Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Läroverket 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Läroverket 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1855 
 Byggnaden färdigställd  1859 
 Arkitekt  F.W. Scholander (1855), Georg A. Nilsson (1932) 
 Byggmästare   
 Byggherre  Domkapitlet 
 Byggdatumkommentar  Byggnaden höjdes en våning 1932. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Skola 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Skola 
 Exteriör stilepok  Nyromanik 
 Våningar  Tre våningar 
 Plantyp  Dubbelrad, Aula 
 Stomme  Kalksten, Tegel 
 Grund / Sockel  Sockel: Finhuggna kalkstenskvadrar, Yttertrappa: Kalksten 
 Fasadmaterial  Vinröd slätputs 
 Övriga fasaddetaljer  Mittrisalit åt V och Ö, varav den västra är indeIad i tre tvärgavlar. I vardera av de två yttre tvärgavelspetsarna finns ett fyrpass av kalksten, mendan den mittersta har ett urverk från 1885. Tvärgavlarna åt V är markerade med vit hörnkedjor; varje tvärgavels vertikalka fönsteraxel är försjunken i fasaden; profilerad vit takkrans runt hela byggnaden, även i tvärgavlarnas taksprång. 
 Fönster  Kopplade utåtgående sexluftsfönster med högt placerad tvärpost, den nedre bågen med tre rutor och den övre med en, symmetriskt placerade; den västra mittrisaliten: tioluftsfönster, med samma rutindelning, den översta fönsterraden har vardera ett rundbågigt överljus indelat i högsmala rutor med rundbågig överkant; den östra mittrisaliten: fyrluftsfönster med samma rutindelning som ovan; samtliga fönster i andra våningen har en rundbågig överkant per tvåluftsparti; källarvåningen: mindre tvåluftsfönster till åt V, enluftsfönster, kvardratiska eller högsmala åt N; kvardratiska fönstergluggar åt Ö. 
 Fönsteromfattning  Masverksliknande omfattningar av kalksten som täcker alla karmar och poster. Gäller även för källarfönster åt V. 
 Dörrar  Ursprunglig hög pardörr av massivt trä till huvudentrén klädd med rombiskt ställd bred profilerad panel runt en centrerad prismatisk romb, med stora utsirade bandgångjärn i smide och med tvinnat smideshandtag, med spröjsat överljus i romansk rundbågsstil, innanför entrédörren finns ett glasat vindfång med aluminiumstomme; fyra djupt placerade låga ursprungliga källardörrar av massivt trä med profilerad fiskbenspanel och utsirade smidda bandgångjärn i öppningar med avrundade övre hörn, åt V; bred pardörr till källaren åt S från 1926 med spegelfält och ett kopparplåtsklätt tak över; aluminiumdörr med ruta till markplanet åt Ö. 
 Dörromfattning  Gotisk kalkstensportal med vimperg och arkitraver med halvkolonetter samt masverksliknande poster till dörr och överljus, med inskriptionen " Timor Dei Initimm Sapientiae" ( Gudsfruktan är början till kunskap ) i vimpergen och årtalet MDCCCLIX i arkitraven. 
 Takform  Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Svart plåt 
 Takplåttyp  Dubbelfalsad 
 Takplåtstyp 2016  Skivtäckt, svart, troligen enkelfalsad. Lagt med cirka en halv plåts förskjutning. 
 Takutbyggnad  Den västra mittrisaliten har tre spetsiga tvärgavlar krönta med var sin stjänspira på en oktogont huggen fot av kalksten, åt V. 
