All information...

Fastighet: Kruttornet 8

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Kruttornet är långsmalt och ligger alldeles innanför den västra sidan av ringmuren, norr om Kruttornet. I söder gränsar kvarteret till Fiskarplan, i öster till Strandgatan och längst norrut avslutas det mot Studentallén. Före den nu rådande fastighetsbenämningen tillhörde Kruttornet Norderrotens andra kvarter med tomterna 11, 14, 27, 29 samt 34-36. Kvarteret ligger i den norra delen av det medeltida Visbys stadskärna och lämningar visar att kvarteret delvis var bebyggt under medeltiden. Rester finns efter åtminstone två stenhus från denna tid. I ringmuren på nuvarande Kruttornet 5 och 8 finns spår efter den ena byggnaden, som var sammanbyggd med muren och av spåren att döma äldre än denna. På kruttornet 9 finns lämningar efter det andra huset, som låg längs den östra gränsen utmed Strandgatan.

På Meijers karta från 1646 är kvarteret något större än idag och sträcker sig förbi Kruttornet i söder. Kvarteret nyttjades troligen vid denna tid för kålgårdar och trädgårdar, vars ägare bodde på fastigheter mera centralt belägna i staden. År 1697 var kvarteret indelat i tomter, som i stort sett motsvarade dagens fastigheter. Samtliga tomter var bebyggda med ett trähus vardera och hade därtill gårdsrum med kålgård. Sannolikt var det företrädesvis hantverkare som byggde sina små hus på billig mark, i det som då tillhörde utkanterna av bebyggelsen. Vid slutet av 1600-talet nämndes inga medeltida byggnader som brukades av nybyggarna i kvarteret.

Övervägande delen av fastigheterna har tomtavgränsningen från 16- eller 1700-tal bevarad. 1750 års karta visar att några av tomterna vid Kruttornet inte längre var bebyggda, utan istället hade bebyggelsen på dessa fastigheter rivits och lämnat plats för ett torg. Detta gäller Kruttornet 8 och 9, samt den fastighet som låg söder om kvarterets nuvarande sträckning. Torget existerade endast under en kort period och redan 1785 var de två fastigheterna i söder åter bebyggda och kvarteret hade fått den nuvarande avgränsningen.

Kvarteret rymmer idag sju fastigheter som alla ligger på rad innanför ringmuren. Den här delen av staden kallades tidigare allmänt för Gajlroten, vilket anspelar på 17- och 1800-talens fiskarbefolkning, som tillsammans med hantverkare dominerade i den småskaliga traditionella träbebyggelsen. Under 1800-talets andra hälft blev flera av fastigheternas huvudbyggnader tillbyggda och den enklare arbetarbefolkningen blandades upp med bland annat läkare och lärare. Det var fastigheterna längst i söder som genomgick de tidigaste och mest omfattande förändringarna. På Kruttornet 8 uppfördes vid denna tid en helt ny byggnad med en karaktär som skiljer sig från den övriga bebyggelsen i kvarteret och stadsdelen. Dessutom fick denna byggnad under 1900-talets början en exteriör i lätt jugend med nationalromantiska drag, vilket är ett ovanligt stiluttryck för Visby stad. Under 1900-talet fortsatte om- och tillbyggandet av övriga fastigheter. Därmed moderniserades kvarterets fattigbebyggelse alltmer efter hand och förvandlades under 1900-talet till en eftertraktad bostadsmiljö där flera fastigheter numera bebos säsongsvis.


Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Kruttornet 8 är en bostadsfastighet med läkarpraktik placerad i kvarterets södra del, intill ringmuren i väster och gränsande mot Strandgatan i öster. Fastighetens tomtgräns har varierat över tid och den nuvarande avgränsningen tillkom så sent som 1963, efter att Kruttornet 8 under en period utgjort en större fastighet tillsammans med nuvarande Kruttornet 9 i söder. På fastigheten finns medeltida lämningar under mark i form av murverk till ett stenhus, som delvis även stått på grannfastigheten Kruttornet 5 i norr. Den västra delen av detta stenhus har varit integrerad med ringmuren, och av spåren att döma äldre än denna. Den södra muren har spår efter en källartrappa.

År 1697 benämns fastigheten med tomtnummer 240 och var bebyggd med ett trähus med tillhörande gårdsrum och kålgård. Det medeltida stenhuset var sannolikt rivet vid den här tidpunkten. Fastigheten ligger i den del av kvarteret som på 1750 års karta inte längre var bebyggd utan istället anges vara ett torg. Detta betyder att även bebyggelsen från 1600-talets slut rivits. Enligt 1785 års husklassifikation var fastigheten vid denna tid åter bebyggd, nu med ett trähus med tegeltak samt ett brygghus. Brygghuset var troligen identiskt med det uthus i sten som låg i anslutning till ringmuren och som, i likhet med ytterligare ett uthus, revs under 1900-talet.

Den nuvarande huvudbyggnaden ligger med långsidan längs Strandgatan och uppfördes omkring 1870, men byggdes om i lätt jugend med nationalromantiska drag 1907. Fastighetens gårdsrum är skyddat ut mot Strandgatan via en mur med en ingångsport. Mot norr avgränsas trädgården av en mur och mot söder av ett plank. Västerut finns på ringmuren ett kort parti smidesstaket med en smidesgrind och kalkstenstrappa ner mot Strandpromenaden. Fastigheten har bebotts av enklare folk, så som fiskare och hantverkare, fram till dess dagens byggnad uppfördes då ämbetsmän och militärer kom att dominera bland ägarna. Under 1930-talet fungerade byggnaden som pensionat under ett par år, Pensionat Kruttornet. Idag finns det istället en läkarpraktik i huset.

Fastigheten har ett högt kulturhistoriskt och lokalt arkitektoniskt värde, då dess bebyggelse representerar en stilepok som är ovanlig i Visby och som skiljer sig markant från kvarterets och stadsdelens övriga bebyggelse.


Tillbaka...