Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Laboratorn 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Laboratorn 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1300 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Okänd tillkomsttid. Troligen uppförd under 1300-talets första hälft. Dess övre våning har raserat och återuppbyggdes i början av 1600-talet. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Handelsmagasin 
 Senare funktion  Handelsmagasin, Bostad, Skyddsrum 
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten, Tegel, Korsvirke 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Vit slät kalkputs från 1995, grövre yta mot gården, i putsen markerad tegelstomme i övervåningen åt N. 
 Övriga fasaddetaljer  Fotränna i plåt, utstickande taktassar. 
 Fönster  Enkla tvåluftsfönster med innanfönster och tre rutor i vardera luft; kopplade tvåluftsfönster med två rutor i vardera luft, indelade mindre färgade rutor med blyspröjs, från 1927; mindre enkelt fönster nytillverkat 1995, i medeltida i fasaden vinklad ljusöppning. 
 Fönsteromfattning  Saknas 
 Dörrar  Trädörr med tre delat överljus klädd med snedstäld planel, i köksingången åt S; pardörr klädd med rombmönstrad planel och rombiska rutor till det östra valvrummet åt S; skyddsrumsdörr i järn från 1940-talet åt N; ny trädörr klädd med liggande profilerad panel och med smidda bandgångjärn åt N. 
 Dörromfattning  Rundbågig kalkstensomfattning runt skyddsrumsdörren åt N; rundbågig blindering efter medeltida dörröppning åt N under valvet. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupa i valvhuset, åt V. 
 Skorsten  Två höga, putsade skorstenar av silikattegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är idag ett bostadshus med butiker, men var ursprungligen ett medeltida handelsmagasin med ett valvhus. Byggnaden uppfördes sannolikt någon gång under 1300-talets första hälft. Dess övre våning raserades under senmedeltiden och återuppfördes i början av 1600-talet, då den inreddes till handelsgårdens bostad. Den ursprungliga nedre våningen med valv över Klosterbrunnsgatan har en bevarad stomme i kalksten, medan den nya våningen mot gatan byggdes av tegel och mot gården i korsvirke. I samband med återuppförandet av en våning integrerades byggnaden med byggnad 2, under ett gemensamt sadeltak med korsvirkesgavel mot Klosterbrunnsgatan. Denna gavel revs vid en ombyggnad under 1800-talet. Byggnadens stenstomme är pusad med vit slätputs och täckt av ett tegelbelagt mansardtak. Byggnadens bottenvåning innehåller två kryssvälvda rum separerade av en tunnvälvd passage, vilken en gång fungerade som ingång till gården från Klosterbrunnsgatan. Det östra valvrummet inreddes till skyddsrum på 1940-talet men är idag återställt i näst intill ursprungligt skick. Dörren ut i gränden finns dock kvar. Byggnadens övre våning inrymmer idag en bostadslägenhet tillsammans med byggnad 1. Byggnadens exteriör renoverades 1995, varpå den återfick ett äldre utseende. Byggnaden har en enkel fasad, präglad av 700 års om- och tillbyggnader. Valvhus och flera öppningar visar att byggnaden är uppförd under medeltiden. Byggnaden har genom sina olika tidskikt ett kontinuitets- och stort byggnadshistoriskt värde. Byggnaden har som en del i en medeltida handelsgård ett stort kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  I markplanet finns två kryssvälvda rum åtskiljda av en tunnvälvd passage samt en trappa i den östra muren. Samtliga utrymmen är ursprungliga och mycket välbevarade. Det västra valvrummet inreddes till skyddsrum på 1940-talet, varpå nödvändiga installtioner gjordes. Rummet återställdes 1995, då även en arkeologisk utgrävning gjordes av dess golv. Ett nytt trägolv lades in. Rummet har två ursp. spetsiga väggskåp med äldre träfoder och hyllor. Passagen är tunnvälvd samt är belagd med kalkstensflis. Det östra valvrummet innehåller en äldre bakugn, en besparingsnisch i sin östra vägg samt en nedgång till en igensatt underjordisk tunnel. Den övre våningen innehåller en bostad gemensam med byggnad 1, varsp rumsindelning och interiör är bevarad från 1927. I vardagsrummet finns bl a boasering på väggarna, en sandstensspis och ett väggskåp. I salen finns en tvåfyllnings renässansdörr av ek. Valvhuset är inrett till kök. 
 Källare   
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1882    Ändring av rumsindelningen i vån 1 tr., installation av ny kakelugn.   
1924  L Å Bergström  Avloppsledning installeras   
1925  Ture Carlsson  Uppmätningsritning   
1928  E Hejdenberg  Takkupa tas upp i valvhuset åt V.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996