Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Novisen 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Novisen 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1730 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande, byggnaden är uppförd i slutet av 1730-talet 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion   
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell, 1700-tal 
 Våningar  Två våningar med vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Låg svart slätputsad SOCKEL på södra sidan. 
 Fasadmaterial  Slätputsade med kalkPUTS, avfärgade med ljusgul kalkfärg 
 Övriga fasaddetaljer  Nedgångslucka till källaren Under takfoten sticker de profilerade taksparrarna ut. På södra fasaden vid östra fönstret på nedervåningen i putsen efter haspar till fönsterluckor 
 Fönster  Mot Ö, ett ursprungligt fönster från 1730-talet med centriskt placerad stående och liggande tvärpost, de fyra bågarna hålls ihop med näbbeslag, vardera båge består av ett korsspröjs vilket totalt ger fönstret 16 rutor. Ett av de 1800-tals fönster finns kvar i den östra fasaden, mitt i den övre fönsterraden. Ursprunglig 1700-tals karm men med den horisontella tvärpost avsågad. Beslag slutar i en spets. Ett 1920-tals fönster per våning på östra fasaden. Mot N 1920- och 1970-tals fönster i övervåningen och ett 1890-tals fönster på bottenvåningen Brunmålade fönstersnickerier. 
 Fönsteromfattning  det ursprungliga 1730-tals fönstret har fönsteromfattning av brädor. 
 Dörrar  I östra fasaden en dörr av liggande brädor med liggande oval glasruta i övre delen, nytillverkad (1970-tal) kopia av en 1700-talsdörr. Mot N pardörr med spegelfyllningar, från tidigt 1800-talet (placerad i nyupptaget hål 1895). Brunmålade dörrsnickerier. 
 Dörromfattning  Saknas 
 Takform  Sadeltak, valmat, brant 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  På vardera takfall en takkupa klädd i svart plåt, två är tillkomna på 1900-talet 
 Skorsten  En murad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är en kalkstensbyggnad som uppfördes i slutet av 1730-talet och som i den södra delens källare innesluter murrester efter ett medeltida stenhus. Möjligen har även stenmaterial från den medeltida byggnaden återanvänts i delar av den nya. Byggnaden har två våningar, källare under del av huset samt vind under ett brant, valmat sadeltak täckt med lertegel. På vardera takfall finns en takkupa. Fasaden är slätputsad och bevarar äldre putslager sedan 1700-talet under det yngre. Huvudentrén är något osymmetriskt placerad på den östra fasaden. Ytterligare en entré finns på den norra sidan, denna har en bevarad pardörr från tidigt 1800-tal. Under 1700-talet och större delen av 1800-talet genomgick byggnaden mycket få förändringar. Först år 1895 utsattes den för en mer omfattande renovering, med förändringar i planlösningen. Under 1970-talet återskapades planlösning, så att den i många avseende kom att likna den före 1895. Flera äldre innerdörrar och fönster finns bevarade, liksom bland annat en ursprunglig bakugn, en kakelugn från 1800-talet samt ett väggskåp från 1700-talets slut. Byggnaden är ett väl bevarat kalkstenshus från 1700-talet, som tillsammans med kvarvarande medeltida delar, har ett stort arkitektoniskt och kulturhistoriskt värde. Byggnaden har även ett miljöskapande värde i kvarter och gaturum. 
 Interiör  Av fem innerdörrar finns två kvar i byggnaden, dock endast en placerad på ursprunglig plats. Spegelfyllning, sirade barockgångjärn och lås. Kvarvarande kakelugn från 1800-talet. Synliga takbjälkar i kammaren. Ursprungliga fönsternischer (ej i arbetskammaren). Den ursprungliga skorstensstocken med en mindre bakugn finns kvar i byggnadens norra del, bredvid ugnen sitter en äldre järnspis inmurad, dock inte autentisk. Det finns ett väggskåp på norra väggen tillkommet under 1800-talet då ett mindre fönster sattes igen. I salen en nisch upptagen i början på 1900-talet med ett väggskåp från 1793. 
 Källare  Under del av Huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
-1975    Ändrad planlösning, framtagande av takbjälkar   
-1780    Borttagande av förstuga, uppmurande av ugn   
-1750    Kakelugn och järnvindugn samt förändrad planlösning   
1895    Renovering bl a ändrad planlösning, inredande av bostäder våning 2, inmurande av rökkanaler, rivning av murad ugn, förändring av trappa   
1926  Johan Fardelin  Vatten- och avloppsinstallation   
1935  Wilhelm Dahlqvist  Installation av vattenklosett   
1959    Omläggande av tegeltak Ö och V,förstorade takkupor   
1985    Upptagande av två takkupor   
1991    Puts repareras och avfärgas   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996