Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Laboratorn 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Laboratorn 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1901 
 Byggnaden färdigställd  1903 
 Arkitekt  Nils Börring, Ullrich & Hallqvist 
 Byggmästare   
 Byggherre  Sällskapet D.B.W. 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bank, Bostad 
 Senare funktion  Affär, Bank, Bostad 
 Nuvarande funktion  Kontor, Bostad 
 Exteriör stilepok  Historicerande blandstil, 1890-tal 
 Våningar  Tre våningar med inredd vind 
 Plantyp  Förändrad dubbelrad, Förändrad paradlägenhet 
 Stomme  Kalksten, Tegel, Koppförband 
 Grund / Sockel  Kalkstensgrund; souterrain/källarvåning markerad med rusticerande kalkstenskvadrar. 
 Fasadmaterial  Kalksten, Fasadtegel med dekorativa tegel- och kalkstenselement 
 Övriga fasaddetaljer  Risaliter med hörnkedjor av kalksten åt S och Ö, ett hörntorn åt SV omfattande de båda mellersta våningarna; avfasat hörn med hörnkedjor av kalksten åt SÖ, med två hörntinnar; två hörntinnar åt N; kalkstenslist vid övergången från kalkstenssockeln till tegelstommen, vilken även följer markplanets övre fönsterkant; kalkstenlist som löper i höjd med underkanten på fönstren i vån 2 tr men omfattar inte risaliterna; profilerad taklist av kalksten och partiet därunder av kalksten med snedställda gula kakelplattor, hörnkedjor av kalksten, hörntornet åt SV har dekorerattegel som bildar romber; sirligt utformade dekorativa ankarslut av smide; kalkstensmedaljonger i form av skjöldar med inskriptionen "DBW"; "DBW:s SPARBANK" I smide på det avfasade hörnet åt Ö; mindre DBW i smide åt S, Ö och N. Våning 1tr och 2 tr har ursp. balkonger med grönmålade sirade smidesräcken åt N. 
 Fönster  Källarvåningen: tvåluftsfönster med fyra eller sex rutor åt V, varav några ursp. enkla fönster är bevarade; kopplade ligganden överhängda bågar med galler åt Ö; markplanet: större spetsbågiga fönsteröppningar med tre lufter under tvärposten och med smårutad överdel; varav den övre delen är ursp. med innanfönster medan den nedre har bytts till kopplade inåtgående bågar; i vissa av de spetsbåiga omfattningarna finns två mindre spetsbågiga ursp enkla enluftsfönster med sex rutor; åt norr finns större fönsterpartier, med kopplade insticksfönster; vån 1 tr: samtliga öppningar har tudorbågar, och är antingen högsmala indelad i två lufter med en högt placerad tvärpost ellen vanliga indelade i tre lufter av en T-formad post, några är ursprungliga enkla inåtgående och några är kopplade; vån 2 tr: kopplade utåtgående fönster med två, fyra eller sex lufter och högt placerad tvärpost; i frontespiserna: ursp enkla högsmala tvåluftsfönster utan tvärpost med smårutad överdel. 
 Fönsteromfattning  Markplan: spetsbågiga överstycken av kalksten/tegel med svulster i innerkant; vån 1 tr: kalkstensomfattningar med raktavslutat gavelfält över, vån 2 och 3 tr: kalkstens omfattning med raka kornischer 
 Dörrar  Nytillverkad pardörr med spegelfält till huvudentrén åt Ö, indragen i fasaden, med spetsbågigt överljus och invändigt ursp. träfoder med spegelfält; skivdörr av trä med stor ruta till trapphuset åt NV; ursp pardörr med spegelfält och hög spröjsad ruta till källaren å N; skyddsrumsdörr av järn till källaren åt NV. 
 Dörromfattning  Portal i ornamenterad kalksten med eklöv, blomformade medaljonger och inskriptionen "DBW:s Sparbank stiftad år 1890", omfattaninga har en rakavslutning. 
 Takform  Sadeltak, valmat, Torntak, Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Skiffer, Plåt 
 Takplåttyp  Enkelfalsad rostig 
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Ursp. takkupor klädda med obeh. zinkplåt, med trepass blindering och utsvängd takfot; mindre triangelformade takkupor klädda med roströd plåt; frontespiser krönta med vindflöjlar i smide åt S och Ö och en kalkstensörn åt SO. 
