All information...

Fastighet: Blekdammen 8

Fastighetsbeskrivning:

Kvartersbeskrivning:

Kvarteret Blekdammen är oregelbundet format och beläget i den nordöstra delen av hamnområdet. Det gränsar till Tage Cervins gata i sydost, Donnersgatan i sydväst och i övrigt till Almedalen. Före den nu rådande fastighetsindelningen ingick kvarteret i Strandrotens första kvarter med varierande numrering.

Under medeltiden utgjorde området den inre delen av den gamla hamnen. Vid arkeologiska undersökningar, i kvarterets sydvästra del, har det påträffats ett flertal anläggningar som kan kopplas till den gamla hamnen, bland annat ett fundament till en träbrygga från 1200-talet. Redan under 1600-talets mitt låg kvarteret delvis ovanför vattennivån och delades då in i kålgårdar och trädgårdstomter. På 1860-talet dikades området ut och kvarteret började bebyggas. Kring 1900-talets början var marken för nuvarande Almedalen indelad i tre skilda områden, avgränsade av genomkorsande vägar. Enligt 1936 års karta har områdesindelningen förändrats något och hela den östra delen av Almedalen utgjorde då kvarteret Blekdammen. Detta kvarter skiljdes åt från den västra delen, nuvarande kvarteret Batteriet, av en genomkorsande väg, Blekdammsvägen. Den södra delen av Almedalen, med varmbadhuset från 1910, avskärmades av dåvarande Strandportsvägen. Under 1950-talet omdanades Almedalen till park och det var sannolikt vid den här tiden som kvarteret fick sin huvudsakliga, nuvarande utformning.

Kvarteret utgörs idag av två fastigheter. På den norra Blekdammen 8, har garveriverksamhet bedrivits sedan 1800-talets mitt. Det rika vattenflödet från klinten och den den delvis brandfarliga hantering som garveriverksamheten innebär, var bidragande orsaker till att verksamheten förlades utanför innerstaden. På nuvarande Blekdammen 10 finns varmbadhuset, i nationalromantisk stil från 1910-talets början, som i dag används som kårhus.

Fastighetsbeskrivning:

Fastigheten Blekdammen 8 utgör kvarterets norra fastighet, gränsande till Tage Cervins gata i sydost och Almedalen i norr och väster. Enligt 1697 års karta ingick den nuvarande fastigheten i en större tomt, nummer 10, som ägdes av Efvert Bulmering och utgjorde trädgård. På 1700-talets andra hälft bebyggdes tomtens norra del med en skiftesverksbyggnad. 1852 etablerades garveriverksamhet på fastigheten, varvid den nuvarande kontors-, butiks- och lagerbyggnaden från 1725, flyttades hit från Eskelhem. På 1883 års karta finns ingen bebyggelse markerad på fastigheten, vilket synes vara märkligt med hänsyn till ovannämnda verksamhet. Fastighetens utbredning och bebyggelse har förändrats vid flera tillfällen under 1900-talet. På 1912 års karta finns tre byggnader markerade med långsidan invid Trädgårdsgatan, nuvarande Tage Cervins gata, i sydost. På 1936 års karta är fastigheten mindre än idag. På 1950-talet etablerades Almedalen och fastigheten fick den nuvarande utformningen.

Den nuvarande bebyggelsen utgörs av sex byggnader. Bostadshuset från 1858 är placerat i fastighetens norra del, med långsidan invid Tage Cervins gata. I fastighetens södra del finns kontor, butik- och lagerlokalen från 1725, vilken 1931 förlängdes ytterligare mot söder med den nuvarande lagerlokalen. Invid lagerlokalens gårdsfasad finns ett förråd, uppfört som saltbod 1931. I fastighetens norra del finns ett garage från 1949. Mot garagets norra gavel finns ett enkelt avträde från 1930-talet.

Fastighetens gårdsrum avskärmas av höga, brunmålade plank och murar. Söder om bostadshuset finns en hög tegelavtäckt tegelmur. Muren bryts upp av en inkörsport, utformad likt det omgivande planket. Den lummiga gården är gräsbevuxen och delvis grusbelagd. Växtligheten domineras av höga träd. På fastigheten finns även en gjuten damm, som fylls på från en naturlig källa. Dammen används för att blötlägga skinn.

Fastigheten har ett stort kulturhistoriskt värde genom den ännu fortgående garveriverksamhet som bedrivits där sedan 1852. Dess byggnader från olika tider bidrar tillsammans med den karaktäristiska avskärmningen till ett miljöskapande värde för kvarter och område.


Tillbaka...