All information...

Fastighet: Blekdammen 10

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Blekdammen är oregelbundet format och beläget i den nordöstra delen av hamnområdet. Det gränsar till Tage Cervins gata i sydost, Donnersgatan i sydväst och i övrigt till Almedalen. Före den nu rådande fastighetsindelningen ingick kvarteret i Strandrotens första kvarter med varierande numrering.

Under medeltiden utgjorde området den inre delen av den gamla hamnen. Vid arkeologiska undersökningar, i kvarterets sydvästra del, har det påträffats ett flertal anläggningar som kan kopplas till den gamla hamnen, bland annat ett fundament till en träbrygga från 1200-talet. Redan under 1600-talets mitt låg kvarteret delvis ovanför vattennivån och delades då in i kålgårdar och trädgårdstomter. På 1860-talet dikades området ut och kvarteret började bebyggas. Kring 1900-talets början var marken för nuvarande Almedalen indelad i tre skilda områden, avgränsade av genomkorsande vägar. Enligt 1936 års karta har områdesindelningen förändrats något och hela den östra delen av Almedalen utgjorde då kvarteret Blekdammen. Detta kvarter skiljdes åt från den västra delen, nuvarande kvarteret Batteriet, av en genomkorsande väg, Blekdammsvägen. Den södra delen av Almedalen, med varmbadhuset från 1910, avskärmades av dåvarande Strandportsvägen. Under 1950-talet omdanades Almedalen till park och det var sannolikt vid den här tiden som kvarteret fick sin huvudsakliga, nuvarande utformning.

Kvarteret utgörs idag av två fastigheter. På den norra Blekdammen 8, har garveriverksamhet bedrivits sedan 1800-talets mitt. Det rika vattenflödet från klinten och den den delvis brandfarliga hantering som garveriverksamheten innebär, var bidragande orsaker till att verksamheten förlades utanför innerstaden. På nuvarande Blekdammen 10 finns varmbadhuset, i nationalromantisk stil från 1910-talets början, som i dag används som kårhus.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Blekdammen 10 utgör kvarterets södra fastighet, gränsande till Tage Cervins gata i sydost och Donnersgatan i sydväst. Marken för fastigheten utgjorde den södra, inre delen av den medeltida hamnen. Vid arkeologiska undersökningar i tomtens västra del, har det påträffats fundament till en träbrygga från 1200-talet. På 1697 års karta motsvarades den nuvarande fastigheten i huvudsak av tomt nummer 60. Tomten utgjordes av en kålgård som ägdes av Gabriel Hanson. Enligt beskrivningen till 1750 års karta utgjorde tomten Burmeisters stallgård. Vid 1700-talets slut bebyggdes tomten med en träbyggnad med stall.
Sannolikt kvarstod bebyggelsen fram till 1912, då stadsfullmäktige beslutade att anlägga ett varmbadhus på tomten. På 1936 års karta har fastigheten en något större omfattning än idag. Under 1950-talet etablerades Almedalen, men inte förrän på 1970-talet fick fastigheten sin nuvarande tomtsträckning.

Den nuvarande bebyggelsen utgörs av varmbadhuset i nationalromantisk stil, från 1910-talets början, som i dag används som kårhus. Byggnaden upptar nästan halva fastigheten och är placerad ut mot Donnersgatan i sydväst. Gårdsrummet avskärmas i nordväst och nordost av ett högt brunmålat plank. Fastighetens sydvästra hörn är avskärmat med en tegelavtäckt mur, som i sydväst bryts upp av en enkel grönmålad grind. I fastighetens hela sträckning, längs Tage Cervins gata, finns en asfalterad parkeringsplats. I övrigt är fastigheten öppen. Innergården är delvis belagd med gatsten och delvis med asfalt. Växtligheten består av en stor björk och planteringar i rosenrabatter.

Med dess byggnad från 1910-talets början, betingar fastigheten ett såväl betydande byggnadshistoriskt värde som ett stort kulturhistoriskt värde. Byggnaden utgör ett karaktäristiskt inslag i stadsbilden och fastigheten har därmed ett stort miljöskapande värde i området.


Tillbaka...