 Skorsten  Tre skorstenar av tegel med profilerade krön, avtäckta med kalksten 
 Byggnadsbeskrivning  DBW:s Sparbank är uppförd med en fasad som delvis anspelar på ett medeltida formspråk. Byggnaden är byggd i tegel och kalksten 1901-1903, efter ritningar upprättade av stadsarkitekten Nils Börring i samarbete med Ullrich & Hallqvists arkitektfirma från Uppsala. Byggnaden håller en hög arkitektonisk kvalitet som stilmässigt hör hemma i det sena 1800-talets borgerliga nationella byggnadskonst, vilken är ovanlig i Visby. Byggnadens exteriör står idag i stort sätt oförändrad och är stiltypisk, med historicerande detaljer såsom tinnar, torn och sköldar av kalksten, med tydligt synliga material i den rusticerade sockelvåningen, den rikt dekorerade tegelfasaden och det skiffertäckta taket. Byggnaden är försedd med hörnkedjor i kalksten. Varje gatufasad har försetts med en mittrisalit som bryter taklinjen. Den östra risaliten inhyser huvudentrén med sin ornamenterade kalkstensportal och indragna port. Fönstren har en oregelbunden sättning och varierar i utformning mellan de olika våningarna, vilket speglar våningsplanens skilda funktioner. Bottenvåningen inrymde banklokalen medan de båda övre våningsplanen inreddes till vardera en påkostad paradlägenhet, fullt utrustade med wc och badrum. I vindsvåningen inreddes en lägenhet med enklare standard. Sparbanken fanns kvar fram till 1982 och moderniserades under denna tid, varpå inget kvarstår av den ursprungliga bankinredningen. Paradlägenheterna delades 1984 i mindre kontorslägenheter varpå en hiss installerades medan vindslägenheten kvarstår, dock något förändrad från ursprungligt skick. Större delen av de utvändiga dörr- och fönstersnickerierna är idag utbytta. Under perioden 1934 till 1955 fanns ytterligare en entrédörr upptagen i gatufasadens avfasade hörn, med en butikslokal innanför. Ett skyddsrum inreddes 1940 i källaren. Byggnaden har en storskalighet och tydlig arkitektonisk utformning som vid sekelskiftet var vanlig på fastlandet men som i stort sett inte förekom i Visby vilket gör att huset har ett unicitetsvärde i kombination med arkitekturhistoriskt värde. Byggnaden besitter även ett kontinuitetsvärde då sällskapet DBW som uppförde huset fortfarande har sina lokaler i huset. 
 Interiör  Av den ursprungliga bankinteriören finns i stort sätt inget kvar. Under tiden som banklokal fram till 1982 har den moderniserats och ändrats i etapper. Därefter har den styckat upp i mindre kontorsenheter. Av ursp. inredningsdetaljer kvarstår endast bankvalvsdörrarna. Trapphusen har kvar de ursp. kalkstenstrapporna, de rutmönstrade tegelgolven i vilplanen och de snidade balusterräckena i översta våningen. Hiss installerades 1984. De båda mellersta planen inreddes ursp. till varsin påkostad paradlägenhet, fullt utrustade med wc och bad. Lägenheterna hade från början kakelugnar men anslöts snart till det centrala värmesystemet. De styckdes om inte tidigare så 1984 i mindre kontorslägenheter. Styckning utfördes dock och varsamhet med ibland reversibla lösningar. Parkettgolv, spegeldörrar, listverk, stukatur och ett fåtal kalkugnar i jugendstil kvarstår. Vindslägenheten har trots viss modernisering kvar många äldre inredningsdetaljer samt ett kallförråd med pärlspontsklädda väggar. En del av källaren inreddes som skyddsrum 1940. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1901  Nils Börring  Nybyggnad av bankhus.   
1904    Inredning av kök i vindsvåningen.   
1929  L Å Bergström  Pannrum, badrum och dipositionsvalv inreds i källaren   
1929  L Å Bergström  Utvidgning av va-installationer.   
1934  Karl Norberg  Banklokalen byggs om, ny entrédörr tas upp mot SO, ett kassavalv flyttas och ett arkiv inreds med förstärkta väggar av betong, expeditionsrummet utvidgas.   
1947  A F Klint  Utvidgning av vatten- och avloppsinstallationer    
1948  Sten Carlqvist  Ombyggnad och modernisering av banklokal, entrén i det södra hörnet sätt igen.   
1952  Gilbert Hansson  Nya installationer i samband med att ett badrum inreds i vån 1 tr.   
1955  Gilbert Hansson  VA-installationer i samband med inredning av ny tvättstuga i källaren.   
1955  F Wahlert, Jacobson & Widmark AB  Nytt kassavalv med förstärkta tak och väggar inreds i bv, ny tvättstuga inreds i källaren   
1967    Servicebox till banken sätts in i den östra fasaden.   
1970  Gilbert Hansson  Nytt WC och tvättrum inreds i vån 1 tr.   
1984  Värmetekniska byrån  VVS-installationer i samband med ombyggnad   
1984  Curt Hjukström  Ombyggnad av banklokal och vån 2 tr, 3 tr till kontor. en mindre bostadslägenhet i vån 3 tr.   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996