Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Laboratorn 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Laboratorn 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1400 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Dateringen är baserad på fynd, framkomna vid en arkeologisk utgrävning av byggnadens källare 1995. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Handelsmagasin, Gäststuga 
 Senare funktion  Drängstuga, Brygghus, Bostad, Avträde 
 Nuvarande funktion  Bostad, Förråd 
 Exteriör stilepok  Medeltid, 1800-tal 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Öppen planlösning, Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Gul slätputs, Kalkputs 
 Övriga fasaddetaljer  Förstukvist med trappa upp till övervåningens entré från 1800-talet, klädd med profilerad panel, med träräcke i snickarglädje, taklist med sågtandsnitt och enkelfalsat plåttak; utstickande riändar och taktassar. 
 Fönster  1700-talsfönster med sex lufter och fyra rutor i vardera båge, försedda med näbbeslag, i bv åt V; kopplat två luftsfönster med tre rutor i vardera luft i bv åt S; enkla tvåluftsfönster med innanfönster och tre rutor i vardera luft, placerade i fasadliv 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Entrédörr från 1929 med cirkelformat spegelfält, något snedställd i fasaden, till vån 1 tr åt Ö; entrédörr från 1929 klädd med smal stående panel och med en ruta i sin övre del till bv åt Ö; bred äldre rödfärgad bräddörr med smidda bandgångjärn, till källaren åt V. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Saknas 
 Skorsten  En plåtklädd ventilationshuv 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett senmedeltida handelsmagasin murat med kalksten i två våningar och täckt av ett tegelbelagt sadeltak. Vid en arkeologisk utgrävning 1995 kunde byggnaden dateras till 1400-talet. Byggnaden är byggd i anslutning till det äldre magasinets, byggnad 2, södra sida. Byggnadens västra långsida ligger indragen och något vinklad i förhållande till västra gaveln på byggnad 2. Byggnaden är bevarad i full höjd, det vill säga två våningar med källare. De båda nedre planen har takbjälkar uppburna av profilerade stenkonsoler. Källaren kvarstår i det närmaste oförändrat ursprungligt skick. Byggnadens övre våning integrerades vid 1600-talets början med byggnad 2 genom ett gemensamt tak, vars korsvirkesgavel var vänd mot Klosterbrunnsgatan. Samtidigt ändrades våningens funktion till bostad. På 1800-talet revs åter den västra gaveln och en utvändig entrétrappa till den övre våningen uppfördes i snickargläjestil, på den östra sidan. Övervåningens interiör är bevarad från 1927, då en större invändig renovering utfördes. 1995 renoverades exteriören, vilket innebar en återgång till ett antaget utseende som byggnaden hade innan 1800-talets förändringar. Den erhöll slätputsade fasader i guldockra och engelskt röda dörr- och fönstersnickerier. Samtliga fönsteröppningar är förändrade eller sekundärt upptagna på 1600 - 1800-talet. Byggnaden har idag kvar en medeltida prägel i sin högsmala volym och sitt obrutna tegeltak och har därigenom ett högt byggnadshistoriskt värde. Som en del av en Visbys få bevarade medeltida köpmanngårdar har byggnaden ett stort kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  Byggnadens källare som sedan medeltiden har nyttjats som förråd står i stort sätt oförändrad. Dess flisgolv lades om 1995. I dess västra mur finns två medeltida portöppningar och i dess östra mur en kvardratisk nisch. Bjälklaget bärs upp av profilerade stenkonsoler. Markplanet innehöll ursprungligen förråd och sedermera brygghus och drängkammare. Idag utgör det ett odelat rum med frilagda takbjälkar uppburna av profilerade stenkonsoler. Våningen 1 tr som ursprungligen innehöll förråd inreddes under 1600-talet till bostad gemensam med byggnad 2. Dagens interiör och planlösning är från 1927. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1925  Ture Carlsson  Uppmätningsritning   
1928  Olof Lundgren  Mindre ändingar av planlöningen, smidesstaket mot gatan.  C A Hallström 
1947  Gardell & Hammarström  Garderob och WC inreds i bv.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996