Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Palissaden 1

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Palissaden 1 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1754 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Avser den äldsta delen utmed Slottsterrassen. 
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion  Bostad 
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell 
 Våningar  En våning med inredd vind 
 Plantyp  A: Enkelstuga, B,C: Vinkelbyggnad 
 Stomme  Skiftesverk, Bulhus 
 Grund / Sockel  Grund: Betong 
 Fasadmaterial  Ljusgul spritputs 
 Övriga fasaddetaljer  På V och Ö gavlarna går taket i liv med fasaden. Profilerad takgesims i B-delen mot Ö. På S fasaden i A-delen riädor synliga, lika på N och V fasaden (A och B). Västfasad mot Slottsterrassen svagt vinklad vid tillbyggnaden B. Källarnedgång i B-delen även utifrån via två lutande luckor på östfasaden. 
 Fönster  I bottenvåningens äldre delar A och B utåtgående, spröjsade 4-rutiga fönster, med 2 lufter och mittpost; förnyade bågar i ursprunglig storlek. I östra delens (C) bottenvåning utåtgående, högre, 6-rutiga spröjsade fönster med 2 lufter och mittpost, med beslag typ 1850-1900. I Ö gaveln ett brett, spröjsat 8-rutigt fönster med 2 lufter och mittpost, nyare bågar. I Ö gavelröstet ett spröjsat, 4-rutigt fönster. Ett lunettformat, spröjsat fönster mot N i B-delen. Vita snickerier. 
 Fönsteromfattning  Källarfönster försedda med ljusbrunnar av kalkstensplattor (i C-delen mot gården). 
 Dörrar  Entrédörr: brunmålad pardörr i rokoko, med ovala speglar upptill och korgflätad spegelfyllning nedtill, samt kammarlås med litet mässingshandtag i original. Källarnedgång på utsidan i Ö, med dubbla lutande luckor. 
 Dörromfattning  Brunmålade profilerade bräder vid entrén. 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  TAKKUPA 2 st plåtklädda, 5 takfönster 
 Skorsten  Två skorstenar av lertegel 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett bostadshus i vinkel som uppfördes med en enkelstugeplan 1754. Under 1800-talet byggdes huset först till mot norr och senare mot öster. Byggnaden har en skiftesverksstomme i en våning, med källare, och inredd vind under ett tegeltäckt mansardtak. Det nordöstra och det nordvästra takfallet bryts upp av vardera en takkupa. I övrigt är taket försett med fem takfönster. Den ljust gulavfärgade spritputsen har delvis synliga riändar. Huvudentrén är placerad i den norra delens sydöstra fasad och har en brunmålad, rokokoinspirerad dörr, försedd med ovala glasrutor i de övre delarna. Dörren har en profilerad brädomfattning. På den sydöstra gaveln finns en källarnedgång täckt med liggande luckor. Byggnaden är i huvudsak försedd med spröjsade tvåluftsfönster som i den ursprungliga och norra delen är kvadratiska. I gavelröstet mot nordost finns ett lunettformat fönster. Samtliga fönstersnickerier är vitmålade. Byggnaden genomgick redan under 1800-talet två ombyggnader, då den försågs med tillbyggnader mot norr och öster. I samband med att vindstrappan byggdes om på 1970-talet påträffades den ursprungliga huvudingången, i skarven mellan enkelstugan och tillbyggnaden mot norr. På överstycket fanns en ristning med årtalet 1754. Varsamma restaureringar bidrar till en väl bevarad, småskalig exteriör och volym. Även interiört har flera originaldetaljer bevarats som spegeldörrar, dörrfoder och kakelugnar. Vindsvåningen är inredd till bostad och för sommaruthyrning, dock utan ändringar i inre planlösning. Byggnaden har en bevarad skiftesverksstomme från 1754 och är försedd med tillbyggnader från 1800-talet. Den har därmed ett stort kulturhistoriskt värde. Den har en välbevarad äldre exteriör som även betingar ett miljöskapande värde i gaturummet. 
 Interiör  Ursprunglig takhöjd med synliga takbjälkar i A och B-delen. Hammarband synlig vid skarven mellan A och B. Ursprungliga spegeldörrar med kammarlås, profilerade foder samt höga golvlister i alla rum i nedre våningen. En 4-kantig vit kakelugn i C-delen, där man för övrigt rivit två halvrunda och en 4-kantig kakelugn på 1950-talet. En blåmålad spiskupa i plåt från 1800-talets slut i köket. Ursprungligt fernissat furugolv i C-delens vardagsrum. Vid vindstrappan i skarven mellan A och B finns en frilagd ursprunglig yta av ytterväggen, ovanför den dåvarande entrédörren en enkel snidad tandkant och ristning "Anno 1754". På källartrappans vägg en ristning i väggplankan: 1758 med kronans stämpel. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1939  W Dahlqvist  Vattenledning   
1944  E Andersson  Vatten- och avloppsinstallation, WC   
1958  Erik Hoff  Ombyggnad, inredning av pannrumm, ny skorsten,WC.  O Pettersson 

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996