Alla uppgifter om byggnaden

Dessa uppgifter finns om aktuell byggnad. Tillhör: Ringaren 22

Klicka på resp. flik för att visa uppgifterna...

 Inventering  4 (Visby innerstadsinventering 1996) 
 Fastighetsbeteckning  Ringaren 22 
 f.d. Fastighetsbeteckning  Ringaren 19 
 Byggnadsnummer 
 Byggstart  1909 
 Byggnaden färdigställd   
 Arkitekt  Anders Serboni 
 Byggmästare   
 Byggherre  Maria Mathilda Halberg 
 Byggdatumkommentar   
 Skydd   
 Kulturhistorisk Klassificering 
 Ursprunglig funktion  Affär, Bostad 
 Senare funktion  Skrädderi 
 Nuvarande funktion  Affär, Bostad, Flerbostadshus 
 Exteriör stilepok  Jugend 
 Våningar  Två våningar med inredd vind 
 Plantyp  Fri planlösning 
 Stomme  Silikattegel 
 Grund / Sockel  Grund: Kalksten, Sockel: Kalksten, utskjutande 5 cm, Yttertrappa: Kalksten, rundade stenar 
 Fasadmaterial  Puts, gulbrun spritputs med stor sten, kalkputs. 
 Övriga fasaddetaljer  Rundat burspråk med mjukt avrundad anfang. Profilerad gesims, enkel, gul, även på burspråket. Mellan skylt- och källarfönstren finns två kalkstensskivor i bredd. Markis och stor klocka på hållare på östfasaden. Gul hängränna och stuprör. Två balkonger åt väst med träräcken i väst, upptagande norra halvan av fasaden. 
 Fönster  Öster, bv: skyltfönster, antagligen original fernissad karm, kopparklädda nedtill. 1tr tvålufts med tre bågar, varav två varit espagnolettfönster, 1970-80-tal?, vitmålade, inåtgående (var urspr. spröjsade upptill). 2tr enlufts, fd esp. inåtgående. Tre enlufts i burspråk. V: rektangulärt liggande fönster vid balkongen 1tr, 1930-tal. Källarf: Ö hålglasblock, S brunmålade 1909, armerat glas, enlufts. 
 Fönsteromfattning  Slätputsad, gulbrun, m. liten putsad list i överkant och profilerad kalksten i solbänkarna med slät omfattning. 
 Dörrar  Ö och SÖ hörn mot gatan: 1950-tal, glasad, plåtskodd, trekantigt tryck, fernissad. S bostadsentré, 1909, fernissad, smidesjärn för stickbågade fönster, jugendform, stickbågat överljus spröjsat till sexton rutor, smidd nyckelskylt o tryck m. spiralvridna öglor. Plåtskodd nedtill. 
 Dörromfattning  Ö har fernissade karmar, indragna ca 50cm. Hörnan har huggen stenomfattning av kvadertyp och mjukt profilerad avfasning ca 1m upp, samt rundade framkanter. S indragen ca 40cm. 
 Takform  Brutet tak 
 Taktäckmaterial  Enkupigt lertegel 
 Takplåttyp   
 Takplåtstyp 2016   
 Takutbyggnad  Takkupa, två åt söder, små m. pulpettak, röd plåtklädsel. 
 Skorsten  En putsad skorsten 
 Byggnadsbeskrivning  Byggnaden är ett om- och tillbyggt bostadshus och affärslokal, uppförd i jugendstil 1909. Den har en ursprunglig, vinkelbyggd tegelstomme i två våningar med rymlig, inredd vind samt källare. Huset rymmer affärslokaler i gatuplan, en trerumslägenhet ovanpå denna samt en lägenhet om två rum och kök två trappor upp. Taket är ett tegeltäckt mansardtak med rundad jugendform i alla takfall. Det nedre takfallet mot sydväst bryts upp av två mindre, plåttäckta takkupor, försedda med pulpettak. Taket avslutas tvärt mot gavlarna. Gaveln som vetter mot Adelsgatan i sydost utgör huvudfasad. I gavelns andra våningsplan finns ett burspråk med mjukt avrundat anfang och toppigt, slätt plåttak. Under takfot och på burspråket finns en enkel, profilerad gesims. I innervinkeln, mot nordväst, finns en tillbyggnad i två våningar, som ger den ursprungliga vinkelbyggnaden en rektangulär form. Byggnaden är försedd med två balkonger, en mot nordväst, i det andra våningsplanet, och en placerad i det tredje våningsplanet, ovanpå tillbyggnaden. Båda balkonger har helt plåttäckta, gula fronter. Fasaden har en gulavfärgad, grov spritputs. Flertalet fönster och dörrar har slätputsade omfattningar. Öppningarna i bottenvåningen har stickbågiga överstycken. Byggnaden har tre ingångar från gaturummet, samtliga indragna i fasadlivet. I den sydöstra hörnan finns en butiksentré som har en glasad trädörr med omfattning av släta, kvaderhuggna stenar. I det spetsformiga överstycket är stenarnas framkanter profilerade. Mot Adelsgatan i öster finns ytterligare en, likadan glasad dörr, som leder in till den norra affärslokalen. Mot S:t Michaelsgränd i söder finns en ursprunglig ingång till byggnadens bostäder. Bostadsingången har en lackad pardörr med spegelfyllningar och spröjsat, stickbågigt överljus. Dörrarnas övre speglar har gallerförsedda fönster. De stickbågade skyltfönstren, två mot Adelsgatan och ett mot gränden, har ägnats speciell omsorg. De är försedda med profilputsade överlister och solbänkar. I övrigt är fönstren indelade i en- till trelufter, samtliga försedda med en högt placerad, kraftigare, horisontell spröjs. När den vinkelformade byggnaden uppfördes1909 ersatte den ett smalt, reveterat 1700-talshus. 1935 tillfogades utbyggnaden mot nordväst vilken ett par år senare försågs med två balkonger. Byggnaden förändrades inte nämnvärt fram till 1983, då den mindre tillbyggnaden för lagerutrymmen uppfördes. I övrigt är exteriören välbevarad. Byggnaden har ett högt arkitekturhistoriskt värde och avviker från övrig bebyggelse i området genom att ha takform och gavel i jugendstil mot gatan. Den är en miljöskapande och värdefull representant för stilepoken i Visbys innerstad. 
 Interiör  Butiken har karaktär av 1970-tal, men ursprungliga fot- och taklister är bevarade. På fd kontoret är de gamla djupa fönsterhålen åt väst med knoppförsedda stavar som dekor i kanterna bevarade, efter tillbygget 1983, liksom ursprunglig spegeldörr. Trapphuset har bevarade spegeldörrar och trappa i svartvit konststen (även på S:t Nikolaus 7 från 1910) och räcke av björk. 
 Källare  Under hela huset 
 Uppvärmning  Vattenburen centralvärme 
 Övrigt  Under renovering 1997-1998 

 

Ombyggnationer

Visa alla uppgifter...
 År   Arkitekt   Åtgärd   Byggmästare 
1909  A. Serboni  Uthusbyggnad, nytt boningshus   
1934  E Hejdenberg  Mer skyltfönster, loftgång åt gården   
1935  E Hejdenberg  Förändring av Adelsgatan och gårdens fasad   
1937  E Hejdenberg  balkong   
1974    tillbyggnad av affärs och boningshus   
1980  SEÖ  tillbyggnad av lägenheter och lager   
1983  Värmetekn.byrån G N  Tillbyggnad av befintliga byggnader   

 

Alla bilder på denna byggnad

(klicka för större bild, öppnas i separat fönster)

1996