidens huvudgata. Vid den tiden var det bebyggt med stenhus, av vilka en del grunder och andra rester finns kvar i och runt omkring dagens befintliga hus. Den nordvästra delen av kvarteret gick delvis ut i Strandgatan som på så vis fick en oregelbunden sträckning. Söder om det i gatan utskjutande huset uppkom därför en liten öppen plats i gaturummet.

I kvarteret finns fyra byggnader från 1700-talet bevarade. Två av de är stenhus och ligger mot Strandgatan och de andra två är mindre skiftesverkshus. Av 1785-års husklassifikation framgår att det fanns fler komplementbyggnader, verkstad, brygghus, stall samt att östra delen av kvarteret nyttjades som trädgård. Kvarteret har sucesivt byggts till och äldre bebyggelse rivits. Sin nuvarande bebyggelseutbredning fick kvarteret vid 1900-talets början. Mot Strandgatan präglas idag kvarteret Kompaniet av Värdhuset Lindgården, en byggnad som under 1800-och 1900-talet bland annat var en köpmannagård. Mot Mellangatan ges en slutet intryck med den stora byggnaden som idag rymmer Hotell Gute, men som ursprungligen användes för Nykterhetslogen den Hickmanska Godtemplarordens verksamhet. Hela kvarteret ger ett förhållandevis slutet uttryck med flera höga byggnader i sten.


Fastighetsbeskrivning:

Kompaniet 4 är belägen i kvarterets sydöstra hörn och upptas av en förhållandevis stor byggnad i sten från 1889. Vid en arkeologisk undersökning 1981 påträffades konstruktioner från 900-talet. Tomten var även bebyggd under medeltiden, men då i en andra bebyggelsefas med stenhus. Fastigheten var då, och fram till 1700-talet, uppdelad på två tomter. Någon gång under 1700-talet fick den sin idag befintliga utsträckning. I husklassifikationen från 1785 noteras att tomten inte var bebyggd, utan utnyttjades som trädgård. På 1860-talet låg handlaren J Häggs ladugård på tomten, 1889 ersattes ladugården av den stenbyggnad som vilken ännu idag upptar hela fastigheten. Det var Visbys Godtemplarorder som lät uppföra byggnaden och här rymdes ursprungligen Nykterhetslogen H.G.T:s ordenslokal. Biografen Regina, senare Royal har också funnits i huset. Fastigheten har sedan början av 1980-talet nyttjats för hotellverksamhet.
Fastigheten ger genom den stora byggnaden ett kompakt och slutet intryck i gatubilden. De olika verksamheterna har genom 1800- och 1900-talet präglat fastigheten, som på olika sätt fungerat som en samlingsplats i staden. Fastigheten har därigenom ett socialhistoriskt värde samt ett visst kulturhistoriskt värde.


Tillbaka...