Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Priorn 7

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Priorn 7 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1250 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre   
 Byggdatumkommentar  Byggår osäkert, medeltida och med största sannolikhet uppförd kring 1200-talets mitt 
 Skydd  Byggnadsminne (Kulturmiljölagen) 
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Packhus 
 Senare funktion   
 Nuvarande funktion  Bostad 
 Exteriör stilepok  Traditionell, 1700-tal, Medeltid 
 Våningar  Tre våningar med vind 
 Plantyp   
 Stomme  A: Medeltida murverk, Kalksten, B: Skiftesverk, Bulhus, C: Regelverk 
 Grund / Sockel  SAKNAS, men 1A har putsad sockel mot gården 
 Fasadmaterial  Puts 
 Övriga fasaddetaljer  Ovan entréporten en vapenplatta i sten med inskription, möjligen uppsatt i samband med en genomgripande ombyggnad av huset på 1360-talet. Järnlucka i fasaden mot nordväst, kan ha utgjort matnedsläpp till "fängelsehålan" i källaren. Gesims runt 1B:s takslut samt en våningsavskiljande på nordöstra och nordvästra fasaden vilken markerar gränsen mellan våning 1 och 2, dvs gränsen mellan 1600-tals-bulhuset och den reveterade påbyggnaden från 1901. Därunder syns bulhusets riändar. Vindflöjel i koppar från 1600-talet på byggnad 1A:s taknock, vid nordvästra gavelspetsen. 
 Fönster  1A och 1B: utåtgående, kopplade med en respektive två mittposter och två eller tre rutor i vardera bågen, från 1795 med gamla beslag, gulockra snickerier. 1C: utåtgående, englasfönster med mittpost och i vardera bågen rutor om ett rombiskt samt sex halva rombiska. 
 Fönsteromfattning  saknas 
 Dörrar  Entréporten är uppsatt år 1795. Den är i gustaviansk stil, dubbel med speglar, dekorerade med längsgående räfflor, kannelyr. Dörren har överljusfönster, tre runda sådana, kantade med snidad pärlstav. 1B:s nordöstra fasad har en modernare spegeldörr i trä med ett fönster om nio rutor i övre hälften. Farstudörren i 1C är en enkel bräddörr. 
 Dörromfattning  saknas 
 Takform  A: Sadeltak, B: Tälttak, C: Pulpettak 
 Taktäckmaterial  A: Lertegel, B,C: Plåt 
 Takplåttyp  Svart falsad skivtäckt jämna skarvar 
 Takplåtstyp 2016  Ser ej vid okulärbesiktning. 
 Takutbyggnad   
 Skorsten  Två murade och putsade, En skorsten av tegel 
 Byggnadsbeskrivning  I den södra delen av Priorn 7 ligger fastighetens huvudbyggnad, med sydvästra långsidan mot S:t Drottensgatan. Byggnaden är uppförd i tre våningar med vind och källare under en del av huset. Den delvis medeltida kalkstensstommen är slätputsad och husets sadeltak är täckt med enkupigt äldre taktegel. Byggnaden består av tre delar; huvudbyggnaden (1A) med fasaden mot S:t Drottensgatan, en tillbyggnad (B) vid den norra delen av huvudbyggnadens nordostliga fasad samt ytterligare en tillbyggnad (1C) vid samma fasad, men vid den södra delen. 1A uppfördes ursprungligen på 1200-talet som två stycken med gavlarna vettande mot gatan bredvid varandra stående packhus. Redan under 1360-talet gjordes en genomgripande ombyggnad och de två husen sammanbyggdes till ett gemensamt. Exteriören präglas idag av det utseende den fick vid den senaste stora ombyggnaden, vilken genomfördes runt 1795. Fasadernas snickerier härstammar alla från denna tid. Interiört gör sig medeltiden påmind i form av den bevarade ursprungliga planlösningen. Förutom den medeltida källaren har inredningen 1600- och 1700-talsutseende. Under 1600-talet gjordes en tillbyggnad till huvudbyggnaden; nedre våningen av del 1B som då uppfördes i skiftesverkskonstruktion och hade ett mycket brant tak i två våningar som anslöt till huvudbyggnadens avslutande takfall. År 1901 genomfördes också en stor ombyggnad på fastigheten. Då byggdes del 1B till med ytterligare två våningar. Denna del är en reveterad träkonstruktion. Den äldre delens interiör överensstämmer med övrig 1600- och 1700-talsinredning, medan den nyare delen är modern. Mest sannolikt är att även del 1C tillkom vid denna tid, 1901. Liksom del 1B är denna en reveterad trätillbyggnad. I byggnaden finns en värdefull kontinuitet vad gäller byggnadshistoria, stil och konstruktion, vilket till stora delar är ett resultat av en under lång tid varsam restaurering. Byggnaden utgör en viktig del i gaturummet och har därmed både ett byggnadshistoriskt kontinuitetsvärde och ett högt kulturhistoriskt värde. 
 Interiör  Källaren har medeltida valvbåge, kalkstensflis som golvbeläggning, trapphals mot gatan med avställningsnischer i väggarna samt bjälkar i taket daterade till 1367. Ovan detta, på alla våningsplan, ligger golv från 1700-talets slut. Som helhet präglas interiören av 1600- och 1700-tal med panelade bröstningar, målade innertak samt vävspända väggar. Kakelugnar från 1700-talets mitt och senare samt en dekorerad sandstensspis från 1615, den äldsta uppstående på Gotland. På våning 1 har ett väggskåp från 1200-talet frilagts. 
 Källare  Under del av huset 
 Uppvärmning  Direktverkande el, kakelugn, öppen spis 
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1901  Friberg?  tillbyggnad av bakbyggnaden   
1917    förändring av fasad och inredning   
1926  Hejdenberg  indragning av vatten- och avloppsledning   
1930  Hejdenberg  ej genomfört förslag till tillbyggnad i nordvästlig riktning (kontor)   
1931  Hejdenberg  inredning av pannrum   
1932  Hejdenberg  utvidgning av vatten och avlopp   
1961  Gilbert Hansson  utvidgning av vatten och avlopp   
1963  Johansson/Fristedt  uppmätningsritning   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996