Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Pressen 4

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Pressen 4 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1270 
 Byggnaden färdigställd  1270 
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Antagande, byggnadsvirke är dendrokronologiskt daterat till 1260-talet (fällningsår). I källaren finns bjälkar med något äldre datering. 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Packhus (?) 
 Senare funktion  Bostad, Kontor 
 Nuvarande funktion  Bostad, flerbostadshus 
 Exteriör stilepok  Medeltid, Taditionell 
 Våningar  Tre våningar med inredd vind 
 Plantyp  Medeltida plan 
 Stomme  Kalksten, Medeltida murverk, Silikattegel 
 Grund / Sockel  Putsad, mot V sockelmarkering: suterrängvåningen beige. 
 Fasadmaterial  Puts, kvastad kc. 
 Övriga fasaddetaljer  släta gavlar; Mot V väggmonterad gårdsbelysning (1989). 
 Fönster  Något varierande ålder, dock alla från 1900-talets andra hälft. I bv mot O nya 1989. Genomgående kopplade, utåtgående tvåluftsfönster, 3 rutor höga. Mot V i vindsplanet ett treluftsfönster samt i gavelspetsen ett stående, rektangulärt vindsfönster med 6 rutor och ett triangelformat fönster i en båge. I bv (Mellangatans nivå) ett kvadratiskt fönster, 2 rutors höjd. Mot O, mellan bv och våningen 1 tr ett mindre fönster i en båge placerat i medeltida ljusschakt med delvis bevarad huggen kalkstensomfattning (överputsad). Bågen en återanvänd 1700-tals båge med blyinfattade rutor, blåst glas, näbbeslag och utvändigt stormjärn. Mot O även vindsfönster i stående format, 6 rutor i en båge. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  Ingångar via byggnad 1. I sydfasaden (nu innervägg) har dock konstaterats flera medeltida öppningar (dokumentationerna 1987 respektive 1989. I suterrängplanet mot V källardörr, snickerier från 1989, med glasad överdel samt äldre (1930-tal?) sidoljusfönster på ömse sidor, 4 rutor höga. 
 Dörromfattning  saknas 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Äldre takfönster mot Söder 
 Skorsten  En plåtklädd ventilationsskorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden består med största sannolikhet av två sammanbyggda medeltida kalkstenshus som möjligen är uppförda samtidigt efter 1200-talets mitt. Troligen har byggnaderna ursprungligen använts som packhus. Den nuvarande byggnaden har tre våningar med källare och inredd vind under ett lertegeltäckt sadeltak. I det södra takfallet finns ett äldre takfönster. Fasaden är kvastad och fönstren är i huvudsak spröjsade tvåluftsfönster. Byggnaden har entré via fastighetens byggnad 1, dock har flera medeltida numera igensatta dörröppningar konstaterats. Mot väster finns en huggen stenomfattning till två välvda portar samt en år 1989 återupptagen ljusglugg i nordöstra hörnet. Det är oklart när byggnaderna sammanlänkades och när dess funktion ändrades för att nyttjas för bostadsändamål. Vid tidpunkten för Schilders karta år 1697 stod byggnaden öde och var möjligen sammanbyggd med ett gatuvalv söderöver. Under 1700-talet blev byggnaden en borgarbostad, vilket övervåningens takmålning vittnar om. Huset beskrivs i tre brandförsäkringar under 1800-talet och tjänade som bostad fram till dess att Gotlands Allehanda köpte huset och etablerade sig där vid slutet av 1800-talet. 1914 byggdes huset på med silikattegel för att bli omkring en meter högre, så att vindsvåningen kunde inredas. Byggnaden användes fram till 1987 som del av tidningslokal med kontor och tryckeri med mera. Huset har exteriört inte förändrats i nämnvärd utsträckning sedan påbyggnaden omkring år 1915. Interiört är källaren välbevarad med ett delvis rekonstruerat golv av kalkstensflis samt medeltida bjälklag. Dessutom finns det i källaren en igenfylld brunn. I bottenplanet är den östra medeltidsbyggnaden täckt av 2 kryssvalv och här har påträffats spår av 1500- och/eller 1600-talsmåleri, bland annat i form av en fragmentarisk kalvariegrupp samt blomrankor i det medeltida ljusschaktet i rummets nordöstra hörn. I våningen en trappa upp finns ett välbevarat brädtak från 1700-talet med målningar på blå botten, föreställande molnformationer. I samma våningsplan finns även ett väggskåp från 1700-talet samt en väggnisch motsvarande en igensatt medeltida glugg. Huset är inrett med (delar av) tre bostadsrättslägenheter från ombyggnaden 1989. Interiören präglas av ombyggnaden med nya ytskikt, installationer och kompletterande mellanväggar. Huset är med sina medeltida delar i källare och två hela våningsplan samt med sin moderniserade fasad från 1700- och 1800-talet ett omisskännligt inslag i innerstadens stadskärna. Därmed har byggnaden ett betydande kulturhistoriskt samt miljö- och rumsskapande värde. 
 Interiör  Källaren är välbevarad, medeltida med ett bevarat och delvis rekonstruerat golv av kalkstensflis i O rummet. I samma rum bevarat medeltida bjälklag (dateringar från 1230-tal etc). Dessutom finns en igenfylld brunn i källaren. I bottenplanet är den östra cellen, eller östra medeltidsbyggnaden täckt av 2 kryssvalv. I rummet har påträffats spår av 1500- och/eller 1600-tals måleri bl a en fragmentarisk kalvariegrupp samt blomrankor i det medeltida ljusschaktet i rummets NO hörn. Målningarna är konserverade men överputsade. Rummet är nu vitkalkat och försett med parkettgolv. I våningen en trappa finns ett välbevarat, konserverat 1700-tals brädtak med målningar på blå botten, föreställande molnformationer. I våningen finns även ett 1700-tals väggskåp samt en väggnisch motsvarande en igensatt medeltidsglugg.Huset är inrett med (delar av) tre bostadsrättslägenheter från ombyggnaden1989. Interiörerna präglas av ombyggnaden med nya ytskikt, installationer och kompletterande mellanväggar. 
 Källare  Under hela huset, Medeltida murverk 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme, fjärrvärme 
 Övrigt  Galvaniserad nockbrygga på norra takfallet 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1910  Johan Fardelin  Ny skorstenstock   
1910  Johan Fardelin  Uppmätningsritning   
1915  A Serboni  Byggnaden höjs en halv våning, nya fönster tas upp mot Mellangatan i denna våning.   
1927  O Johansson  Utökning av vatten- och avloppsledningar   
1937  E Hejdenberg  Ombyggnad: installation av centralvärme, kakelugnar etc slopas. Ny rökgång. Nytt källar- resp. bottenbjälklag gjuts på stålbalkar i V delen, pannrummet. Murgenombrott i bv, V delen mot N.   
1954    Utökning av V/A-installationer   
1964  Värmetekniska byrån  Utökning av vatten- och avloppsledningar att även omfatta källare och bv.  Gösta Nisson & Co. 
1972  BJ-Konsult AB  Fasadrenovering, omputsning   
1974  Värmetekniska byrån  Vatten- och avloppsinstallationer i samband med ombyggnad   
1974  BJ-Konsult AB  Vindsvåninngen inreds till personalutrymme, två takkupor tas upp åt öster.   
1988  Riksbyggen konsult  VVS-installationer i samband med ombyggnad.   
1988  Visby Arkitektgrupp  Ombyggnad till flerfamiljsbostadshus   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996