Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Pressen 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Pressen 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1760 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Thomas Niclas Crameus, Hans Holmer (?) 
 Byggdatumkommentar  Ungefärlig datering baserad på Hans Holmers bouppteckning från 1760 som anger huset som nybyggt. Innehåller murverk till medeltida stenhus. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Bostad 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell, 1890-tal 
 Våningar  Två våningar 
 Plantyp  Plan från 1893 
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Grå betong, Yttertrappa: Äldre i kalksten 
 Fasadmaterial  Slät kc-puts avfärgad med ljusblå plastfärg 
 Övriga fasaddetaljer  Kraftig rikt profilerad gesims klädd med vit plåt, vilken inte omfattar de släta gavlarna; plåttäckt profilerad gördellist runt hela huset; modern ljusarmatur. 
 Fönster  1700-talsfönster med tvålufter och tre rutor i vardera båge, försedda med näbbeslag, i bv mot gata/gränd; kopplade tvåluftsfönster med tre rutor i vardera både, i bv mot gården; enkla treluftsfönster från 1893, med högt placerad tvärpost och innanfönster, i öv; instickfönster och vippfönster i gavlarna till vindsvåningen. Samtliga fönster är något indragna i fasaden. 
 Fönsteromfattning  Vita profilerade putsomfattningar i öv och vita stenimiterande putsöverstycken i bv åt Ö, V och N; släta vitmålade omfattningar åt S och V. 
 Dörrar  Djupt placerad pardörr i huvudentrén åt V, med tre mindre spegelfält och ett rikt utsirat gallerverk i vardera dörrblad; djupt placerad pardörr från 1893 med rombmönstrade spegelfält åt S; ytterliggare en spegeldörr från 1893 åt S; pardörr med stående panel i dess nedre del och fyra kvadratiska rutor till källaren åt S. 
 Dörromfattning  Vitt putsöverstycke över huvudentrén. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Plåtklädd takkupa från 1982 åt N, tre nya takfönster i äldre öppningar. 
 Skorsten  Två skorstenar av tegel, plåtskodda, krönta med cementplattor 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett kalkstenshus som uppfördes omkring år 1760. I byggnaden ingår murverk efter tre medeltida stenhus, dock i okänd utsträckning. I källaren kvarstår från medeltiden ett kryssvält rum samt en vattenfylld före detta fiskdamm. Byggnaden har två våningar med källare och inredd vind under ett lertegeltäckt sadeltak. I det norra takfallet finns en plåtklädd takkupa. Fasaden är slätputsad med plåtinklädd tak- och gördelgesims. Huvudentrén är placerad på den östra gaveln ut mot Mellangatan och försedd med en djupt placerad pardörr med ett rikt utsirat gallerverk i vardera dörrblad. Ytterligare två entréer samt en källardörr finns från gården på den södra fasaden. Byggnaden erhöll sin nuvarande fasaddekor med stenimiterande putsöverstycken ut mot gaturummet och rikt profilerad gesims i nationalromantisk stil vid en större ombyggnad 1893. Samtidigt indelades byggnadens båda våningar i en lägenhet vardera, varav den nedre fick en något enklare utformning. Den senare har bland annat väl bevarade ursprungliga fönstersnickerier, innerdörrar samt ett väggskåp. Den övre våningen har bevarat planlösningen sedan renoveringen 1893 då den fick ny inredning och nya fönster och kom att utgöra en paradvåning med rummen i fil. Vid den senaste renoveringen 1982 inreddes vinden till bostadsutrymmen varpå takkupan åt norr togs upp. Byggnaden har genom de bevarade medeltida delarna, sin stomme från 1700-tal samt genom sin karaktär från det sena 1800-talets ombyggnad ett betydande kulturhistoriskt och miljöskapande värde. 
 Interiör  Den medeltida källaren är avdelad i tre rum med olika golvnivåer som kan ha tillhört skilda huskroppar under medeltiden. Det östra rummet är kryssvälvt och har en låg takhöjd eftersom dess golvnivå har höjts med ett gjutet golv. Vidare har valven i sen tid förstärkts med ett cementskickt. I det mellersta källarrummet finns ett med brädväggar avdelat rum med lägre golvnivå, samt en vattenfylld fd fiskdamm. I utrymmet finns ett bevarat flisgolv. Det västra källarutrymmet har på 1900-talet inretts till tvättstuga, pannrum och bastu och har ett flisgolv bevarat i sin södra del. Två äldre bräddörrar finns bevarade i källaren. Bottenvåningens rumsindelning är i stort sätt ursprunglig men ändrades något vid en ombyggnad 1893. Vidare styckdes ett rum från 1982, dock utan att ändra planen. Nio ursprungliga barockdörrar och ett väggskåp finns bevarde samt två runda kalkelugnar från 1800-talet. Övervåningens planlösning är i huvudsak från 1893 då en paradlägenhet inreddes här. Parkett- och fernissade brädgolv, höga fotlister, spegeldörrar och en takrosett finns bevarde från denna tid. Vidare finns en ornamenterad sandstensspis, troligen i sekundärt läge, med omskriptionen "1796" med romerska bokstäver. Lägenheten renoverades senast 1982. Trapphuset har moderna ytmaterial men ett bevarat snidat räcke. Vindsvåningen inreddes 1982. 
 Källare  Under hela huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, värmepump, olja 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1893  N Pettersson  En lägenhet i vardera av de båda våningarna inreds.   
1929  Wilhelm Dahquist  Vatten- och avloppsledningar installeras  Fredrik Sjölund 
1933  Wilhelm Dalhquist  Ett nytt fönster tas upp mot V i bv.   
1947  Gardell & Hammarström  Inredning av garderober och skafferi i bv.   
1965  Gilbert Hansson  Utvidgning av vatten- och avlopp, till den oinredda vinden.   
1981  Anna-Lena Mossén  Invändig ombyggnad, vindsvåning inreds till bostadsrum och kontor, takkupa tas upp åt N.   
1983  Canholms Ingenjörsfirma  Vatten- och avloppsinstallationer i samband med ombyggnad   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996