Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Novisen 5

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Novisen 5 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1250 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Norra husdelen har två celler och är uppförd omkring år 1200, södra huset har byggts till omkring år 1249, efter medeltiden har husen slagits samman. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Packhus (?), Bostad 
 Senare funktion  Bostad, Flerbostadshus, Gymnastiksal 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  Två våningar med delvis inredd vind 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Tunn puts i umbragrå ton. Medeltida kalklager finns bevarade på husets alla fasader 
 Övriga fasaddetaljer  Fasaden visar byggnadens hörnkedjor och ett drygt tiotal i huvudsak igensatta medeltida öppningar. 
 Fönster  Merparten av fönstren har 1700-tals snickerier med mitt- och tvärpost samt smårutade bågar med orginalbeslag. Några blyspröjsade fönster från 1700-talets förra hälft har bevarats. Snickerierna är målade i guldockra. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Entrédörren från 1700-talets mitt har avancerade träsniderier i rokokostil. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak, valmat 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  I de tre takfallen finns väl utformade takkupor av äldre, varierande typ 
 Skorsten  En murad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är en kalkstensbyggnad, som är uppförd i två etapper under 1200-talet. Byggnaden har två våningar, källare under en del av huset och inredd vind under ett halvvalmat sadeltak. Taket är täckt med enkupigt lertegel. I de tre takfallen finns väl utformade takkupor av äldre och varierande typ. Fasaden är försedd med en tunn kalkputs, med bevarade medeltida kalkputslager under. Den ursprungliga byggnaden var troligen ett packhus, som uppfördes omkring 1230. Sannolikt redan innan 1200-talets slut tillbyggdes huset till dubbel storlek. Efter medeltiden slogs husen samman och inreddes för bostadsändamål. Den nya funktion såsom bostad ingående i en stadsgård innebar sannolikt att huset också fick en förändrad våningsindelning och ett exteriört nytt utseende med helt förändrat takfall samt nya fönster- och dörröppningar. År 1708-10 moderniserades byggnaden och fick sin nuvarande volym, planlösning och övrig utformning. Vid denna tidpunkt erhöll husen det gemensamma halvvalmade taket, det enda i sitt slag i Visby. Samtidigt placerades huvudentrén på den södra fasaden ut mot S:t Lars gränd. Tillskott efter denna tid är numera i stort sett avlägsnade. 1946 genomgick byggnaden en exteriör restaurering. Interiören är välbevarad och välrestaurerad. Den präglas av rokoko med målade väggfält och flera eldstäder och kakelugnar från 1700-talet samt en järnvindugn från 1600-talet. Det finns även fragment av en högmedeltida pottkakelugn. Huset med sin ålderdomliga karaktär med bevarat medeltida murverk från 1200-talet i hela sin höjd är en exponent för ett karolinskt borgarhus i sten och betingar ett betydande arkitektoniskt, kulturhistoriskt och miljöskapande värde. 
 Interiör  Interiört finns välbevarade och välrestaurerade inredningar, stengolv, skurgolv, putsade och målade väggar, brädtak, trappor, spegeldörrar från 1500-, 1600- och 1700-talen, eldstäder och kakelugnar från 1700-talet samt en järnvindugn från 1600-talet. Det finns även fragment av en högmedeltida pottkakelugn. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1926  W. Dahlqvist  Installation Vatten- och avloppsledningar   
1929    Omändring av avloppsledningar   
1946    Exteriör restaurering   
1993    Upptagande av port i mur   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996