 Skorsten  Två plåtklädda skorstenar med profilerade krön, Flera ventilationsthuvar av plåt 
 Byggnadsbeskrivning  Wisby Läroverk är uppfört 1855-59, efter ritningar upprättade av F W Scholander. Byggnaden har en stomme av kalksten och tegel i tre våningar och är täckt av ett plåtbelagt valmat sadeltak. Den är uppförd i en historicerande stil med romanska med gotiska inslag, eller som han själv benämnde den "hansiatisk rundbågsstil". Scholander strävade efter att få byggnaden att smälta in i miljön genom historiska associationer, såsom den västra mittrisalitens utformning som tre packhusgavlar. Exteriören har utsmyckats med sakrala fasaddetaljer såsom huvudentréns kalkstensportal med vimperg och arkitrav, samt tvärgavlarnas gotiska fyrpass. Fönstren med masverksliknande kalkstensomfattningar, upptar stor del av fasadytan och är symmetriskt placerade med olika storlekar för olika fasadpartier. Mittrisalitens fönster är orienterade i vertikal axel, i fasaden indragna partier med rundbågig överkant. Byggnadens monumentalitet förstärks av dess solitära placering med den annars obebyggda skolgården framför. Byggnadens övre våning, som väl smälter in i den äldre byggnaden, tillkom 1932 genom att man med hjälp av domkraft lyfte den ursprungliga takkonstruktionen. Invändigt har byggnaden trots senare tiders renoveringar bevarat en hel del äldre interiördetaljer såsom snickerier, tak- och väggmålningar i 20-tals klassicism och trappräcken i nygotik. Byggnaden utgör en välbevarad representant för de arkitektritade skolbyggnader som uppfördes vid mitten av 1800-talet och har därmed ett stort arkitekturhistoriskt värde. Huset ingår som en viktig och dominerande del av de större offentliga byggnader som uppfördes i denna del av Visby från mitten av 1800-talet och fram till det senaste sekelskiftet. Huset besitter även ett viktigt funktionellt och kulturhistoriskt kontinuitetsvärde då byggnaden brukas på samma sätt som det var menat då man först uppförde den. 
 Interiör  Entréhallen innehåller en bred kalkstenstrappa och tak- och väggmålningar föreställande kyrkfönster och ett nyklassicistiskt kassettak med rosmedaljonger. Mellan entréhall och korridor finns tre rundbågiga dörröppningar uppbruna av oktogont huggna kalkstenpelare med släta romanska kapitäl. Den ursprungliga planen är välbevarad med sitt centrerade trapphus och dubbelradiga plan med korridor i mitten. Golv i markplanet och trapphusets vilplanen, av kalksten lagd i rutmönster. Höga fotlister och spegeldörrar med karmar finns bevarde dels från 1859 och dels från 1932. Kalkstenstrappan med träräcke i nygotisk stil, har djupa slitspår och i vilplanet mellan bv och vån 1 tr finns två gipsmedaljonger föreställande F W Scholander och P A Säve. Mitt i vån 1 tr finns ett bibliotek med nyklassicistiska tak- och väggmålningar. Även aulan i tredje våningen, vilken tillkom 1932 har nyklassicistiska väggmålningar, bl a med motiv ur skapelseberättelsen. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Fjärrvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
  Visby Stads Byggnadskontor  Utvidgning av VA-ledningar   
1914  K J A Albihn Ingeniör Stockholm  VVS-installation, VA avsåg endast källarvåningen.   
1926  Visby Stads Byggnadskontor  Uppmätningaritningar, plan och sektion.   
1926  Visby Stads Byggnadskontor  Inredning av pannrum och toaletter i källaren, ny källardörr tas upp åt söder.   
1926  L Å Bergström  Förslag till ytterliggare inredning av toaletter i källaren   
1926    Indragning av VA-ledning till markplanet.   
1932  Looström & Gelin konstruktionsbyrå Stockholm, Georg A Nilssons Arkitektbyrå, sthlm  Byggnaden förhöjs med en våning, vilket sker genom att den ursprungliga takkonstruktionen lyfts med domkraft, den nya våningen inreds till bl a hörsal och bibliotek, ny spiraltrappa byggs, wc inreds i våningen 1 tr.   
1950  Stadsarkitektkontoret i Visby  Utgrävning av källaren samt inredning av bibliotek i källarplan.   
1952  L Dahlquist  Anläggning av skolgården   
1952  Ingvar Håkansson  Inredning av skyddrum i källaren   
1956  N Vernersson  Utökning och modernisering av toaletterna i källaren.   
1957  Gilbert Hansson  Utökning av VA-installationer i samband med de nya toaletterna i källaren   
1958  Gilbert Hansson  Installation av ny oljeeldningsanläggning   
1964  Ing. VVS Karl Mild  Ytterliggare utökning av toaletterna i källaren   
1971    Ventilationsanläggning installeras   
1971    Utvändigt trappräcke och staket sätts upp   
1985  Visby Arkitektgrupp AB, Visby  Ombyggnad och renovering, något ändrad plan, WC byggs om, hiss installeras, fläktrum inreds på vind.   
1985  Canholms ingenjörsfirma  VVS-installationer i samband med ombyggnaden   
1991  Lars Andersson, VVS-ingejör  Ombyggnad av några klassrum till fritidslokaler   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996