Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Priorn 2

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Priorn 2 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1225 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  A: Har sannolikt byggts under 1200-talets andra fjärdedel vilket indikeras av den stjärnformade ljusöppningen på norra fasaden. B: Har tillkommit senare 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Möteslokal 
 Senare funktion  Loge, Stall, Vedbod, Lada, Ridhus 
 Nuvarande funktion  Museum 
 Exteriör stilepok  Medeltid 
 Våningar  A: Två våningar med vind, B: En våning med vind 
 Plantyp  Vinkelbyggnad 
 Stomme  A: Medeltida murverk, B: Kalksten 
 Grund / Sockel   
 Fasadmaterial  Kalksten 
 Övriga fasaddetaljer  2 ljusöppningar (se Fönster) 
 Fönster  5A: 4 spetsbågiga fönster på vån 2 mot söder, cirkelrund ljusöppning över dörren i norra väggen, stjärnformig på samma vägg men lite mer mot öster, de båda senare på vån 1. 5B: fyrkantiga öppningar i västra väggen 
 Fönsteromfattning  5A: huggen sten, 5B: träpanel framför öppningarna med utsågade nya öppningar i annan form 
 Dörrar  Mot gatan (söder) rundbågig port med äldre trädörr och gamla beslag, dock inte ursprunglig. Mot gården nyare trädörrar. 
 Dörromfattning  Huggen sten runt dörrarna i 5A, träpanel på 5B. 
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  1 TAKKUPA (5B) 
 Skorsten   
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden ligger på fastighetens södra gård med långsidan ut mot S:t Drottensgatan. Den består av två delar; 5A ligger med fasaden (långsidan) mot gatan och 5B i vinkel mot denna, längs fastighetsgränsen mot Priorn 14 och 15 och sammanbyggd med 5A:s östra del. Byggnadsdel A, bestående av kryssvalv och tunnvalv i två våningar och källare är en av de få i Visby som i sin fulla höjd står kvar från medeltiden. Så långt tillbaka i tiden som man har kunnat läsa om byggnaden har den kallats Kapitelhuset (eller varianter av) och hade således sin ursprungliga funktion såsom kyrklig sammanträdeslokal. Huset har förändrats något under de århundraden som förflutit sedan medeltiden. Det har, åtminstone sedan 1600-talet, tillhört Biskopsgården och förmodligen använts av den som disponerat fastigheten, det vill säga biskopen. Under 1800-talet användes nedre våningen som vedbod och kallades då Biskopens vedbod. Då var de medeltida, rundbågiga fönstren på andra våningen mot gatan igensatta och en öppning i fasaden på våningen under var upptagen som vedinkast. De senare, åter upptagna små dörr- och fönsteröppningarna, vissa spetsbågiga och vissa rundbågiga, släpper inte in mycket ljus i byggnaden, vilket bevarar dess medeltida karaktär. Byggnadsdel B är en senare tillkommen stall- och ladulänga i kalksten, troligen från 1700-talet. En takkupa har vid senare tillfälle tagits upp i byggnadsdelens västra takfall. Byggnaden bevarar mycket av den ursprungliga utformningen. Kapitelhuset med sina synnerligen välbevarade medeltida konstruktioner och sitt ursprungligt medeltida utseende samt stall- och ladulängan, vilken bevarar karaktären av fähus i agrar småstadsmiljö, har ett högt kulturhistoriskt värde. Även ett visst socialhistoriskt kontinuitetsvärde kan tillskrivas byggnaden, då den under århundraden har fungerat som kyrklig sammanträdeslokal. Med sitt karaktäristiska medeltida uttryck i gaturummet har byggnaden dessutom ett, för stadskärnan i allmänhet och omgivningen i synnerhet, miljöskapande värde. 
 Interiör  Bottenvåningen i 5A har ursprungligen haft 2 kryssvälvda rum där valven idag inte längre finns kvar, på vån 2 finns också spår av tidigare förekommande valv och på vinden finns tunnvalv. På golvet kalkstensplattor (5A) respektive jord och kalkstensplattor (5B). 
 Källare  Under del av huset, Kryssvalv, Tunnvalv 
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1963  Johansson/Fristedt  uppmätningsritning   
1995    uppmätningsritning   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996
    
1996