Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Residenset 3

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Residenset 3 
 f.d. Fastighetsbeteckning   
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1830 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt   
 Byggmästare   
 Byggherre  Kronan 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Stall 
 Senare funktion  Vagnsbod, Bostad, Vaktmästarebostad 
 Nuvarande funktion  Kontor 
 Exteriör stilepok   
 Våningar  En våning 
 Plantyp   
 Stomme  Kalksten 
 Grund / Sockel  Sockel: Vit, slätputsad 
 Fasadmaterial  Puts, spritputs, vit 
 Övriga fasaddetaljer   
 Fönster  Fyr-rutiga fönster med 1900-talsbeslag. I takkupor stickbågiga fyr-rutiga fönster med 1900-talsbeslag. Åt väst två halvmånformade fönster i bottenvåning med 1800-talsbeslag och ett halvmånformat i gaveln. Åt öst halvmånformade fönster med 1900-talsbeslag. 
 Fönsteromfattning   
 Dörrar  Åt söder en modern dörr indragen i fasaden med rombiskt ställd panel och överljusfönster. En dörr åt öst med lika överljusfönster som åt söder, dörren är klädd med slät träskiva. Åt norr fyra portar med profilerad liggande panel och överljusfönster med 1800- och 1900-talsbeslag. En dörr med liggande panel och ett modernt överljusfönster. 
 Dörromfattning   
 Takform  Sadeltak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Två takkupor åt söder och en åt norr, stickbågiga. Ett äldre takfönster. 
 Skorsten  En plåtklädd skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Detta kalkstenshus är uppfört under 1830-talet. Byggnaden uppfördes som stall, men har senare byggts om till vaktmästarbostad och är numera inredd till kontorslokaler. Byggnadens volym är dock bevarad, liksom de ursprungliga halvmåneformade fönstren. Byggnaden är i en våning med inredd vind och står under ett tegeltäckt sadeltak. Taket bryts i nederkant upp av stickbågiga takkupor, två åt söder och en åt norr. Fasaden är putsad och avfärgad vit. Fasaden mot Skeppsbrogränd i söder är helt sluten, med undantag av den djupt indragna entrén. Entrédörren är klädd med rombiskt ställd panel och försedd med överljus. Dörren på den östra gaveln har ett likadant överljus, men är klädd med en slät träskiva. I den norra fasaden, in mot gården, finns en stor fyrdelad träport, klädd med profilerad liggande panel och med ett fyrdelat överljus. Väster om denna stora port finns en enkel dörr, klädd med liggande panel och med ett modernare överljus. I gavlarnas andra våningsplan sitter spröjsade tvåluftsfönster. I gavlarnas bottenplan finns spröjsade halvmåneformade fönster. Ett sådant finns även högst upp i gavelröstet mot väster. Samtliga snickerier är målade i en röd kulör. Vid mitten av 1900-talet gjordes vissa förändringar av byggnaden. Då tillkom entrén vid Skeppsbrogränd, takkuporna och ytterligare fönster i gaveln ut mot Korsgatan, togs upp. Trots att byggnadens ursprungliga utformning kom att förändras väsentligt vid ovan nämnda ombyggnad, har den ett miljöskapande värde för området. Det kulturhistoriska värdet består i den bevarade kalkstensstommen från 1800-talet samt kvarvarande exteriöra delar från olika tidsepoker. 
 Interiör   
 Källare   
 Uppvärmning   
 Övrigt   

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1931  L Å Bergström  Ritning vattenledning   
1955  Gilbert Hansson  Ändring vatten- och avlopp   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996