Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Laboratorn 8

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Laboratorn 8 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1901 
 Byggnaden färdigställd  1902 
 Arkitekt  Nils Börring 
 Byggmästare   
 Byggherre  Gotlands Läns Hushållningssällskap 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Kemisk station, Bostad 
 Senare funktion  Kontor 
 Nuvarande funktion  Förskola, Arkiv 
 Exteriör stilepok  Historicerande blandstil 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Dubbelrad 
 Stomme  Tegel 
 Grund / Sockel  Kalkstensgrund, finhuggen kalkstenssockel. 
 Fasadmaterial  Fasadtegel, dekorativ murning av olikfärgat tegel, kryssförband 
 Övriga fasaddetaljer  Ocentrerad risalit med spetsig gavel och markerade hörnkedjor; horisontella lister och hörnkedjor markerade i brunt tegel; gotiska spetbågsblinderingar i gavelspetsarna; sirliga ankarsklut i smide i gavlarna; dekorativ stickbåge i gult tegel som spänner över två fönster i vån 1 tr åt S; rikt utsirad taklist av formgjuten tegel; runt hela byggnade; hörntornet har en taklist med tandsnitt; kalkstensplakat med inskriptionen "Gotlands Hushållningssällskap", årtalet 1902 i smide; skulpturalt utformad skylt stående ut från fasaden, tillverkad av konstnären Björn Hammarström. 
 Fönster  Större sexluftsfönster i bv. med stickbågsvalv och högt placerad tvärpost; höga fyrluftsfönster mot gården och i vån 1 tr med högt placerat tvärpost, högsmala tvåluftsfönster med stickbågsvalv och högt placerad tvärpost i vån 2 tr. och i trapphusen; samtliga fönster är bytta till kopplade inåtgående. 
 Fönsteromfattning  Överstycken i formgjuten tegel, mönstermurad omväxlande brun resp. gul, vilka bildar spetsbågiga blinderingar i vån 2 tr åt S, och bildar gardiner i bv.; sidostycken i formgjuten tegel och kalksten. 
 Dörrar  Ursp. djupt placerad pardörr i mörkt fernissat trä med rik renässansdekor, insynskyddade rutor och tvådelat överljus, till huvudentrén åt V; högsmal ursp trädörr med fyra enkla spegelfält och tvådelat överljus i stickbågsvälvd öppning, åt Ö; låg panelklädd källardörr åt N. 
 Dörromfattning  Samma som för bottenvåningens fönster. 
 Takform  Sadeltak, Trappgavel, Torntak 
 Taktäckmaterial  Plåt 
 Takplåttyp  Dubbelfalsad av koppar 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, kopparplåt, dubbelfalsad. Lagt med en tredjedels plåts förskjutning. 
 Takutbyggnad  Ocentrerad tvärgavel åt S, plåtklädd takkupa som omfattar hela takfallet mellan flygelkropparna åt N; bred plåtklädd takkupa öster om tvärgaveln åt S; båda kuporna är från 1931; ett större gjutjärnstakfönster på trapphustakens inre takfall. 
 Skorsten  Tre äldre, skorstenar av tegel med profilerade krön, täckt av kopparplåt 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden uppfördes som Gotlands hushållningssällskaps kemiska station 1901-1902, efter ritningar upprättade av stadsarkitekt Nils Börring. Det var växtfysiologisk forskning som byggnaden vid uppförandet avsågs för. Byggnaden som består av två våningar med inredd vind, har en påkostad exteriör i en historicerande blandstil, med medeltida drag. Den är byggd i tegel och är försedd med ett plåtbeklätt sadeltak. Byggnaden är massiv men ger intryck av att bestå av en huvudlänga placerad mot gränden med två flyglar åt norr. Den har tidstypiska historicerande fasadelement såsom hörntorn, trappgavlar och gotiska spetsbågiga blinderingar, vilka förstärker fasadens vertikala verkan. Vidare redovisar byggnaden sin solida uppbyggnad av äkta material, genom sin oputsade fasad som är rikt dekorerad med formgjutna tegelelement, huggna kalkstensdetaljer och ankarslut i smide. Exteriören är oförändrad och välbevarad så när som på takkuporna som togs upp då vindsvåningen inreddes 1931 samt de utbytta fönstersnickerierna. Interiören som förutom laboratoriet inrymde en paradlägenhet i den övre våningen är mycket förändrad, vilket främst skedde 1960 då kontor inreddes i hela huset. Byggnaden är en av få representanter för det storskaliga, historicerande tegelarkitekturen från sekelskiftet 1900 i Visby, vilket ger den ett stort arkitektur- och kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  Ursprungligen inreddes ett laboratorium i bv. och en paradlägenhet i vån 1 tr. Vindsvåningen inreddes till en bostadslägenhet 1931. Redan 1933 avdelades två av paradlägenhetens rum för att ingå i bv verksamhet, varpå en ny trappa byggdes. Vidare togs resterande del av paradlägeheten i anspråk av bottenvåningen verksamhet 1946. Dagens planlösning är i huvudsak från 1960 kontorsrum avdelades i den ursprungliga planen. Endast spegeldörrar med foder och listverk kvarstår idag. Interiören som inrymmer dagisverksamhet är nyligen renoverad med moderna ytmaterial. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, olja 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1901  Nils Börring  Nybyggnad av kemisk station.   
1928  L Å Bergström  Vatten- och avloppsledningar installeras.   
1931  Sven Tysklind  Vatten- och avloppsinstallationer i samband med ombyggnaden.   
1931  André och Stille, Stockholm  Vindsvåningen inreds till en bostadslägenhet. Stor takkupa tas upp åt N och en mindre åt S.   
1933  Sven Tysklind  Vatten- och avloppsinstallationer i samband med ombyggnad   
1933  Arvid Stille  WC, badrum, garderober inreds, paradlägenheten styckas och en ny trappa byggs.   
1946  LBF, Gotlands Hushållningssällskap  Över våningen inreds till kontor, ännu en trappa byggs.   
1946  LBF, Gotlands Hushållningssällskap  Uppmätningsritningar   
1960  Gunnar Hörnfeldt  Ombyggnad, arkiv inreds i källare som ytterliggare grävs ut, ändrad plan i bv och i vån 1 tr, 2 senare trappor rives, samtliga kakelugnar rives.   
1960  Gunnar Hörnfeldt  Uppmätningsritningar   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996